Хан ће у Скопљу поновити став ЕУ

Европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Јоханес Хан путује данас у Скопље, где ће поновити став ЕУ да се резултати избора у Македоји морају поштовати, а демократски процеси формирања власти наставити.

Регион 21.03.2017 | 10:40
Хан ће у Скопљу поновити став ЕУ
Европски комесар Хан, у ванредну посету Скопљу путује заједно са посланицима Европског парламента Едуардом Куканом, Ивом Вајглом, као известиоцем за ЕП за Македонију и Кнутом Флекенштајном.

Како је најављено у Европској комисији, комесар Хан ће са европским посланицима, који су као посредници ЕУ учествовали у постизању Споразума из Пржина 15. јула 2015, македонским политичким представницима поновити став Брисела када је у питању решавање кризе у Македонији.

"Поновиће се чврста позиција ЕУ која се односи на поштовање резултата избора и омогућавање наставка демократског процеса, како би се брзо формирала реформски орјентисана влада која ће наставити са применом споразума из Пржина", наводи се у саопштењу Европске комисије.

Портпаролка Европске комсије Маја Коцијанчић каже да ће се, и поред великог броја захтева за сусрет са комесаром Ханом од македонских НВО и цивилнног друштва, европски комесар састати у Скопљу само са македонским политичким представницима.

У Бриселу се подсећа да је Хан током прошлонедељног састанка балканских лидера у Сарајеву нагласио важност регионалне сарадње и упозорио на изјаве и акције које могу уздрмати добросуседске односе и "долити уље на ватру" код међуетничких тензија.

ЕУ је од почетка политичке и институционалне кризе у Македонији, изазваном блокадом формирања нове владе, упозоравала на неопходност поштовања основних принципа демократије, владавине права, као и критеријума које Македонија као кандидат за чланству у ЕУ и НАТО мора да поштује.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини је почетком марта током своје посете региону такође упозорила на ватру која би од политичког могла да запали и међуетничке сукобе у Македонији, али и региону.

"Не играјте се са ватром, не претварајте ову ситуацију у међуетнички сукоб који би могао да уништи земљу, али и прелије се преко граница", упозорила је Могерини током своје недавне посете Скопљу.

Званична порука ЕУ поводом блокаде у процесу формирања владе у Македонији јесте да се решење мора наћи унутар саме земље у оквиру система институција.

Председник Македоније Ðорђе Иванов позван је од ЕУ, али и САД и НАТО да поштује вољу успостављне већине у парламенту и у интересу грађања Македоније преиспита своју одлуку да не додели мандат за састав нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар