Данас су Младенци, а ово су обичаји...

Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Србија 22.03.2017 | 07:06
Данас су Младенци, а ово су обичаји...
Православни верници данас славе празник познат у народу као – Младенци. Посебну чар овом дану даје чињеница што њега прослављају супружници у првој години брака, тачније, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан младенци у свој дом примају госте, који им доносе поклоне, а младе домаћице показују своје умеће и спретност.

Занимљиво је да у појединим деловима Србије (нарочито на југу), Младенце обележавају вереници – дакле, они који се још нису пред Богом заклели на вечну љубав.

Многи млади људи се питају, шта се дешава ако се пар венча дан после Младенаца? Када их обележавају?

Како Младенци увек буду 22. марта, дакле везани су за датум, врло лако може да се деси да празник буде у петак, а нечија свадба у суботу, сутрадан. У том случају, Младенци се обележавају наредне године.

Наравно, уколико нисте из крајева где празник обележајаву вереници.



Младенци су, иначе, посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника, који су 320. године, за време цара Ликинија прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом.

Зато, не би требало радити у пољу, али ни кућне послове. Једино је дозвољено и оправдано да млада спреми колачиће “Младенчиће” за здравље, срећу и љубав.

На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи, и симболизују дуг, срећан и сладак живот. Младенчићи се премазују медом, домаћице их нуде деци и свима који дођу у кућу пре подне.



Колачићи могу бити кружног облика, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце, пилета. Старији тврде да пре Младенаца није добро јести ништа што је изникло после нове године. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Посећивање младенаца уз обавезно ношење поклона је, такође, обичај.

Брачном пару који слави Младенце у госте углавном долази најужа породица и пријатељи. Иако се по традицији овај празник слави у кући младенаца, није необично да младенци или њихови родитељи закупе салу у ресторану.

Иначе, Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора битипосна због здравља и напретка деце младих супружника.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар