Наставак суђења Азри Башић

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење Азри Башић за убиство и злостављање српских заробљеника у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.

Босна и Херцеговина 24.03.2017 | 08:30
Наставак суђења Азри Башић
На рочишту одржаном 17. марта свједок Тужилаштва БиХ Неђо Благојевић рекао је да "ниједан мушкарац није знао тако ударити руком као Азра".

Благојевић је рекао да су њега и комшију Жељу Стајчића 26. априла 1992. године заробили припадници Територијалне одбране и ХОС-а и везане каблом одвели у Дом ЈНА гдје су затекли комшије који су голи до паса и боси били постројени уза зид.

"Када је дошла до мене ударила ме и ја сам посрнуо. Двојица су ме ухватила да не паднем, а Азра ме три пута ножем боцнула по лицу. Трећи убод био је мало јачи, заболило ме и потекла је крв. Питала ме кога сам убио. Рекао сам `Сестро, кога ћу ја убити?`, на шта је она казала `Шта, сестро` и тако ме гурнула да сам пао на под, након чега су ме остали почели тући. Падао сам у несвијест. Двојица су стајала поврх и рекла ми да лижем крв. То сам и урадио. Избацили су ме кроз прозор. Пао сам на бетон и онесвијестио се. Освијестио сам се у подруму гдје су ме одвукли", рекао је Благојевић.

Он је потврдио да су Благоју Ђураша довела четири војника, бацили га на под и викали "војвода четнички".

Ујутро су му, како је навео, рекли да га је Азра заклала, те да је била у друштву са једним мушкарцем.

Свједок Борислав Миоданић рекао је да су њега и комшију Милована Аџића 26. априла 1992. године заробили припадници јединице "Мунгоси" и везане шпагом и жицом одвели према селу Поље гдје су их тукли рукама, ногама и кундацима.

"Били смо отечени и крвави јер су нам поломили аркаде тако да смо слабо и видјели. Успут смо копали и један ров, а у некој ексерани поливали су нас хладном водом и врућом кафом по лицу. Након тога су нас довели у неку кућу да нас испитају. Ту је био мртав човјек којег ми нисмо могли препознати ни унијети у комби јер смо били јако исцрпљени", испричао је Миоданић.

Он је навео да је у Дом ЈНА проведен кроз неку просторију и да је чуо како људи добијају батине, али да није видио. Навео је да је и он био тучен и падао у несвијест.

Миоданић је споменуо ранију изјаву када је рекао да је "можда била једна жена".

На питање Судског вијећа зашто каже "можда", свједок је одговорио зато што није видио.

"Када бих и видио ту жену ја је не бих могао препознати", рекао је Миоданић.

Тужилаштво је предочило свједокову изјаву из 1992. године у којој тврди да је "Азра ножем пресјекла гркљан" Благоју Ђурашу.

Свједок је појаснио да Ђураша није видио и не зна откуд то у изјави.

Азра Башић оптужена је да је као припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/ од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

Извор: СРНА

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бн

24.03.2017 09:34

Зуб за зуб....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

24.03.2017 13:57

Око за око...

Name

вирус

24.03.2017 15:04

И то од 1914 , незнам само дал це вас бити довољно за освету.

Name

Ер

25.03.2017 22:43

Казнте ту екстремну убицу и незапамценог зенског злоцина

ОДГОВОРИТЕ