Видео - Почело је: ДОЖИВОТНА суспензија, јер - пенала није било!

Судија је добио доживотну суспензију од Светске фудбалске федерације (ФИФА) јер је учињеном грешком директно утицао на резултат утакмице квалификација за Мундијал 2018. године.

Фудбал 22.03.2017 | 13:30
Видео - Почело је: ДОЖИВОТНА суспензија, јер - пенала није било!
Изгледа да је ФИФА окренула "други лист" и решила да се озбиљно обрачуна за малверзацијама у фудбалу.

Први који је озбиљно санкционисан јеСудија Џозеф Одартеи Ламптеи из Гане!

Арбитар је добио ДОЖИВОТНУ суспензију од Светске фудбалске федерације (ФИФА) јер је учињеном грешком директно утицао на резултат утакмице квалификација за Мундијал 2018.

Ламптеи је грешку направио у новембру прошле године, када је на утакмици између Јужне Африке и Сенегала досудио пенал за домаћина, иако играч одбране није играо руком.

Лопта је погодила Сенегалца Калидуа Кулибалија у ноге и пала испред фудбалера, арбитар је сматрао да је дефанзивац играо руком и одмах је показао у правцу беле тачке.

Јужна Африка је победила 2:1, а погодак из пенала је био водећи пред крај првог полувремена.



ФИФА у саопштењу поводом суспензије наводи: "Дисциплинска комисија ФИФА одлучила је да судији из Гане, Џосефу Одартеију, забрани да на било који начин учествује у фудбалским активностима (административног, спортског или било које друге) на националном и међународном нивоу до краја живота", пише и додаје се:

"Званично је проглашен кривим за кршење члана 69, тачка 1 (незаконитог утицаја на резултат меча), ФИФА дисциплинског правилника за време квалификационе утакмице за Светско првенство 2018. године у Русији између Јужне Африке и Сенегала, а одигране 12. новембра 2016."

Даље у тексту ФИФА наглашено је да Светска фудбалска федерација "следи политику нулте толеранције на судијске манипулације током утакмица и да је посвећена заштити интегритета фудбала."

Три бивша званичника Фудбалског савеза Јужне Африке (САФА) протерана су из овог спорта током 2016. године због повезаности са намештањима у фудбалу током 2010.

Лесли Садибе, бивши извршни директор САФА-а, суспендован је на пет година и новчаном казном од 20.000 швајцарских франака од Етичког комитета ФИФА. Стиву Гадард и Адил Каралсе, бивши шефови судијске организације САФА, добили су двогодишњу забрану.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар