Сјећања - Острвски дани са Робертом Просинечким...

Пушио је и на полувремену, али шта да му кажеш када игра онако. . . ?! Како је Жути оставио без текста саиграче, како је пробацивао кроз ноге на тренинзима и пушио 40 комада дневно!

Фудбал 29.03.2017 | 17:00
Сјећања - Острвски дани са Робертом Просинечким...
Синоћ је Роберт Просинечки имао најтежи испит у тренерској каријери. Легендарни ас, а потом и тренер Црвене звезде као селектор предводио је Азербејџан у квалификационом мечу против светског првака Немачке. Довољан повод и да се у Енглеској подсете фудбалског Паганинија који је за само једну годину играња у Портсмуту опчинио саиграче, навијаче и јавност.

Острвских успомена са Робијем се подсетио његов тадашњи саиграч Линвој Примус који је за Скај Спортс описивао какав је мајстор био хрватски ас. Портсмут тада није био велики клуб и била је сензација што је као друголигаш довео некадашњу ведети Црвене звезде, Реал Мадрида и Барселоне.

„Било је невероватно да се неко његовог ранга појави код нас. Знате, нисмо били баш најатрактивније место за звучна имена. Поготово ако видите где је све Просинечки играо пре Портсмута. А онда је на тренингу показао да и даље има невероватан дар. Није имао брзину као раније, али је дефинитивно и даље имао умеће и контролу лопту као пре“, открио је Примус.

Просинечки је одмах демонтсрирао да је посебна класа за саиграче које је затекао...

„Све је постало очигледно на првом тренингу. Радили смо на чувању лопте. Направио се круг у којем би била двојица играча који су покушавали да одузму лопту осталима који су се додавали. Он им је за кратко време неколико пута пробацио кроз ноге. У реду је да то урадиш једном, али он је то лагано урадио неколико пута. Сви су почели да му апалудирају“.

Међутим, Роби није изводио трикове само на тренинзима. Одиграо је 33 меча те сезоне, уписао девет голова и још бројне асистенције којима је оставио Помпејце у лиги и спасао их испадања. Некада је деловало немогуће, одузети му лопту. Сезону је завршио у тиму године у лиги, а касније га је и Портсмут изабрао у својих идеалних 11 свих времена.

„Наравно, постоје играчи који блистају на тренинзима, али када дође утакмица су потпуно другачији. Али Просинечки је исте ствари са тренинга радио и на утакмицама. Сећам се детаља пре порчетка утакмице са Нотингем Форестом када му је Марлон Хервуд рекао: 'Човече ти си апсолутни геније'. То је било пре меча, а на утакмици је Просинечки имао свој мали шоу и одлучио је победника“, каже Примус.

Легендарне су приче о Просинечком и његовом дуванском пороку. Причало се да је у Портсмуту пушио 40 цигарета дневно, али то му није сметало да блиста на терену.

„Гласине су истините. Имао је цигару у устима чим би ушли у свлачионицу на полувремену. Из тоалета је куљао дим од цигарете и сви смо знали да је он унутра. Такво понашање није био део британске културе, али с обзиром како је играо и шта је радио на террену, нисте могли ништа да му замерите“.



Од таквог човека се није очекивало да једног дана постане тренер неке репрезентације, али...

„Роберт је био тимски играч, али се није палсшио да подигне глас и каже своје мишљење. И шта год би рекао, ми смо то поштовали јер је он дуго година играо на највишем нивоу и прошао је много тога“, истакао је Примус.  

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар