Колико је Рубику било потребно да ријеши Рубикову коцку?

Професор дизајна Ерно Рубик је 1974. године у свом стану у Будимпешти, који је делио са мајком, почео да се "игра" са дрвеним коцкама. Та игра ће му променити живот и створити једну од најпрепознатљивијих играчака на свету.

Занимљивости 22.03.2017 | 13:34
Колико је Рубику било потребно да ријеши Рубикову коцку?
Као знатижељни 29-годишњак, истраживао је употребу простих облика у дизајну и припремао рад за своје ученике. Узео је шмирглу, обрадио дрвене коцке, залепио на по једну страницу разнобојни папир и све повезао еластичном опругом и гумицом.

"Било је предивно гледати како се након неколико окрета боје мешају. Било је невероватно задовољавајуће гледати ову параду боја. Као када након лепе, дуге шетње у којој сте видели много тога пожелите да се вратите кући, тако сам и ја одлучио да је време за повратак, да се коцкице поново сложе. У том тренутку сам се нашао пред великим Изазовом - који је пут до куће", написао је Рубик о свом првом сусрету са својим најзначајнијим изумом.

Његов досад необјављен текст у магазину "Дискавер" открио је да Рубик није имао представу како да реши проблем, а није био сигуран ни да ће други људи моћи поново да сложе боје.

Сада то неки раде за мање од пет секунди, али је Рубику било потребно чак месец дана окретања и превртања у његовом собичку. Математика каже да су мале шансе да случајно решите коцку, јер постоји 43 трилиона могућих позиција.

"Сећам се како сам мами поносан показао коцку када сам пронашао решење и како је она срећна била, јер је мислила да више нећу губити време на то", навео је Рубик.

Од тада, више од 350 милиона Рубикових коцки је продато широм света.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар