Урош и Мијат: Селекторе, хвала!

Дебитанти у А репрезентацији Србије са широким осмесима стигли на окупљање пред пут у Грузију.  Нападач који постиже голове и везиста чији је профил недостајао Орловима - да ли ће дебитанти у грузијску ватру? Млади двојац спреман да дебитантски наступ у националном тиму доживи већ на стадиону Борис Паичадзе.

Фудбал 20.03.2017 | 21:30
Урош и Мијат: Селекторе, хвала!
Свежа крв, разноврсност у игри и голови - то је оно што селектор Орлова Славољуб Муслинможе да очекује од новајлија у националном тиму. Мијат Гаћиновић и Урош Ђурђевић су својим партијама у овој сезони, али и досадашњим односом према млађим националним селекцијама заслужили указано поверење, а на селектору је да изабере прави тренутак за њихово правовремено "гурање у ватру". Неће бити изненађење уколико се њихови дебитантски наступи у националнлом тиму догоде већ у Грузији.

Офанзивни везиста Ајнтрахта могао би да дочека својих пет минута и надомести изостанакАлександра Катаија, који је ово репрезентативно окупљање пропустио због парних картона, а да више него озбиљно рачуна на њега Муслин је показао недавном изјавом да је Гаћиновић профил играча који је недостајао овом тиму.

Мијат је одиграо 24 утакмице за Ајнтрахт, а за његово име ове зиме се повезивало неколико звучних европских клубова, међу којима је најгласнија била Валенсија. Ипак, његова основна препорука су титуле са Европског првенства у Литванији, односно Мундијалита са Новог Зеланда, где је показао на који начин се носи дрес са националним грбом.

"Увек сам се трудио да дођем овде и заслужим позив. На мени је сада да то оправдам, хвала селектору на позиву, а сада се спремамо за утакмицу са Грузијом. Доста играча већ знам, с некима сам наступао заједно, против неких сам играо, углавном их све знам. Очекује нас јако тешко гостовање, Грузија је освојила мање бодова него што је заслужила, а на нама је да покажемо да смо квалитетнији", рекао је Гаћиновић.

Основни проблем у националном тиму представљају скромна минутажа и неефикасност нападача. Урош Ђурђевић је у тренутном Муслиновом саставу једини голгетер који у свом тиму решета противничке мреже. Нападач Партизана је у досадашњем току сезоне постигао 17 голова на 20 утакмица црно-белих у свим такмичењима, а када се упореди однос проведених минута и постигнутих погодака, Ђурђевић мреже ривала тресе на свака 94 минута.

У већини националних селекција голгетери са таквим учинком као по правилу редовно добијају шансу, па остаје да се види да ли ће тако бити и на стадиону Борис Паичадзе.

"Захвалан сам селектору на указаном поверењу, ово је велики степеник у мојој каријери. Уколико ми се укаже шанса, спреман сам да дам свој максимум. Доста играча познајем, тако да ми није ништа страно. У ових пар тренинга ћу покушати да уђем у систем који селектор тражи, мислим да нећу имати проблем са прилагођавањем. Селектор је рекао да је свака следећа утакмица најважнија, то и јесте тако. За нас је ова утакмица најбитнија, почињемо од данас да се спремамо и идемо на победу", рекао је Ђурђевић.

Орлови су у досадашњем току квалификација постигли девет голова на четири утакмице, а најбољи стрелци су Алексадар Митровић и Душан Тадић (по три гола). Голгетер Њукасла је последњу утакмицу за Свраке одиграо крајем фебруара, а последњи гол постигао пре више од месец дана, међутим, за репрезентацију Србије увек игра са посебном мотивацијом. Превеликом броју голова у дресу Браге не може се похвалити ни Никола Стојиљковић, који још увек тражи првенац у сениорској репрезентацији.

Урош Ђурђевић и Мијат Гаћиновић играће наредног лета на Европском првенству за младе у Пољској, али ће пре тога имати прилику да осете атмосферу А репрезентације Србије.

Селектор Славољуб Муслин позвао је двојицу "орлића" за утакмицу са Грузијом, а они су се са широким осмесима појавили на окупљању у Старој Пазови.

"Захвалан сам селектору на указаном поверењу. Ово је велики корак у мојој каријери. Познајем доста играча и мислим да нећу имати проблем да се уклопим", изјавио је Ђурђевић.

"Трудио сам се да дођем до овде и на мени је сада да оправдам позив селектора. Чека нас тешко гостовање, али на нама је да покажемо квалитет и победимо", рекао је Гаћиновић.

Србија игра против Грузије у петак од 18 часова у Тбилисију, а победом би наши фудбалери преузели прво место од Републике Ирске, која у 20.45 игра комшијски дерби са Велсом.

Селектор и искуснији репрезентативци истакли су у разговорима са новинарима да су три бода приоритет. Без обзира на важност утакмице и чињеницу да је дебитант, Урош Ђурђевић би могао да добије прилику да заигра у предстојећој утакмици, јер је тренутно у најбољој форми од свих класичних нападача који су на располагању Славољубу Муслину.

Александар Митровић је у другом плану Рафе Бенитеза у Њукаслу, док Никола Стојиљковић не погађа за Брагу као прошле сезоне. Видећемо хоће ли Муслин изненадити са Ђурђевићем или ће поверење указати провереним снагама...

"Уколико ми се укаже шанса, спреман сам да пружим максимум. Кроз тренинге до утакмице покушаћу да уђем у систем који селектор тражи", поручио је Ђурђевић.

Што се тиче Гаћиновића, он ће вероватно морати да причека на шансу, јер су крилне позиције "орлова" тренутно резервисане за расположене Душана Тадића и Филипа Костића.

Играли или не у петак, млади нападач Партизана и крилни фудбалер Ајнтрахта из Франкуфрта, после утакмице у Грузији јавиће се Ненаду Лалатовићу за пријатељски дуел "орлића" и Словачке (28. марта у Сењецу).

Репрезентација Србије заузима друго место у групи Д квалификација за Светско првенство у Русији, а евентуално славље у овом мечу трасирало би јој пут ка Мундијалу. Утакмица са Грузијом заказана је за петак 24. март, с почетком од 18.00 по нашем времену.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар