100.000 грађана на улицама Скопља

На улице 43 македонска града изашло је преко 250 хиљада људи, док се процењује да је само улице око парламента у Скопљу прекрило око 100 хиљада грађана.

Регион 21.03.2017 | 20:38
100.000 грађана на улицама Скопља
Бриселска четворка, предвођена европским комесаром Јоханесом Ханом дочекана је данас у Скопљу протестом присталица покрета “За заједничку Македонију” и владајуће ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског. На улице 43 македонска града изашло је преко 250 хиљада људи, док се процењује да је само улице око парламента у Скопљу прекрило око 100 хиљада грађана.

Хан је са тројицом европарламентараца допутовао у Скопље у настојању да помогне Македонији да изађе из вишегодишње политичке кризе и повишених тензија, посебно након децембарских ванредних парламентарних избора.

Македонија, наиме, ни три и по месеца од тих избора нема владу, нема председника Скупштине, а нису расписани ни редовни локални избори, јер то није имао ко да учини.



Хан је од председника Ðорђа Иванова раније тражио да преиспита своју одлуку о томе да не да мандат опозиционом лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је парламентарну већину обезбедио уз подршку албанских партија ДУИ и БЕСА.
 
Демонстранти су узвикивали пароле попут “Не дамо Македонију” и “Нећемо дозволити албанизацију државе”.

Иванов сматра да би давање мандата социјалдемократама угрозило суверенитет државе, а владајућа ВМРО-ДПМНЕ тражила је од Заева да се одрекне “тиранске платформе”, коју је Заев прихватио, а која унапређује положај Албанаца у Македонији.

Из кабинета Иванова раније данас је саопштено да председник, који борави у службеној посети Мађарској, неће стићи на састанак са Ханом.



Иванов је, како су пренели македонски медији, предложио Хану да разговара са организаторима протеста, који су ушли у пету недељу, а које организује грађанска иницијатива “За јединствену Македонију”, што је европски комесар одбио.

Иначе, Иванов, који долази из редова ВМРО-ДПМНЕ, налази се под притиском међународне заједнице да мандат додели Заеву.

Отказан је и планирани састанак са представницима албанске партије ДПА, коју предводи Мендух Тачи, а разлог је претрпан распоред бриселске четворке.

У међувремену, из ДПА је саопштено да они подржавају напоре ЕУ у решавању политичке кризе у Македонији.



Иначе, на путу од скопског аеродрома до седишта Мисије ЕУ у Скопљу, Хана и европарламентарце су дочекали билборди и македонске заставе, које су поставили организатори грађанске иницијативе “За јединствену Македонију”.

На билбордима је писало “Македонија ће победити”, Одбацити платформу Тиране”, “Покажи поштовање”…

(Телеграф)
(фото: Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар