Ускоро заједничко тржиште Балкана?

Царинска унија или, тачније, јединствен економски простор земаља западног Балкана могао би заживјети за отприлике шест мјесеци, а већ на предстојећем сајму у Мостару вјероватно ће бити потписан споразум којим би се земље (Србија, БиХ, Црна Гора, Македонија, Косово, Албанија) обавезале да у том смјеру почну с усклађивањем процедура и докумената, сазнају "Независне новине".

Регион 21.03.2017 | 10:28
Ускоро заједничко тржиште Балкана?
Тим поводом јуче је у Београду одржан састанак представника Спољнотрговинске коморе БиХ и Привредне коморе Србије, на којем је договорено да се крене у комуникацију и с осталим коморама како би тај процес јединственог тржишта што прије заживио у пракси.

С обзиром на то да царинска унија у оквиру ЦЕФТА већ практично постоји, земље западног Балкана у наредном периоду радиће на томе да, рецимо, фитосанитарни сертификат из Бањалуке вриједи у свим земљама или да привредник из Скопља без икаквих перипетија и проблема може да ради у Сарајеву. Такође, документација потребна за транспорт робе била би сведена на минимум, а циљ је да роба практично без икаквог задржавања на границама пролази кроз регион, што наравно за собом повлачи већу мобилност људи, запосленост, инвестиције...

"То је могуће. Вјерујем да за шест мјесеци можемо завршити тај посао. План је да то једноставно буде тржиште у којем би се као у једној држави радило, трговало. Иницијатива је политички усклађена и након потписаног споразума надлежна министарства требала би да дају зелено свјетло да се крене у то и почну усклађивати здравствени и сваки други сертификати", рекао је Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, након јучерашњег састанка у Београду.

Иако од саме најаве од прије неколико мјесеци стварање тзв. царинске уније дјелује као утопија, изгледа да се у пракси, ипак, нешто дешава, а из разговора с људима директно укљученим у тај процес може се закључити да је засад ЕУ највише заинтересована да помогне и, како рече један од саговорника, "ЕУ ће то сигурно изгурати".

"Очигледно је да се нешто на брзину дешава око западног Балкана. Вјероватно се ради на томе да од овог простора праве малу ЕУ и у том контексту то би било добро због већег тржишта. Ако ми имамо предузеће у БиХ које може да рачуна на тржиште од 15 или 20 милиона људи то је добра ствар", рекао је Горан Радивојац, професор Економског факултета у Бањалуци.

Током послова на стварању јединственог тржишта сигурно је да ће се појавити велики проблеми, као што су судбине споразума које БиХ има с Турском или Србија с Русијом, а и поједине земље ће калкулисати јер није свима у интересу да се тржишта отворе на тај начин.

На јединственом тржишту, тренутно, највише инсистира Србија, чији је премијер Александар Вучић на састанку премијера земаља западног Балкана и предложио формирање уније, износећи податке да се ради о 20 милиона потрошача, што би могло да створи нових око 80.000 радних мјеста.

"Царинска унија би била квалитативни искорак зато што се она не би односила само на регулисање трговине у оквиру ове интеграције, него и трговину с осталим, трећим земљама", рекао је недавно Предраг Бијелић, професор Економског факултата у Београду и савјетник при СТО.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Епистахије

21.03.2017 09:44

То знаци укидање специјалних веза РС и Србије , уводјење јединсвеног трзиста на нивоу БиХ. Даља централизација и јацање дрзаве БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мој боте

21.03.2017 09:59

То знаци да и средња па цак и мања предузеца из РСа имају прилику кроз повецање трзиста повецају свој промет и самим тим запосленост унутар предузеца, сто даље повецава запосленост на нивоу цитаве Републике. Опет ако ти волис ову тренутну атмосферу незапослености и неимастине па Бозе драги, имас цитаву Африку иди лудуј тамо.

Name

ККК

21.03.2017 12:35

Иза сваког пројекта укидања царина је Крупни Корпоративни Капитал. И у ЕУ, и у САД (тзв. НАФТА, ТПП, ТТИП), а и овдје на Балкану (разни ССП-ови и сл.). И у ЕУ и САД-у мала и средња предузећа губе због тзв. "уговора о слободној трговини". Која (уништена) привреда ће у већем обиму да повећају свој промет? Која "чак и мања предузећа из РСа" ће да имају корист од овог пројекта? Економски, организационо, технолошки слаба предузећа морају да проведу извјесно вријеме у "стакленику" па тек онда да их се "посади у земљу" на којој ће да дају плодове. А "стакленик" су царине. Ако загребеш само мало испод површине, видјећеш да благодети из "слободног протока" никада не извлаче државе, нације и грађани него само и (скоро) искључиво Крупни Корпоративни Капитал.

Name

Динко

27.03.2017 13:00

Кога брига за Р. Српску? Доста смо изгубили времена око вас. Ако цете ви да зивите у 12 веку, ми нецемо. Поздрав из Београда.

Name

Још радне дозволе

21.03.2017 09:58

Још да рјешимо радне дозволе са личном картом и технички имамо неку Јужнославенску Конфедерацију. Унија Независних Држава је будућност балкана или бар горе побројаних држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканска Унија БУДУЋНОСТ

21.03.2017 10:22

Сви Јужни славени (осим можда хрвата), албанци, грци, бугари у једну УНИЈУ.... има да вратимо Римско Царство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.03.2017 11:34

Мислиш на Старогрчко!