Пруга још под блокадом

Дванаест радника Жељезница Републике Српске наставља штрајк глађу, а пругу у Бањој Луци под блакадом већ четири сата држи око 100 радника тог предузећа.

Република Српска 20.03.2017 | 20:13
Пруга још под блокадом
Управа Жељеница Републике Српске је данас усплатила накнаде за по два топла оброка и превоз, али предсједник Синдиката собраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин истиче да они траже исплату фебруарске плате, што је услов да прекину штрајк глађу.

-Први наш захтјев је био исплата плате. Ми остајемо при својим захтјевима, а не знам за друге колеге, који су дошли самоиницијативно - рекао је Марин.

Поновио је да траже исплату фебруарске плате са свим накнадама, јер су и раније касниле и нису уплаћени доприноси, док су из менаџемнта обећавали уплатити наредне седмице.

Марин је рекао да траже да се плате и остала материјална давања исплаћују редовно, у складу с законом.

-Радници су остали без средстава за живот. Немају новац за одлазак на посао, нити шта да једу - тврди.

Управа радницима Жељезница РС дугује накнаде за 14 топлих оброка и 11 превоза, те регрес, а плату за јануар су добили 3. марта, на дан протеста у Добоју.

Радници који држе под блокадом пругу у Бањој Луци тврде да ће ту остати цијелу ноћ, без обзира што блокирају путнички и теретни саобраћај, јер тврде да су у лошој материјалној ситуацији и да им касне исплате зарађеног.

Дугују им се и исплате по основу судских пресуда, које су добили, јер управа ни раније није уплаћивала накнаде уз плату.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић позвао је данас раднике Жељезница РС да прекину штрајк глађу.

Наводећи да ће Влада и данас разматрати на који начин ће даље ријешавати питање реструктурисања Жељезница РС, истакао је да сматра „страшно драматичним да и један човјек угрожава своје здравље штрајкујући глађу“.

Позвао је на разговоре о проблемима у том јавном предузећу, истичући да није добро да радници угрожавају здравље штрајком глађу.

-Рјешење за Жељезнице РС је на трагу онога што препоручује и Свјетска банка - казао је Касиповић новинарима у Бањој Луци.

 (Агенције)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Превоз за јануар, а прескоцили новембар и децембар

20.03.2017 19:18

Подршка радницима жељезнице! Данас смо се сви могли увјерити у нову муљажу владајуце гарнитуре, исплаћен је превоз за јануар 2017.године, а није за новембар и децембар 2016.године. Тако су нам "појели" и превоз за новембар и децембар 2015.године. Па, шта они мисле, мисле да је народ блесав, да це да цути, да це да клима главом!? Пуна подршка штрајкацима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Лука

21.03.2017 05:42

Нихе рацно да је пруга у блокади и да било ко страјкује. Ја цитам и слусам бањалуцке медије, нико од њих то јос није потврдио. Ни Глас Српске, ни Копањина фабрика лази нити РТРС, нико!

Name

ДНС

20.03.2017 19:19

Само ви гладујте, ми нецемо. Има се , мозе се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор- Центар

20.03.2017 19:58

Марко поло убрзо ти слиједи дефинитиван крај љигави старче ништа са собом нећеш понијети на онај свијет.

Name

Р

20.03.2017 19:29

Па ти људи само показују јавности од кад су гладни ако толико времена нису имали примања, то није страјк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Р

20.03.2017 19:34

ДОБРО СЕ ЗНА КОЛИКО ЈЕ ЗАПОСЉАВАНО У ЗЕЉЕЗНИЦАМА А И ДА СУ ИМАЛИ И ТОПЛИ ОБРОК И РЕГРЕС ДОК СУ ЉЕКАРИ ЗАБОРАВИЛИ ЗА РЕГРЕС И ТОПЛИ ОБРОК-ПУНО ТРАЗЕ А ИМАЈУ ЈАЦЕ ПЛАТЕ ОД ФАКУЛТЕТСКИ ОБРАЗОВАНИХ РАДНИКА.

Name

Нидзо

20.03.2017 21:01

Тацно тако. Ко јос прима регрес и топли оброк. Здравство и полиција то одавно нема. Просвјети касни. Многим радницима касне плате много висе, а њима не касне. Тразе фебруарску плату у марту. Лијепо је било радити у зељезницама прије неколико година. Многи су гањали везе да се тамо запосле. Запосљавао се ко год је могао. Досао је и томе крај. И електо сектор це исто проци.

Name

о чему ви

21.03.2017 06:41

Ре :Нидзо И ста сад? Свима је укинуто па треба и њима? Има ли шта да се повећа у овој држави(осим цијена наравно)? Треба багру збацити већ једном посебно због тога што сад има пара а јуче није било.... Стока

Name

Нидзо

21.03.2017 07:09

Оцигледно је да нема. Плате будзетаса се полако спустају на плате у приватном сектору или како би рекли "изједнацавају". Али њихова дјеца, за разлику од неких других нису гладна, они тразе фебруарску плату. У којој фирми на будзету рс су плате прије 20. у мјесецу? И јос несто прије пар година у зељезницама је било 3600 радника. Ста је радило 3600 радника на 400км пруге? Колики је био њихов допринос да би фирма позитивно пословала. Надувани балон је пукао кад је понестало новаца и сад имамо исти проблем у многим јавним предузецима гдје се запосљавало како год се могло и гдје је радио ста је ко хтио. Назалост.

Name

Брод

20.03.2017 19:32

Подршка жељезничарима, надам се да је ово почетак револуције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

20.03.2017 20:12

Ако не буду радили добице по дрску , хехе...

Name

Кики

20.03.2017 20:25

Ма дај касни ми овај ИЦ БЛ-Парис ради њихових страјкова.

Name

Зељезницар

20.03.2017 19:43

Треба тразит смјену надзорног одбора...Ратка иза ресетака,Дијану Каленицку послат Богданицу зна она сто...остале послат у п.м. и именоват нови са минимално два представника радника или контроле нема ста се ради....синдикат сви колективно напустит...прецесљат сектор набавке растјерат гамад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеx, другс & роцк'н'ролл

20.03.2017 21:06

Колико правника, економиста и поратних дипломираних менадзера имате у фирми? Јел пресло 200 комада.

Name

Страхиња

20.03.2017 20:02

Као је дошло до вишка радника и финанцијске пропасти жељезница? Сјетите се СНСДовог посланика Петка Станојевића који је запошљавао радника да гласају за СНСД. Тада је почело а наставио ДНС. Код нас у Теслићу за сваке изборе локални предсједник ДНСа господин Ђукић, на жељезници запосли стотињак нових радника, наравно под условом да за ДНС обезбиједе по неколико десетина гласова. У томе је тајна повећања броја гласова ДНСа. Рјешење за жељезнице - Истјерати СНСДове и ДНСове гласаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.03.2017 20:28

Блокирај ... и издржи. Ово што имате ви сте направили... Касните, али опроштено ако срушите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

20.03.2017 21:01

Ја сам данас за топли оброк имао :кафену кашику мармеладе 20грама маргарина и шољу чаја. Мораћете и ви из жељезница да се навикнете на то. Није ми јасно да штрајкачки одбор не тражи отпустање радника који су страначки запослени и терет су предузећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конкрс

20.03.2017 21:40

Рјесење је једноставно- отпустити све који су запослени без конкурса. То су политицки запосленици. Остало би само пола садасњих радника који би имали све сто им припада и радили би и не би се опијали на послу.

Name

бивси тељезницар

20.03.2017 21:24

Од када си напусто свој дан 15 април ипоцео славити огњену марину нема пара Издрзи до 15 априла а после цес добити историску улогу радницке класе Цувај се дати ова власт не организује контра страјк од циновника који поједосе твоје принадлезност Народ је уз вас не предајте се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бивси зељезницар

21.03.2017 05:54

Остали сте упамцени као велики нерадници.Све вам је било "нерентабилно".Свака линија.Ми данас испаштамо због васе комунистицке економије,која цак и данас овдје преовладава.Је ли их подржаваш и у томе да тразе минули рад,да се и то плати?

Name

Конти

21.03.2017 05:50

Цуј, они су зарадили ово,они су зарадили оно.Па гдје су им те паре?Ниста им не треба попуштати,јер це сваки цас блокирати пругу.Увјерице се да им та метода функционисе.Увјерен сам да у развијеним земљама нико не би имао разумјевање за њих.Нароцито у Америци,који су сурови за овакве слуцајеве.И власт би се морала максимално посветити и ЗРС и осталим ЈП.

ОДГОВОРИТЕ