Све више Срба на црној листи Украјине

Све више српских политичара на украјинској црној листи.  Санда Рашковић Ивић: Нисам сигурна да ли је Кијев покренуо и оптужницу против мене * Агенција Ројтерс објавила је да су Крим посетили чланови СРС - Милован Бојић, као и син Војислава Шешеља, Александар, и Дубравко Бојић

Србија 23.03.2017 | 17:28
Све више Срба на црној листи Украјине
-Мене је Украјина ставила на црну листу још у октобру 2015. године, када сам била у посјети Криму. То је било вријеме, међутим, када су драстичније мјере биле покренуте против мене и још неколико посланика Скупштине из Србије.

Заправо, нисам сигурна да ли је покренута оптужница против мене, али, осим забране уласка у Украјину, било је чак и то најављено као мјера против мене - оцјењује за Данас Санда Рашковић Ивић, самостална посланица у Скупштини Србије, која је 2015. године била на челу Демократске странке Србије.



Она је за "Данас" коментарисала ситуацију у којој су се нашли посланици Скупштине Србије из редова Српске народне партије, као и поједини функционери Српске радикалне странке, који су током протекле недеље били у посјети Криму.

Министарство спољних послова Украјине је најприје, прије неколико дана, осудило посјету групе српских посланика Криму и позвало амбасадора Србије у Украјини да пружи објашњења о том питању.

"Министарство спољних послова Украјине најоштрије осуђује посјету групе српских парламентараца окупираном Криму", рекла је, како преноси Спутњик, портпаролка Министарства спољних послова Украјине Маријана Беца на брифингу у Кијеву.

Она је истакла да су српски посланици прекршили украјински закон и међународно право. Према њеним ријечима, посланици отворено позивају на признавање Крима као дијела Русије, чиме поступају у супротности са званичним ставом Србије која подржава територијални интегритет Украјине.

"Министарство спољних послова данас је позвало амбасадора Србије да у Министарству пружи објашњење о том питању", додала је Беца.

Коментаришући цео случај, премијер Србије Александар Вучић рекао је да "Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке земље и да је Крим дио Украјине, јер би сваки другачији став имао тешке посљедице по Косово и Метохију". Вучић је то рекао одговарајући на новинарско питање послије упозорења Кијева да би група посланика и политичара из Србије могла да се нађе на црној листи због посјета Крину на позив руских власти.

Агенција Ројтерс емитовала је прије два дана причу о посјети чланова политичких партија из више европских земаља Криму, међу којима су и чланови СРС, Милован Бојић, као и син Војислава Шешеља, Александар, и Дубравко Бојић.

Међутим, на Криму је прошле недеље боравио предсједник Српске народне партије Ненад Поповић који је, како је саопштено из те странке, у Симферопољу разговарао с предсједником Аутономне Републике Крим Сергејем Аксјоновим. Подсјетимо, партија Ненада Поповића је у коалицији са Српском напредном странком на републичком нивоу.



Након упозорења и тражења објашњења, служба безбједности Украјине, донијела је (20. марта), одлуку да уведе санкције европским посланицима који су били на Криму у тродневној посјети. То је на Фејсбуку објавила портпаролка Службе безбједности Украјине Јелена Гитљанска. Она је навела да су санкције уведене четворици држављана Србије и једном држављанину Чешке, који су се незаконито налазили на територији Крима. "СБУ је донијела одлуку да им забрани улазак на Крим у наредних пет година", написала је представница СБУ, додавши да информација о учешћу украјинских држављана у тој делегацији за сада није потврђена.

Раније је саопштено да је на полуострво у тродневну посјету допутовала делегација од 20 људи. Поновимо, међу делегатима су били чланови Српске радикалне странке Милован Бојић, Дубравко Бојић и Александар Шешељ, писац Срђа Трифковић, посланик парламента Чешке Јарослав Голикв, посланици из Немачке, Велике Британије, балтичких земаља, Бразила и Киргизије.

Листа забрањених личности из Србије за улазак у Украјину се, упркос већ устаљеној двогодишњој пракси, дакле, продужава.

Подсјетимо, осим Санде Рашковић Ивић, 2015. године забрањен је улазак и функционерима ДСС - Милану Лапчевићу и Драгани Трифуновић, који су, такође, боравили на Криму. У исто вријеме, тамо су боравили и Бошко Обрадовић, лидер Двери, као и Срђан Ного. Годину дана касније, исте мјере, из истог разлога, покренуте су и против посланика СНС - Владимира Ђукановића и Бранислава Блажића.

У амбасади Украјине у Београду уназад два дана нисмо успјели да добијемо одговор на питање колико тачно грађана Србије има забрањен улазак у Украјину и колико дуго би оне могле да потрају.

Вучић са Чепурином о посети Москви

Премијер Србије Александар Вучић и амбасадор Русије Александар Чепурин оцијенили су јуче да ће предстојећа посјета Вучића Москви, и његов састанак са предсједником Владимиром Путином, бити прилика да се размотре теме од заједничког интереса, а посебно економска и војно-техничка сарадња. Вучић и Чепурин су констатовали да се пријатељски односи двије земље одражавају кроз унапређење привредне и научне сарадње, а на темељу потреба економског напретка Србије и Русије, преноси ФоНет.

(Данас)

Коментари / 0

Оставите коментар