СП: Преокрет Србије за тријумф у Грузији!

Репрезентација Србије савладала је после преокрета Грузију у Тбилисију у мечу петог кола квалификација за Светско првенство у Русији – 3:1 (1:1).  Овако се иде у Русију: Доктор Тадић спасио Србију у Тбилисију! Против Грузије 3:1.

Фудбал 24.03.2017 | 20:10
СП: Преокрет Србије за тријумф у Грузији!
Кренуло је веома лоше по наш тим на Борис Палчадзе Арени, пошто су домаћи повели већ у шестом минуту после катастрофалне грешке Александра Коларова.

Међутим, Душан Тадић успешно реализује пенал у 44. минуту за изједначење, да би потом проиграо најпре Александра Митровића у 64. минуту, а потом и Мијата Гаћиновића за тотални преокрет и веома важну победу.

'Орлови' су забележили трећи тријумф и сада имају 11 бодова, а ту ће и остати уколико Република Ирска од 20.45 не савлада Велс.

Следи Велс са шест бодова, односно четири мање од Ираца, односно Аустрија са четири, Грузија са два и Молдавија са само једним.

У оквиру наше групе, Аустрија од 20.45 у Бечу чека Молдавију, док ће истовремено Ирска бити домаћин Велсу.

Међу нешто више од 15.000 навијача нашла се и неколицина Срба, која је транспарентом обележила годишњицу од почетка бомбардовања Србије од стране НАТО пакта.

Наши момци преузели су контролу и наметнули свој ритам већ од старта, али је велика грешка Коларова могла скупо да нас кошта. Дефанзивац Манчестер Ситија превише ноншалантно вратио је лопту до Владимира Стојковића, а Ник Качарава био бржи од нашег голмана и само је ћушнуо у мрежу.

То је био тек почетак проблема, пошто смо у већем делу првих 45 минута били у подређеном положају, нисмо успевали ни да пошаљемо ударац у оквир гола домаћина, али се све то променило у 44. минуту.

Душан Тадић, убедљиво наш најбољи играч, проиграо је Филипа Костића који је оборен на уласку у казнени, да би зачетник акције са једанаест метара лако преварио Георгија Лорију за изједначење.

Екипа Славољуба Муслина заиграла је делако агресивније и конкретније у наставку меча, али није успевала озбиљније да запрети у уводних петнаесетак минута, све до 64. минута.

Поново је офанзивни везиста Саутемптона био у улози асистента, међутим – мора се истаћи и сјајна рола Александра Митровића. Центарфор Њукасл Јунајтеда примирио је лопту у висини пенала, окренуо се и послао диван ударац за вођство 'Орлова'.

У међувремену, селектор је на терен послао Немању Гудеља и Мијата Гаћиновића, да би управо дебитант из редова Ајнтрахта из Франкфурта поставио коначан резултат и оверио славље нашег тима.

Још једном, ништа није могло да прође без Душана Тадића – Гудељ се изборио за лопту на средини терена, она је дошла до Тадића који је чува и 'гура' ка захухталом Гаћиновићу, а овај рутински вара Георгија Лорију.

Наредни окршај у борби за Русију наша селекција имаће 11. јуна када у Београд стиже полуфиналиста претходног ЕУРО шампионата Велс.

Одавно нисмо тим који називају "европским Бразилцима", али барем нисмо ни екипа која се на пола квалификација већ опростила од великог такмичења. Штавише, Србија је у веома доброј позицији пред почетак другог дела "сезоне" пошто је предвођена већ доказаним диригентом Душаном Тадићем успела да преокретом на стадиону "Борис Пајчадзе" у Тбилисију савлада Грузију са 3:1.

Нису Орлови летели по терену и јели километре, нису одиграли ни своју најбољу утакмицу, али су демонстрирали оно што им је толико година недостајало - срце и карактер. У Грузији се изабраници Славољуба Муслина нису самосажаљевали када није кренуло како су се надали, већ су загризли метак и испљунули из себе све што су имали.

Душан Тадић са пенала који је после његовог паса изнудио Филип Костић, па Александар Митровић на сви знате чију асистенцију, а потом и још једну за првенац дебитанта Мијата Гаћиновића.

А почело је као у кошмару. Нису се још ни поштено ознојили играчи на терену, а Александар Коларов је, нешто налик оном максимирском киксу, са намером да лопту врати доВладимира Стојковића спорим пасом спојио са нашим голом Нику Качараву. Нападач Етникоса ју је само пикнуо поред немоћног Стојковића.

Није само резултат на семафору био последица те грешке Коларова. У српски тим увукла се несигурност. Сваки пас се мерио два пута, сваки додир са лоптом носио је са собом и црва сумње у сопствену идеју. На тренутке су објективно лимитирани домаћини, иако су се представили као више него солидна екипа, изгледали као сабор Марадониних наследника. Поименце квалитетнији тим Србије деловао је технички инфериорно. Ни налик играчима какве гледамо у клубовима. Црне мисли су се ројиле у главама играча. Да ли ће поново бити предмет критика, оспоравања?

Грузини су нањушили крв и кидисисали на наше репрезентативце као на рањену ловину. У 18. минуту Валери Казаишвили добро је загрејао Стојковићеве дланове. У 35. је Качаравапревише лако изиграо комплетну последњу линију Орлова и избацио Казаишвилија самог предСтојковића. Срећом, тукао је поред гола.

Главобоља је полако почела да се повлачи. Неких 20-ак минута требало је гостима да схвате да им је једино што могу да ураде не би ли заиста избегли да црвене пред народом. У 23. минуту ударац Антонија Рукавине дао им је веру да могу. У 33. прва права шанса,Филип Костић је за мао закаснио на центаршут Рукавине. Већ у следећем нападу видно наоштрени Душан Тадић је лобом пребацио Гиоргија Лорију, аили и гол. У 40. минуту Немања Матић одличну лопту Ивана Обрадовића шаље поред гола. Нису то биле течне акције, али се крв вратила у ноге српских фудбалера.

Награђен је узвраћеним поклоном Грузина. Тадић је између двојице избацио Костића, аОтар Кабакадзе га зауставио прекршајем за пенал, иако је велико питање шта би српско крило успело да уради из те ситуације. Није ни битно, Тадић је био сигуран егзекутор најстроже казне. У 45. минуту.

Савршен тренутак за изједначујући гол. Друго полувреме од нуле. С једном битном разликом. Експеримент са Коларовим на штоперу није успео. Јагош Вуковић на терену,Коларов напред десно, Обрадовић ван игре.

Почетак је значио благи налет Србије, али без конкретног учинка. Спровели су нас Грци на пробоје по крилима. Или није било доброг центаршута или саиграча у казненом простору.Стојковић нас је чувао у јединој правој акцији Грузије. Још једном се није осетио мањак минутаже на клупском нивоу.

Није ни код Александра Митровића. У 64. минуту добра лопта Душана Тадића, који је у пет квалификационих утакмица Орлова постигао или наместио  11 од 12 наших голова, Митровић је окренуо чувара и мајсторским ударцем са ивице казненог простора преокренуо резултат. То је тај шампионски нерв који доносе титуле на омладинском нивоу.

Муслинова одлука да Митровића замени Немањом Гудељом моментално је открила опредељење да се игра на резултат. Ипак је улог Светко првенство. Сада делује врло достижно. Та Гаћиновићева рутинска егзекуција за коначних 3:1 тако лепо је то демонстрирала.

 Није све у лепоти фудбала. Игра се на резултат. Игра се срцем. И главом. И једно и друго имали су данас српски фудбалери.

ГРУЗИЈА - СРБИЈА 1:3 (1:1)
/Качарава 6 - Тадић 45пен, Митровић 64, Гаћиновић 86/

Стадион: Борис Пајчадзе;
Гледалаца:
Судија: Феликс Цвајер (Немачка);

Грузија (4-5-1): Лорија - Какабадзе (од 70. минута Арабидзе), Кашија, Кверквелија, Наваловски - Казаишвили (од 83. минута Квиталија), Гвилија (од 90. Јигаури), Квеквескири, Канкава, Ананидзе - Качавара;

Србија (3-4-2-1): Стојковић - Ивановић, Максимовић, Коларов - Рукавина, Матић, Миливојевић, Обрадовић (од 46. минута Вуковић) - Тадић, Костић (од 81. минута Гаћиновић) - Митровић (од 71. минута Гудељ). 

Квалификације за СП 2018. у Русији:

Група Д:
Грузија – Србија 1:3 (1:1)
Качарава 6 - Тадић 44(п), Митровић 64, Гаћиновић 86
20.45 Аустрија – Молдавија
20.45 Република Ирска – Велс

Табела:
1. Србија 3 2 0 12:6 11
2. Ирска 3 1 0 7:3 8
3. Велс 1 3 0 8:4 6
4. Аустија 1 1 2 6:7 4
5. Грузија 0 2 3 4:8 2
6. Молдавија 0 1 3 2:11 1

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар