Без лаптопа и мобилног у авиону

САД су забраниле путницима да носе и укључују електронске уређаје на летовима са Блиског истока ка Америци, страхујући од терористичких бомби, које су довољно мале да стану у батерију лаптопа.

Свијет 23.03.2017 | 11:12
Без лаптопа и мобилног у авиону
Страх од могућег напада "Исламске државе" навео је америчку Владу да уведе забрану коришћења већих електронских уређаја.

"Њујорк тајмс" наводи да је забрана уведена да би били спријечени планови џихадиста да развију мини-бомбе.

Обавјештајни подаци до којих су амерички званичници дошли почетком године показују да исламисти раде на начинима како да прокријумчаре експлозив у авионе који лете ка САД.

Агенција за безбједност саобраћаја, међутим, демантује да постоји конкретна претња.

Многи путници у авио-саобраћају више не могу да замисле пут без неког електронског уређаја.

Они носе рачунаре и ајпеде због посла или свакодневног живота и многима су дуги летови незамисливи без тих уређаја.

Међутим, терористичке групе већ користе електронске уређаје као експлозив, а најновији примјер је догађај у авиону у Сомалији.

"Обавјештајни подаци о којима смо упознати показују да терористичке групе настављају да планирају нападе на путничке авионе, као и да развијају иновативне методе напада.

То укључује и кријумчарење експлозивних направа у разним уређајима из свакодневног живота", изјавио је Шон Спајсер, портпарол Бијеле куће.

Британска Влада увела је сличне рестрикције неколико часова након америчке.

Путници већ пролазе сложене прегледе на аеродромима, мада неки сматрају да је ова додатна мјера непотребна, уз већ постојеће рендгене и скенере.

Стручњаци за безбједност сматрају да је уклањање електронских уређаја из кабине авиона - мудра мјера.

Ако се опрема одложи у простор са пртљагом, тиме се раздваја од појединца који може да детонира експлозив, наводе стручњаци.

Као посљедица нових мјера, неки летови за САД и Велику Британију могли би да буду дуги и досадни за путнике који воле да прекрате вријеме својим компјутерима и другим електронским уређајима.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар