Анализа - Ф1: Хант и Сена би били тужни...

Мекларен, чији су пилоти освојили 12, а тимови осам титула првака света у Формули 1, дотакао је дно. Алонсо се бар није стидео да то призна. . .

Остали спортови 27.03.2017 | 22:45
Анализа - Ф1: Хант и Сена би били тужни...
Уместо прогреса, славни тим из године у годину све је спорији и лошији.

Корак уназад донела је и премијера у Ф1 2017 сезони, која је почела победом Ферарија и Себастијана Фетела на Великој награди Аустралије, воженој у недељу ујутру по нашем времену.

Пилот Мекларен Хонде, бивши двоструки првак света Фернандо Алонсо, који је и раније критиковао учинак својих механичара од повратка у Мекларен, рекао је да су перформансе болида његовог тима "најгоре у Формули 1", као и да би "у нормалним условима они били последњи на почетку трке".

Алонсо је данас у Мелбурну надмашио очекивања тако што је био 13. на почетку трке, а током већег дела је био у борби за бодове, само да би пред крај морао да одустане због проблема са вешањем.

Његов тимски колега Стофел Вандорн био је последњи од свих возача, односно 13.

"Возио сам једну од својих најбољих трка до сада и неочекивано смо били у трци за бодовима све време. Било смо најгори по перформансама. Били смо 10. јер је квалификациони круг у суботу био изузетно добар. На почетку сам освојио једну позицију, а онда нам је повлачење (Ромена) Грожана дало још једну. У нормалним условима на нормалној стази, били бисмо последњи и претпоследњи", рекао је Алонсо за Скај.

Мекларен је у трци успео да избегне велике проблеме који су га мучили током предсезонског тестирања, али су аутомобили били спори. Вандорн је током квалификација био најспорији на најбржем делу стазе, док је Алфонсо био трећи од позади.

"Морали смо много да чувамо гориво, што нам је прилично штетило, али смо успели да сачувамо позицију. Био сам изненађен што сам био тако високо, али на крају нисмо успели да завршимо, тако да морамо убрзо да постанемо конкурентнији", рекао је Алонсо.

Мекларен се 2015. године поново ујединио са Хондом, али није успео да се врати у прве редове, док је њен мотор имао проблема са вибрацијама које су доводиле до кварова. Шеф Хондиног одељења за Ф1, Јусуке Хасегава, рекао је да ће тим имати нови мотор за два месеца.

Екипа Мекларена основана је 1966. године и, уз Ферари и Вилијамс, једна од три најтрофејније екипе у историји овог спорта. Возачи у Меклареновим болидима освојили су 12 појединачних и осам конструкторских титула, а о каквом се гиганту ради најбоље сведоче имена асова који су у болидима дизајнираним у Вокингу стизали до наслова првака света у Формули 1: Емерсон Фитипалди 1974, Џејмс Хант 1976, Ники Лауда 1984, Алан Прост 1985, 1986, 1989, Ајртон Сена 1988, 1990, 1991, Мика Хакинен 1998, 1999. и Луис Хамилтон 2008. године.

Мекларен је био најбољи тим Формуле 1 1974, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990, 1991. и 1998. године, а од разлаза са Мерцедесом, дугогодишњим снабдевачем мотора, славни британски тим испао је из конкуренције за подијум и почео да пада све "дубље" на таблици резултата.

Иза свега стоји компликована власничка структура екипе, која је делом у рукама легендарног шефа Рона Дениса (25%), делом припада компанији иза које стоји краљевска породица Бахреина, "Мумталакт" (50%), а делом у власништву Денисовог некадашњег блиског пословног партнера, Мансура Оџеха (25%).

У међувремену, дошло је до раскола између Дениса са једне и "Мумталакта" и Оџеха са друге стране око начина на који Мекларен треба да буде вођен, што се све јасно огледа у резултатима.

Постоји верзија према којој Денис, једини прави стручњак у аутомобилској индустрији међу сувласницима тима, одбија да изађе из посла и прода своју четвртину власништва, а да друга страна покушава и да истисне и да обори цену серијом очајних сезона за стандарде Мекларена.

Докле су тренутно стигли? До најспоријег болида у "оштрој" конкуренцији.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар