Балкан осјетљив на клим. промјене

Активности које се односе на осматрања Земље (ЕО - Еартх Обсерватион) су кључне за континуално обезбеђивање правовремених информација неопходних за решавање ширих друштвених изазова као што је адаптација на климатске промене.

Регион 20.03.2017 | 15:09
Балкан осјетљив на клим. промјене
Упркос значајном напретку постигнутом последњих година на Балкану и у Северној Африци, у оба региона, као и на Блиском Истоку још увек постоје значајни недостаци у ЕО активностима као што су различити нивои развоја сарадње заинтересованих страна, неефикасно коришћење расположивих ресурса и експертиза, недовољна информисаност јавности о предностима и могућностима ЕО услуга.

Управо региони Северне Африке, Блиског Истока и Балкана су препознати као један од најосетљивијих региона када су у питању климатске промене. На климатске промене у великој мери утичу различити атмосферски процеси, као и конституенти (нпр. аеросоли, гасови стаклене баште) и њихове интеракције са соларним зрачењем. У том контексту, велике међународне иницијативе као што су ГЕО и Цоперницус промовишу интеграцију и управљање капацитетима за осматрања Земље на регионалном, националном и интернационалном нивоу.

Током 2016. године започета је реализација ГЕО-ЦРАДЛЕ пројекта који има за циљ да унапреди постојеће ЕО капацитете у региону Балкана, Северне Африке и Блиског Истока, и понуди приступе за решавање регионалних изазова са посебним акцентом на климатске промене, побољшања у управљању безбедношћу прехране и водама у условима временских непогода, и унапређење приступа сировинама и изворима енергије.

ГЕО-ЦРАДЛЕ се финансира у оквиру програма Европске Уније Хоризон 2020 Истраживање и развој, главни координатор пројекта је Национална Опсерваторија у Атини, а пројекат окупља 25 институција партнера са 3 континента формирајући тим са светски признатом научном изврсношћу.

У оквиру пројекта тим научника из Института за физику у Београду, под вођством проф. др Слободана Ничковића руководи активностима која се односе на моделирање атмосфере. Др Ничковић је развио први оперативни модел у свету за прогнозу транспорта сахарског пијеска још 1993. године (ДРЕАМ модел), а током протеклих година истраживања су показала на значајан допринос овог типа аеросола формирању хладних облака.

Захваљујући потпуно новом приступу нумеричкој прогнози и доступним резултатима осматрања ефекти транспорта на велике удаљености као и утицај аеросола на формирање облака и падавине могу прецизније да се израчунају и прогнозирају.

Тренутно српски научници, заједно са колегама из Републичког Хидрометеоролошког Завода Србије (РХМЗ) једини у свету имају могућност да на дневном нивоу прогнозирају начин формирања хладних облака.

За потребе комплексних нумеричких прорачуна физичких процеса који се дешавају у облацима, као и за прогнозу транспорта аеросола користе се супер-рачунари у Институту за физику и РХМЗ. Значајан рачунарски ресурс у ширем региону и далеко највећи појединачни ресурс унутар академске заједнице Србије представља Парадокс кластер инсталиран у Институту за физику у Београду, а српским истраживачима је доступан кроз националну Грид виртуелну организацију АЕГИС.

У оквиру пројекта започето је формирање регионалне базе података (РБП) која треба да омогућити слободан приступ свим релевантним подацима, порталима и постојећим ЕО услугамашто ће бити основа за унапређење спровођења ГЕОСС и Цоперницус иницијатива у региону. РБП ће олакшати приступ најсавременијим гео-осматрањима као што су спаце-борнеподаци са ЕО сателита у реалном времену, подаци добијениу аирборне кампањама и ин-ситу мерењима, као и атмосферским и климатским моделима.

Поред сателитских осматрања за истраживање атмосферских аеросола и њиховог утицаја на климатологију важну примену има и њихова даљинска детекција коришћењем импулсног ласерског зрачења. Допринос тима из Института за физику у Београду се огледа и у спровођењу мерења вертикалних профила оптичких карактеристика аеросола помоћу Раман лидар система, јединственог на овим просторима. Интегрални приступ оваквој врсти мерења на континенталном нивоу и доступност релевантних података омогућава њихову асимилацију у атмосферске моделе чиме се постижу значајно прецизније прогнозе.



У оквиру пројекта кроз регионалну платформу за умрежавање биће омогућено свим заинтересованим странама (владином сектору, универзитетима, институтима, малим и средњим предузећима) да се информишу о постојећим капацитетима, вештинама и могућностима за сарадњу у региону. Крајњи циљ је да се олакша одрживо пружање ЕО услуга у складу са потребама и омогући ефикасну координацију постојећих капацитета у области осматрања Земље у региону.

Имајући у виду недавне временске непогоде у региону, које су указале на неопходност постојања поузданих података добијених интегрисаним осматрањем Земље, потенцијал ГЕО-ЦРАДЛЕ пројекта да значајно допринесе бољем упознавању свих корисника о доступности правовремених информација и стављања науке у службу привреде има велики значај.

Очекује се да ће резултати пројекта значајно помоћи формирању стратегија у области водопривреде, пољопривреде и здравља. Колики ће конкретан бенефит имати локално становништво и привреда зависи и од заинтересованости надлежних институција земаља у региону.

Др. Зоран Мијић
Институт за физику Београд

БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Др

20.03.2017 17:09

Потребно је на Балкану разбити предрасуде о науцницима као бицима која су потпуно отудјена од заједнице. Наука гура цовецанство напред, и свака озбиљна дрзава треба да улазе у своје науцнике јер је то једини нацин да погурамо цео регион напред ... Знање је моц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

20.03.2017 17:42

Џаба наука кад балканске земље воде неписмени и неуки. Кладим се да ови наши глупи министри немају појма о овоме што пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

20.03.2017 21:30

Михајло Пупин: "...Један славни адвокат, члан управног одбора једне велике просветне установе, био је изненађен када сам му, нешто више од пре тридесет година, казао да се наука не може предавати без лабораторија, како у вишим тако и у нижим школама. Он је, међутим, држао да све што је потребно за више школе састоји се из мало већег броја школских табла, креда, сунђера, и једног предавача који би се за своја предавања спремао читајући их из књига. Што се њега тиче, мислио је он, университети би се могли подићи на брдима креде, сунђера и књига. То су јевтиније ствари од тих лабораторија, и то је оно што се свиђа многим члановима университетских управа. И много је јефтинији и учитељ који може да предаје из књиге, а не из свог сопственог искуства, стеченог радом у лабораторији. Али, нека се Бог смилује оној земљи која своју судбину поверава јефтиним наставницима са јефтиним научним оруђем у рукама!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

СрбИН

20.03.2017 21:51

Е сад ће Цвијановићка и колега јој Звиздић да одмах отрче у Београд и да виде о чему се ради како да то примијене у нашем тамном вилајету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерика

21.03.2017 09:53

Многи не знају, да је током бомбардовања НАТА 1999, дневно полетило око 1000 авијона, који су пробијали звучни зид... и стварали велику рупу ... у то време на Аљасци је падао љубичасти снег, нешто слично, јер су сву нечистоћу магнетна поља одбацивала према полу! Све се то ктило, знали су то многи греен писери у свету.... на нама свима, свим људима на свету, је, да трпимо природне непогоде, и да коначно схватимо: нисмо ми потребни природи, него природа нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харп

21.03.2017 10:28

А шта је са Харпом? Могли би ови научници да нам о томе нешто кажу. Како се мени чини Харп прави неко ср*ње.

ОДГОВОРИТЕ