Ибупрофен или парацетамол: Када треба узимати који лијек?

Није свеједно шта узимате јер су начини деловања и нуспојаве другачији.

Здравље 27.03.2017 | 10:48
Ибупрофен или парацетамол: Када треба узимати који лијек?
Од менструалних болова и болова у леђима до обичне главобоље, људи најчешће узимају аналгетике који су им при руци, не водећи превише рачуна о томе који лек је боље одабрати.

Најчешће се користе лекови који садрже парацетамол или ибупрофен, али важно је знати да сваки има различит начин деловања и различите нуспојаве, тако да их пажљиво треба бирати.

Ибупрофен блокира производњу разних хемијских једињења у телу, укључујући простагландине који настају као одговор на болест.

Парацетамол блокира друге ензиме у мозгу и кичменој мождини и тако спречава бол.

За прехладу и главобољу је бољи парацетамол

 Лекови који садрже парацетамол су бољи избор за лечење класичних симптома прехладе од лекова заснованих на ибупрофену, показала је студија на универзитету Саутхемптон.

Научници су открили да је активна супстанца парацетамола ефикаснија у потискивању класичних симптома прехладе попут цурења носа, кашља, кијања, надраженог грла, иако се у лечењу прехладе подједнако користе оба типа лекова.

Они са осетљивим желуцем би требало да избегавају ибупрофен

 За болове у костима, леђима и стомаку бољи је ибупрофен.

Ипак, студије показују да треба избегавати дуготрајно конзумирање ибупрофена јер делује знатно агресивније на зид желуца.

Осим тога, швајцарска студија је открила да редовно узимање ибупрофена повећава ризик од инфаркта и кардиоваскуларних болести.

Међутим, стручњаци истичу да је бољи избор од парацетамола код људи који имају аутоимуне болести.

Б 92
фото:интернет

 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар