Отказ: Холанђани се ријешили Блинда!

Дани Блинд добио је отказ са места селектора Холандије, дан после шокантног пораза од Бугарске у квалификацијама за Светско првенство.  Пропаст холандског фудбала уживо: Отказ за Данија Блинда! Другог најгорег тренера у историји Лала!

Фудбал 27.03.2017 | 09:30
Отказ: Холанђани се ријешили Блинда!
Холандија после пет кола заузима четврто место у квалификационој Групи А са седам бодова, чак шест мање од Француске, три од Шведске, а два од Бугарске.

"Поштујемо Данија, значио нам је, али резултати су разочаравајући и морамо да му кажемо довидјења", навео је у саопштењу директор Фудбалског савеза Холандије (КНВБ) Жан Пол Декосо.

Блинд је рекао да је Холандија била "на правом путу", а да је резултат у Бугарској искључиво његова грешка.

Репрезентацију Холандије ће у уторак на пријатељској утакмици против Италије привремено водити Фред Грим.

Холанђани су пропустили Европско првенство 2016, а с обзиром на тренутну ситуацију у Групи А, далеко су и од Мундијала у Русији 2018. године.

Није да се није дешавало, али последњи пут пре више од три деценије. Толико дуго Холанђани нису пропустили два узастопна велика такмичења. У ствари, од тог Мундијала 1986, па до доласка Данија Блинда на место селектора Лале су пропустиле само Светско првенство 2002. године када је екипу у квалификацијама водио Луј ван Гал.

Ван Гал се искупио освојивши треће место у Бразилу 2014. године и то са потпуно подмлађеним тимом, само да би Блинд све упропастио. Није одвео екипу на Еуро 2016. године, а довео ју је и у врло тежак положај пред други део квалификација за Мундијал 2018.

После пет утакмица у Групи А фудбалери Холандије заузимају тек четврто место са шест бодова мање од водеће Француске, три корака иза Шведске, два иза Бугарске. Управо је пораз од Бугарске (2:0 у Софији головима Спаса Делева) натерао Блинда да схвати да му је време да иде.

"Ја сам крив. Овако више не може. Ствари морају да се промене... Морам да се погледам у огледало", рекао је одмах после меча сада већ бивши селектор европског шампиона из 1988. године и троструког вицепрвака планете.

Међутим, није то више земља која има фудбалере какви други могу да сањају. Није то више ни она стара Ередивизија. И нису то више тренери који су мењали игру.

Не, толико је осиромашен холандски фудбал да је Блинд због повреда у Софији у ватру бацио 17-годишњег штопера Матијса Де Лигта, који је постао најмлађи дебитант те земље још од Маука Вебера 1931. године. Заиста, огроман је таленат де Лигт, али још зелен за репрезентативни ниво, па су оба гола Бугарске пала преко њега. Медији су се обрушили на селектора оценивши да ће спалити талентованог тинејџера.

Капитен Арјен Робен стао је у одбрану селектора рекавши да су највећи кривци сами играчи на терену.

Није вредело, Блинд је морао да оде. Уосталом, од 1974. године и оног тоталног фудбала Ринуса Михелса само је Гус Хидинк у краткој авантури од 2013. до 2014. године имао гори учинак од Блинда. Хидинк је у просеку освајао 1,3 бода по утакмици, Блинд 1,4 колико и Јан Цварткрујс од 1978. до 1981. године.

Али два селектора са овако лошим просеком узастопце? Црни дани за холандски фудбал.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар