Мото ГП: Вињалесу припала жестока премијерна битка!

Шпански мотоциклиста Маверик Вињалес славио је на премијери нове сезоне Мото ГП шампионата на Великој награди Катара.  Маверик Вињалес је јунак прве ГП епизоде – Јамахин кишни ГП Терминатор је освојио Катар! Старт је каснио због кише, претио је дебакл, а онда се појавио Жоан Зарко који нас је галамуроуним стартом и преласком на прву позицију увео у трку из које се из пепела подигао Валентино Роси.

Остали спортови 26.03.2017 | 23:10
Мото ГП: Вињалесу припала жестока премијерна битка!
Рођен је нови „Кишни човек“, али овога пута у ГП краљевској класи! Маверик Вињалес је освајач Велике награде Катара. Друго место заузео је Андреа Довициозо, који се буквално до последњег круга борио са Јамахиним новајлијом! Треће место, припало је Валентину Росију, популарном Доктору који се издигао из пепела, претекао све што се могло претећи и доказао да он никада не сме бити занемарен!

Вињалес је тријумфовао на свом дебију на Јамахи после жестоке битке са Андреом Довициозом, а славио је други пут у каријери.

Шпанац и Италијан су се неколико пута смењивали у вођству на "Лосаилу", где се на подијум попео и други возач Јамахе, вишеструки шампион Валентино Роси, испред актуелног првака Марка Маркеса.

Италијан је до подијума стигао иако је трку почео са тек десете позиције, у 38. години живота: "Да ми је неко понудио опкладу пре трке да ћу бити на постољу, одбио бих. Можда бих се кладио за десет евра".

Вече у Дохи обележио је трагичан крај трке за дебитанта у Мото ГП шампионату Жоана Зарка. Двоструки шампион света у Мото2 класи је водио до 14 кругова пре краја, али је изгубио контролу над својом Јамахом у другој кривини, па је завршио поред стазе.

Актуелни шампион Мото ГП класе, Марк Маркез, није издржао насртаје Валентина Росија. Трку је завршио на четвртој позицији. На петом месту нашао се Дани Педроса, док је шесто место освојио Алеиш Еспаргаро. Поред њега, у првих десет мотоциклиста нашли су се,Скот Рединг, Џек Милер, Алекс Ринс и Фолгер. Ток трке је био потпуно чудан. Након Зарковог излетања, прву позицију је преузео Довициозо, да би затим наступила огорчена битка између њега и победника трке, Маверика Вињалеса. Ништа се није знало све до самог финиша трке. Три круга пре краја формиран је коначан поредак. Вињалес, Довициозо, па затим Роси, због чега сада имамо прилику да напишемо како су се на победничком постољу нашле две фабричке Јамахе и један Дукати.

Маркез је само у почетној фази трке био конкурентан. Након тога није имао више задовољавајући темпо, па се може рећи да је четврта позиција уједно и реална за тркачки статус приказан на писти Лосаил у Катару. Дани Педроса је возио солидно, док се за Алеиша Еспаргара може рећи да је његова вожња Апријиног мотоцикла можда и најпријатније изненажење прве трке у сезони.

Битна је информација да се на старту трке изузетном вожњом истакао дебитант, Жоан Заркона Јамахи. Он је једно време чак и водио, али га је једна грешка коштала излетања и пада. Вероватан разлог његовог пада могла би бити влажна стаза која је мучила краљевске мотоциклисте током целог тркачког викенда.

Иначе, киша је умало није отказана прву Мото ГП сеансу на пустињској стази Лосаил! Пљусак је почео 19.55, а старт трке ГП категорије био је био заказан за 20.00 часова! На крају је све дошло на своје, па смо гледали узбудљиву трку која је по напетости више личила на Мото 3 него на Мото ГП класу.

Уколико изузмемо пар детаља везаних за организационе проблеме, односно за кишу која је и отказала званичне квалификације, укупан утисак везан за квалитет трке је позитиван. Показало се да су Јамаха и Дукати веома конкурентни, али и да у нормалним условима трке можемо да рачунамо и на Репсол Хонду. Дакле, Марк Маркез има с чим да брани титулу. Валентино Роси такође може да се нада најбољем уколико још мало спозна чари нове "М1" Јамахине машине. Уз то, а на стази Лосаил се то лепо видело, Маверик Вињалес ће се наћи у прилици да буде конкурентан на већини трка. Он би стога још вечерас могао да потпише кандидатуру за ГП титулу.

Трка у Дохи је каснила 45 минута због нових проблема са кишим, због које нису вожене ни квалификације у суботу, а из истог разлога је имала и два круга мање.

Наредна трка Мото ГП шампионата на програму је 9. априла у Сантјаго дел Естеру, за Велику награду Аргентине.

ВН Катара:
1. Маверик Вињалес (Јамаха) 38:49,999 минута
2. Андреа Довициозо (Дукати) +0,461 секунди
3. Валентино Роси (Јамаха) +1,928
4. Марк Маркес (Хонда) +6,745
5. Дани Педроса (Хонда) +7,128
6. Алеш Еспаргаро (Априлија) +7,661
7. Скот Рединг (Дукати) +9,782
8. Џек Милер (Хонда) +14,486
9. Алекс Ринс (Сузуки) +14,788
10. Јонас Фолгер (Јамаха) +15,069

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар