Прича: Човјек који је одбио Лестер да би направио велики Нант...!

Легендарни Португалац гради озбиљну каријеру у Француској и већ сада привлачи велику пажњу. Ово је прича о тренеру Сержу Консеисау. . .

Фудбал 21.03.2017 | 23:45
Прича: Човјек који је одбио Лестер да би направио велики Нант...!
Тренери у Нанту не трају дуго под председником Валдемаром Китом. Чувени Португалац Сержо Консеисао стигао у децембру на Бужоар и постао 12. тренер од доласка новог газде 2007. године. Китина прека нарав, одувек је била главни фактор у рапидним променама курса клуба и честим сменама тренера, а то се најбоље видело и претходног лета после одласка Мишела дер Закаријана.

Упркос чињеници да је преживео четири године, највише захављујући повратку клуба у Лигу 1 и лагано избореном опстанку у протекле три сезоне упркос великим финансијским недаћама, Дер Закаријан је платио цену хладном односу који је имао с председником који је пустио да му уговор истече.

„Не желим више да радим са господином Китом, решио сам да одем“, рекао је јерменски стручњак.

Када је пробао да се опрости од навијача Нанта по завршетку своје последње утакмице,Кита је наредио људима на стадиону да пусте музику како се не би чула последња порукаДер Закаријана са разгласа Бужоара што је, признаћете, јако ружан начин за окончање једне релативно успешне ере овог клуба. 

После растнка с Закаријаном, Кита није губио време, одмах је представио новог тренераРенеа Жирара. Али, након само осам утакмица исти тај Жирар се брзо нашао на танком леду, а играчима се поверио да зна да ће добити отказ ако не победе Бастију. Победили су корзикански тим са 1:0, али је седам недеља касније тренер платио скупо дебакл и тежак пораз од Лиона (0:6). Било је јасно -  ни Дер Закаријан, а ни Жирар нису председнику дали оно што је тражио - голове.

Француска Лига 1 је специфично такмичење у којем најбоље пролазе тимови који постижу много голова, али је Нантов напад био ужасан за француске стандарде. Иако су у сезони 2014/15. завршили на 14. месту са осам бодова више од зоне испадања, од Канаринаца су била ефикаснија чак три клуба која су била испод њих, а на 38 утакмица Нант је само 29 пута погодио мрежу противника. Следеће сезоне, опет су били 14. а само је фењераш Троа постигао мање голова од њих.

Стоичке партије под вођством Дер Закаријана одједном су се промениле у успорене и смушене игре под вођством Жирара, а оба тима нису успевала да се саставе. ИсланђанинКолбеин Сигторсон требало је да буде звучно појачање, али је у таквом немоћном систему постигао само три гола, после чега се преселио у Галатасарај. Дијамант на средини, 4-4-2 и офанзивна 4-3-3 тактика испробане су у различитим варијантама, а шансу у нападу добили су Јасин Баму, Емилијано Сала и Маријуш Степински, али су сви мало пружили. После 16 утакмица ове сезоне, Нант се налазио на 19. месту, са само девет датих голова, три победе и 13 бодова, што довољно говори какву је (р)еволуцију на Бужоару извео Консеисао.

Канаринцима је очајнички било потребно буђење из коме, а председник тако упечатљивог презимена морао је потпуно да промени средину. Након што је изјавио да „тренер мора да познаје фудбалере и такмичење“ започео је потрагу „за неким који нема никакве везе са француским фудбалом и нема никакву везу са тренутном атмосфером која је владала у Нанту“. Кита је сматрао да је најбоље решење да доведе некога са стране, човека који никада није видео такве проблеме.

Конесисао се идеално уклапао у нове критеријуме и одмах је импресионирао Киту.

„Чим је стигао у Париз првог дана видео сам да се никога не плаши. Донеће нам другачију културу и визију. Већ је почео да нам износи идеје како да променимо ствари набоље. Забавно је јер смо пре њег упали у монотонију, а треба нам одређена организација и дисциплина“, каже председник Нанта.

Била је ово јасна процена ситуације. Дисциплина је основна одлика екипа које води Сержо Консеисао, човек који је строг у раду и који свакодневно одржава по два тренинга.

„Много смо урадили на организацији. Имамо утисак да је тренер одгелдао доста наших снимака, да нас добро познаје. Консеисао има менталитет какав мало Француза поседује и то даје резутлате“, каже искусни бек Нанта Лео Дубоа.

Тај карактер је можда и главна промена у односу на Нант из ере Жирара. ВатрениКонсеисао који је својевремено бацио дрес судији у лице који га је искључио након пљувања противника почео је своју еру на клупи Нанта строго, као отац који је био бесан након сазнања да му је дете било немирно у школи. Уследио је став нулте толеранције на глупости. Тако је велики талент и дете клуба, 19-годишњи Амин Арит збрисан из првог тима и послат међу резерве након што се оглушио на захтев тренера да не излази у ноћни живот вече пре утакмице. Упркос што се извинио Консеисау, до данашњег дана није одиграо ни минут.

Такође, вечити голман Реми Ру послат је на клупу после очајне партије против Бастије, а пре неколико кола из тима је склоњен и нападач Степински који је замњен на полувремену због очајне игре. Мирни дани за играче под Жираром су прошлост на Бужоару, данас сви цвикају од Консеисаоа.

Пораст интензитета тренинга, претворио је његов тим у гомилу гладних, посвећених и агресивних ратника. Тим Сержа Консеисаоа изгубио је само три од последњих 14 утакмица у лиги и то од ПСЖ-а (два пута) и Монака. Ипак, можда и најупечатљивија ствар до сада била је чињеница да је од својих нападача направио доминантну машину која је постигла 13 голова на последњих седам утакмица. Није то напредак рекли би неки, али ако знамо да су постигли само три комада у седам кола пре његовог доласка, морате признати да Сержо зна посао.   

Моћни аргентински нападач Емилијано Сала мало је урадио током епизода у Бордоу и Нанту, али су његове партије од доласка Консеисаа просто генијалне. Постао је водећи стрелац Канаринаца са девет голова (што је респектабилан број у Лиги 1), од којих су осам пали под вођством Португалца, учинили су да Гаучос постане озбиљан силеџија за противничке дефанзивце. Осим у шеснаестерцу Сала је опасан и из слободних удараца, па сваки ривал мора да води рачуна где прави фаулове.

Упркос чињеници да Консеисао увек има велика очекивања од својих играча, показао је да уме да се прилагоди различитим ситуацијама. После неколико лоших партија и расправе са саиграчима на терену, који су изазвали звиждуке стадиона на његов рачун, Јасин Баму је добио безгранично поверење шефа стручног штаба.

„Не слажем се да га треба склонити из тима јер сви пловимо истим бродом. Можда је направио грешку и разумем бес навијача који су нон-стоп љути, али то је прошлост. Ради се добром момку и фудбалеру, који даје све од себе, а ја желим да Јасин постигне гол и натера стадион да му аплаудира“, рекао је Консеисао.

Резултат свега - Баму је дао гол после само три минута у победи Нанта од 3:1 и то након годину дана без постигнутог гола. 

Али никако се не сме заборавити да су прве недеље португалског стручњака у Француској биле не баш обећавајуће. У старту је потпуно променио дугогодишњи стручни штаб Канаринаца, маргинализовао све дотадашње тренере и довео своје људе, Португалце.

Ипак, ефекат 42-годишњег тренера у Нанту био је импресиван. Крилни нападач Жил Илоки, бекови Лукас Лима и Лео Дубоа, као и везисти Валентин Ронжије и Адриен Томасон повратили су своју најбољу форму, показујући знаке идеалног компоновања у тренеров ватрени стил, страствени фудбал са пуно трчања. Посебан шмек Нанту дали су други крилни нападачФелипе Пардо који је стигао током зиме, као и динамични нападач Прежус Накулма који су постали важан део игре Канаринаца.

Реми Нанта са фаворитом за титулу Ницом минулог викенда (1:1) само је показао да је овај клуб доживео еволуцију под вођством Потугалца. Сјајан гол фантастичног Саледонео им је рано вођство, које је убрзо поништио Сери, али морамо истаћи и да је Консеисаос правом био љут јер Накулми у другом полувремену није досуђен чист пенал.

Иако је после свега реми можда и најправеднији резултат, када на то придодамо победу над Марсељом (3:2) као и тријумфе над Бастијом и Монпељеом после преокрета, јасно вам је да Нант израста у озбиљан француски клуб, који сигурно неће бринути за опстанак ове сезоне, а до маја ће се наћи на солидној позицији на табели. Ипак, за Европу је још рано, није реално да је Канаринци достигну до краја овог шампионата. 

Док рејтинг њиховог тренера наставља да расте, недавна одлука Португалца да глатко одбије понуду Лестера учинила је да председник Кита схвати да неће још дуго моћи да га задржи у клубу.

„Ако буде имао добре резултате, неће остати у Нанту, осим ако му не омогућимо додатна средства. То значи стадион, тренинг центар и квалитетне играче. То ће нам од следеће сезоне бити обавеза, ако желимо да изградимо успешан клуб“, каже први човек Нанта.

Са своје стране Сержо Консеисао је урадио све што је било до њега. Обавезао се на две године, а стигао и да се нашали.

„Ако се председник не предомисли остаћу и следеће сезоне.“

С обзиром на драматичан преокрет дешавања, чак ни Кита не би желео да прерано отпусти тренера. Међутим, уколико настави са оваквом формом, можда газда неће имати пуно избора. Кита је већ рекао да „жели тренера који ће да уједини Бужоар“. Пронашао га је.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар