Анализа - Рат Барсе и Реала: 20 милиона само да седи и чека!

Пред улазак у кључни део сезоне, Барселона је преко агената "пустила ровца" у свлачионицу Реала, из којег дуже од 20 година ниједан фудбалер није покупио ствари и кренуо на "Камп Ноу". Да ли је сада време?

Фудбал 24.03.2017 | 23:00
Анализа - Рат Барсе и Реала: 20 милиона само да седи и чека!
У 115 година дугој историји култног ривалитета, које је почело оснивањем Реал Мадрида 1902. године, само је 33 фудбалера носило и бели дрес и плаво-црвени дрес две и по године старије Барселоне.

Од тога је у ређем правцу, из престонице ка Каталонији, пошло 12 играча, од којих само тројица – директно!

Ниједан фудбалер није прешао из Реала у Барселону још од 1996. када је то урадио велики играч, Луис Енрике, касније капитен "Блаугране", а данас тренер тог клуба, који је неретко улазио у оштре сукобе са играчима Реала током "Ел класико" дербија.

Прошло је више од 20 година до тренутка када се у Шпанији проговорило озбиљно о могућности да Барселона директно купи неког играча Реала, али сви су изгледи да ће у међувремену нарасла тензија између два клуба, али и Шпаније и Каталоније, довести до тога да у Мадриду буду расположени за преговоре.

Ради се о Иску Алкарону, "вечитој" резерви у Реалу, којег би "сутра" угостили на стадиону "Камп ноу" и уврстили га, вероватно, међу стартере.

Али…

С обзиром на то да је Иско везан уговором за "краљевиће" до 2018. године и да на "Сантијаго Бернабеу" стадиону не желе да преговарају са ривалима из Барселоне ни о каквој продаји, заинтересованој страни преостало је само једно - до сада невиђена понуда!

Шпански медији наводе да је пред бившу звезду Малаге, која јесте незадовољна статусом у тиму Зинедина Зидана, стављена невероватна понуда. Наиме, Барселона је наводно спремна да, када буде потписан уговор, "части" Иска премијом од 20 милиона евра само као награду да у међувремену не продужи уговор са Реалом и да, када актуелни истекне 30. јуна 2018, као слободан играч потпише за "Блауграну".

Упрошћено, људи из Барселоне су Исковим представницима понудили "дил" према којем би 24-годишњи офанзивни везиста само требало да сачека да му истекне уговор са Реалом, потпише за Барселону и за то буде награђен са 20 милиона евра провизије.

Ово је свакако нови вид преговора у модерном фудбалу, али и притиска на највећег ривала, утолико што би Барселона свакако морала да плати далеко више Реалу уколико би они пристали да продају Иска, а тада би провизија за играча била симболична или, другачије речено, далеко мања од горе поменуте - он би потписао уговор и играо за плату, премије и бонусе.

Сада је на потезу Реал, јер се само због сујете, поноса и престижа може догодити да клуб без евра прихода изгуби фантастичног фудбалера који вреди десетине милиона евра. Према наводима, Иско није заинтересован да продужи уговор са клубом у који је за 35 милиона евра дошао још 2013. године.

Иско ни у једној сезони није био стандардан и незаменљив, али јесте сакупио 179 наступа и 28 голова, но када су здрави и Кристијано Роналдо и Гарет Бејл, он мечеве углавном почиње с клупе.

Пред Иском је и неколико других опција, уколико не жели да чека 2018. годину и мега премију за коју би, према плати у Реалу, морао да игра скоро шест година с обзиром на то да тренутно годишње зарађује око три и по милиона евра. Јувентус, Тотенхем и Манчестер сити налазе се у кругу клубова који намеравају на лето да пошаљу понуду Реалу, а од раније је познато да је Челси покушавао да га доведе још док је носио дрес Малаге.

"Барселона је већ разговарала са Иском. Директор клуба је разговарао са играчем лично. Одувек је желео да игра за Барсу и сада има шансу за то, мада би то био веома компликован трансфер", рекао је ФИФА агент Ђота Ђорди ове недеље.

Иначе, Ђота Ђорди један је од агената укључених у ову причу, приватно наклоњен Барселони, а сада активно ангажован у креирању атмосфере у којој ће Реал попустити или Иско одлучити да сачека крај наредне сезоне и за то буде награђен.

Сходно томе, на друштвене мреже пласирано је издање дневника "Супер депорте" из 2009. године, где тада велика нада Валенсије (те сезоне је пребачен из младог у први тим) открива да је "ипак мало анти-мадридиста".

Кад смо већ поменули историју Реала и Барселоне, која се огледа у "Ел класико" ривалитету, треба рећи и да није случајно сада клуб из Каталоније кренуо у офанзиву за играча Реала, вероватно желећи да поремети атмосферу у Зидановој свлачионици и од важног играча направи својеврсног "тријадора", односно "издајника".

И Реал и Барса добили су језиво јаке противнике у четвртфиналу Лиге шампиона, а у Примери Мадриђани беже ривалу два бода и имају утакмицу мање, која ће сасвим извесно бити одиграна између претпоследњег и последњег кола првенства (!?) због наводно натрпаног распореда и немогућности да меч Реала са Селтом у Вигу буде пре тога надокнађен.

Селта и Реал у фебруару нису могли да одиграју дуел због обилних падавина у граду на обали Атлантика, који запљускује ледена океанска клима, па је купање у Вигу у јулу и августу резервисано само за најхрабрије, иако град има дивну пешчану плажу дугу неколико километара.

У Барселони су бесни због ове одлуке руководства Ла Лиге, чији се први човек Хавијер Тебас правдао да не постоји друго решење.

До другог "Ел класика" у сезони, након што је онај у Барселони завршен ремијем 1:1 и то услед гола легенде Реала, Серхија Рамоса, у 90. минуту, заказан је за 23. април до када ће првак Европе играти са Алавесом, Леганесом, Атлетико Мадридом и Спортингом, а првак Шпаније са Гранадом, Севиљом, Малагом и Сосиједадом.

Почели смо и завршићемо ову причу трансферима из Реала у Барсу и обрнуто, па тако треба истаћи да се пуних десет година није догодило да неко "замени стране", чак ни преко "посредника", односно других клубова за које би играчи у међувремену наступали.

Од омаленог Аргентинца Хавијера Савиоле, који је 2007. као играч Барселоне потписао за Реал Мадрид, није се догодило да неко некоме узме играча, а то током 90-их није био редак случај.

Чешће се, чак 21 пут од чега 17 директно, догађало да играчи прелазе из Барселоне у Реал, а нека од звучнијих имена су Рикардо Замора, Бернд Шустер, Михаел Лаудруп, Луис Фиго и Роналдо Назарио Да Лима, док су у супротном смеру поред Енрикеа ишли Роберт Просинечки, Самуел Ето, итд.

Реал има бољи скор у дербијима са Барселоном у Примери (72-33-68) и свим званичним мечевима (93-49-90), као и већи број престижних титула (32-24 у Примери, 11-5 у Лиги шампиона, 2-0 Куп УЕФА, 2-0 Интернационални куп), док Барса укупно гледано има већи број трофеја (19-28 Куп краља, 9-12 Суперкуп Шпаније, 0-4 Куп победника Купова, 3-5 Суперкуп Европе, 2-3 ФИФА светско првенство клубова, итд).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар