Анализа - ЛШ: Будућност је почела - 10 сензација Лиге шампиона!

Рећи да су будућност светског фудбала била би лаж - они су увелико велике звезде, мајстори фудбала, који носе игру својих тимова. Саставили смо листу десеторице најбољих младих фудбалера Лиге шампиона, уз два услова - годиште и утакмице.

Фудбал 20.03.2017 | 23:00
Анализа - ЛШ: Будућност је почела - 10 сензација Лиге шампиона!
Ово бурно 25. издање УЕФА Лиге шампиона, а 62. ако рачунамо и КЕШ, улази у завршницу.

Остало је да буде одиграно само још 13 утакмица, од 112 укупно, у конкуренцији је осам тимова од 32 колико је почело групну фазу, а сазнали смо и ко ће против кога играти у четвртфиналу.

На том путу, током којег је постигнуто 340 голова (3,04 по мечу), укупно 4.694.240 навијача видело је неке сасвим нове, "до јуче" скоро анонимне, веома талентоване и богатима увелико интересантне "клинце", који ће - како сада ствари стоје - бити велике звезде УЕФА купова у наредној деценији, па и дуже.

Ово је Мондо прича о десеторици младића који су, свако на својој позицији, доминирали ове сезоне у најјачем европском такмичењу, уз две важне напомене - услови за "улазак" у ову топ листу били су:

а) да играч нема напуњене 22 године;
б) да је наступио најмање четири пута ове сезоне;

*напомена: цене играча на тржишту преузете су са портала "Трансфермаркт", мада је у највећем броју случаја јасно да су момци вишеструко скупљи од наведеног

Идемо редом…

ЛЕВОМ, ДЕСНОМ, ГЛАВОМ

АНДРЕ СИЛВА (ПОРТО)

Место рођења: Багим де Монте (Португалија)

Датум рођења: 6. новембар 1995. (21)

Позиција: Нападач

Јача нога: Десна

Број дреса: 10

Уговор важи до: 30. јун 2021.

Цена на тржишту: 16.000.000 евра

Навикли смо да Порто проналази убојите нападаче и потом их за непријатан новац продаје богатијима од себе, тако да вртоглав успон Андреа Силве није изненађење. "Плус" у целој причи је то што су "змајеви" овог свестраног нападача, који може да игра и у везном реду, пронашли у сопственој омладинској школи, не у Јужној или Средњој Америци.

Са четири гола, Силва је тренутно најбољи стрелац међу младим играчима у Лиги шампиона, а налази се на осмом месту у "генералном пласману" иза играча "А класе" попут Месија, Каванија, Левандовског, Обамејанга, Бенземе, Агуера и Мертенса. Момак који је за Порто потписао са 15 година дебитовао је прошле сезоне, а ове почео да мучи ривале и у првенству Португалије и у Европи - 20 голова на 34 утакмице за плаво-беле, уз десет асистенција.

Отуда, то што је на пет мечева за сениорску репрезентацију Португалије постигао већ четири гола, никако не би требало да чуди, јер момак има све - углавном погађа мрежу десном ногом, с тим да је пет голова дао левом, а чак 11 главом. Тренер Нуно Еспирито Санто инсистира да он изводи пенале и ради то прилично сигурно - погодио је седам ове сезоне, два пута је био заустављен.

Играјући за млађе селекције Португалије, Андре Силва је постигао 28 голова на 37 утакмица и одавно је предмет интересовања највећих клубова. Могло је да се прочита да ће наредног лета покушати да га доведу Арсен Венгер и Жозе Мурињо.

Иако га Трансфермаркт "цени" на 16 милиона евра, реалност је другачија - 21. августа прошле године Силва је потписао петогодишњи уговор са "змајевима" у којем стоји да може да буде продат само ако неко уплати 60 милиона евра.

Силва има зачуђујућу хладнокрвност у завршници за 21-годишњака, али то није све - има и одличан пас. Оно што би морао да поправи су наступи у дербијима и великим утакмицама, јер је по правилу најслабије партије пружао у најтежим мечевима за Порто.

ЗА ТАТИН ПОНОС У ПОГЛЕДУ

АДРИЈЕН РАВИО (ПСЖ)

Место рођења: Сен Морис, Париз (Француска)

Датум рођења: 3. април 1995. (21)

Позиција: Везиста

Јача нога: Лева

Број дреса: 25

Уговор важи до: 30. јун 2019.

Цена на тржишту: 12.000.000 евра

Уместо приче о томе како игра Адријен Равио, а игра одлично, за најмлађег првотимца у историји Пари Сен Жермена захваљујући Карлу Анћелотију, који га је гурнуо у ватру још са 16 година, везана је једна занимљива анегдота и тиче се Манчестер ситија.

Наиме, скаути овог енглеског клуба приметили су високог, мршавог, поркетног дечака чупаве косе како "везе" у дресу Кретила и још 2008. га довели у академију у Манчестеру када је имао само 13 година.

Адријен је у другу земљу, другу културу, други стил фудбала ушао само годину дана након што је његову породицу задесила несрећа у којој је његов отац Мишел остао непокретан и нем од последица срчаног удара, односно осуђен да са светом око себе комуницира само очима.

У којој мери је то утицало на Адријена да се већ после шест месеци врати у предграђе Париза, родни Сен Морис, може само да се нагађа, а спекулацијама је допринела и његова темпераментна мајка Вероника, која је потом тврдила да њен син није адекватно третиран у туђини и да Сити није заслужио да га има.

Мајка као и свака мајка.

Углавном, после излета на Острво, Равио је наредних годину и по дана тумарао по неким нижеразредним клубовима, мењајући школе, тренере и позиције на терену, а када је био на корак да остави спорт који је као дете заволео, догодио се позив Пари Сен Жермена у чију је академију ушао са 15, за први тим дебитовао са 16, први професионални уговор потписао са 17, а до 21. године освојио већ четири титуле првака Француске и узроковао неколико неочекиваних одлазака са "Парка принчева", попут оног Јоана Кабаја.

"Од тог тренутка сваки пут када изађем на терен борим се и за њега. Када сам му рекао да сам постао професионалац, није могао ништа да каже, али се видело у очима да му је драго", причао је Равио о емотивним тренуцима везаним за оца, Мишела, који не пропушта ниједну утакмицу "светаца".

П. С. Да све буде занимљивије, Равио је прошлог пролећа постигао гол у мечу са Манчестер ситијем, клубом који намерава да га купи у скоријој будућности.

НЕКА ЧЕКА МУРИЊО

БЕЊАМИН ХЕНРИКС (ЛЕВЕРКУЗЕН)

Место рођења: Бохолт (Немачка)

Датум рођења: 23. фебруар 1997. (20)

Позиција: Десни бек/средина

Јача нога: Десна

Број дреса: 39

Уговор важи до: 30. јун 2020.

Цена на тржишту: 10.000.000 евра

Овај 20-годишњи момак из Келна, од мајке Гањанке и оца Немца, најбоље је оцењени фудбалер досадашњег тока Лиге шампиона међу вршњацима и млађима од себе.

Бењамин Хенрикс је везиста, брз, продоран, вешт с лоптом, али га је Роџер Шмит користио пре свега на позицији бека и бисер из Бајерове школе га није изневерио - у само 28 наступа за Леверкузен наметнуо се као један од најбољих бекова Бундеслиге и Лиге шампиона.

Ако су му ваздушни дуели мана, врлина има "колико хоћете" - одлично антиципира и сходно томе "сече" противничке пасове и препознаје куда ће кренути противнички играчи, веома је храбар и тачан у клизећим стартовима, за разлику од већине бекова не центрира осим када има отворену позицију за то, већ тражи кратак пас и прилику за кретњу без лопте и све то тако набројано довело је до тога да је већ дебитовао за сениорску репрезентацију Немачке код Јоакима Лева.

Жозе Мурињо види га као неприкосновеног десног бека Манчестер јунајтеда од наредне сезоне, али то неће проћи тек тако.

"Много клубова тражи Бењамина, али он је и даље дечак, има 19 година и пред њим је још много рада и учења. Разговарали смо и сложили се да би прво требало фудбалски да 'одрасте' и да је Леверкузен најбоље место на свету за њега, тренутно", рекао је у јануару Хенриксов агент Али Булут.

Поред Манчестер јунајтеда, овог дечака траже још Манчестер сити и Челси, а да ли ће га јурити и Барселона зависи од тога да ли ће наредног лета успети да доведе Ектора Бељерина из Арсенала.

Било би лепо видети га опет у везном реду, јер делује да и тамо може много да пружи. С обзиром на то да је дугогодишњи тренер Леверкузена, Шмит, недавно смењен, видећемо како ће размишљати Тајфун Коркут.

АМАДУ ДИЈАВАРА (НАПОЛИ)

Место рођења: Конакри (Гвинеја)

Датум рођења: 17. јул 1997. (19)

Позиција: Везиста

Јача нога: Обе

Број дреса: 42

Уговор важи до: 30. јун 2021.

Цена на тржишту: 15.000.000 евра

Пре него што се запитате ко је Нумукех Тункара, не брините - ни ми немамо појма!

Углавном, то је име и презиме човека који је, наводно, приметио новог Јају Туреа у дресу једног црквеног фудбалског тима у предграђу 1,6 милиона становника великог Конакрија, највећег града Гвинеје.

То се догодило 2014. године.

Ове, 2017, и даље као тинејџер, Амаду Дијавара игра стандардно у стартној постави Наполија, који га је као 18-годишњака платио Болоњи чак 14,5 милиона евра. Заправо, председник Наполитанаца, Аурелио Де Лорентис, у последњи чак подигао је понуду и отказао већ договорен трансфер Дијаваре са "Даларе" на "Олимпико", остављајући Рому без пројектованог наследника Данијелеа Де Росија.

Заиста, прошлог лета владала је права фама за неким тамо клинцем из Гвинеје, којег је извесни Тункара препоручио утицајном агенту Роберту Висанију, овај га довео у Сан Марино, тим из Лега про такмичења (ИИИ лига), где се испоставило да су поређења са Туреом све, само не неоснована…

Спортски директор Болоње, Пантелео Корвино, приметио га је на једној утакмици и лета 2015. довео у "Град љубави" за свега 500.000 евра, 29 пута мање од суме за коју ће га само годину дана касније продати Наполију. Дијавара је са тек напуњених 18 година одиграо 31 утакмицу за Болоњу у Серији А, тактички најзахтевнијој лиги у Европи, на позицији дефанзивног везисте, пружајући одбрани екипе сигурну заштиту, а нападу неочекиване дуге лопте и продоре у "црвену зону".

Све то, само још боље, Дијавара је наставио да ради у Напуљу, у који је стигао као залог за будућност, а постао садашњост малтене од почетка сезоне. Питајте, уосталом, репрезентативца Италије Емануелеа Ђакеринија, Бразилца Жоргиња или хрватског интернационалца Марка Рога, који сви имају мање наступа ове сезоне од најмлађег првотимца у тиму Мауриција Сарија.

Поред бројних врлина, а висина од 184 центиметра, маратонска издржљивост и доминација у дуел игри само су неке, Дијавара има и неколико мана. За сада, испоставило се да је ужасан у завршници, само осам одсто шутева које је упутио у Серији А ка противничким голманима ишла су у мету, па није ни чудо што и даље чека сениорски гол.

Оно што није чекао су понуде великих клубова и ту се показао као прилично нелојалан, јер је челнике Болоње натерао да га продају тако што се није ни појавио на припремама, знајући да га итекако желе у Роми, Наполију, Јувентусу и Бајерну.

Клинац...

НИЈЕ МУСА ДЕМБЕЛЕ, НЕГО МУСА ДЕМБЕЛЕ

МУСА ДЕМБЕЛЕ (СЕЛТИК)

Место рођења: Понтус (Француска)

Датум рођења: 12. јул 1996. (20)

Позиција: Нападач

Јача нога: Десна

Број дреса: 10

Уговор важи до: 31. мај 2020.

Цена на тржишту: 5.000.000 евра

Муса Дембеле има 29 година и три пута је играо за Тотенхем у Лиги шампиона ове сезоне, па стога не испуњава ниједан од услова које смо поставили на почетку текста, али зато Муса Дембеле испуњава.

Овај француски везиста, који је некако напустио Фулам прошлог лета без обештећења (клуб је добио само 500.000 фунти као компензацију за школовање играча), постао је нападач у Шкотској и, испоставиће се непуну годину касније, био је то визионарски чин неког од надлежних на "Селтик парку", вероватно менаџера Брендана Роџерса.

У првој профи сезони у Шкотској, носећ иславни зелено-бели дрес, Дембеле је (за сада) постигао 32 гола, уз седам асистенција (!?) на 45 утакмица, уз два поготка у квалификацијама за Лигу шампиона, који су Селтику донели пролаз у групну фазу, и потом још три гола у групи у којој су били још Барселона, Манчестер сити и Борусија Менхенгладбах.

У овом ВИП друштву, Дембеле се Европи представио као непредвидив, вешт, експлозиван и досетљив нападач, који је неке од својих голова постигао акробатски, у стилу знатно вишег и јачег Златана Ибрахимовића.

Навијачи Селтика с нестрпљењем чекају сваки следећи викенд и Дембелеов излазак на терен, али иако има пун потенцијал да достигне једног Хенрика Ларсона, тешко да ће момак из Понтуса постати легенда клуба из Глазгова.

Зашто?

Једноставно, превише богатих га жели, пре свих Челси и Манчестер јунајтед, тако да је за очекивати да наредног лета, или најкасније 2018. године, обуче дрес неког од европских зависника од трошења новца.

Дембеле ће неминовно освојити титулу са Селтиком ове сезоне, али то неће бити новост за њега - он је 2013. године у финалу сезоне Премијер лиге за играче млађе од 18 година постигао... хет-трик! И практично сам донео Фуламу титулу у мечу са Редингом.

Чак 14 голова које је дао у каријери донели су директно победе његовим екипама, а пре очекиваног "блокбастер" трансфера морао би да поради мало на техници леве ноге, иако је пет пута затресао мрежу слабијом ногом у каријери.

Једном су га питали да ли мисли да вреди 40 милиона фунти, колико Селтик наводно тражи за њега.

"Да ли вредим 40 милиона? Реците ви мени. Не знам. То је само цена. Не могу да кажем да ли вредим 40, 50, 30 или 20 милиона фунти, могу само да се концентришем на своју игру. Ипак, кад мало размислим, прича о томе није лоша јер изгледа да ми добро иде. Ако људи говоре о томе да вам се цена мења из дана у дан, то је ваљда само зато што радиш добар посао... за мој клуб, за мене самог. Али, не пратим вести", био је његов одговор.

ЗНАТЕ ГА...

ЈУЛИЈАН БРАНТ (ЛЕВЕРКУЗЕН)

Место рођења: Бремен (Немачка)

Датум рођења: 2. мај 1996. (20)

Позиција: Везиста

Јача нога: Десна

Број дреса: 19

Уговор важи до: 31. маја 2019.

Цена на тржишту: 20.000.000 евра

Мало смо се двоумили око овог играча.

Не, не зато што не заслужује да се нађе на овој листи, напротив, већ због тога што је Јулијан Брант већ трећу сезону стандарадан, ефикасан и утицајан у тиму Бајер Леверкузена, а има само 20 година. Међутим, изоставити га са листе најбољих младих играча Лиге шампиона само зато што је заблистао у њој и пре тога било би исто што и изоставити Лионела Месија из идеалних 11 само зато што је био биран прошли пут и онај пут пре тога…

Брант није сензација, он је то био још 2015. године. Данас, ради се о архитекти игре Леверкузена, који са 20 година ради левом ногом скоро све што пожели. Иако у неким земљама не би могао да уђе у ноћни клуб, јер нема 21 годину, момак из Бремена већ има 19 голова и 23 асистенције у дресу клуба са "Бај Арене", где су помало у паници јер уговор овог играча истиче већ 2019. године.

Момак који је у каријери играо и лево крило и нападача, и централног везисту и "треквартисту", чак и на десној страни, дичи се сјајним осећајем за пас у простор, додавањима кључним за исход утакмице, а поседује и веома смирен дриблинг, којим се често извлачи из непријатних ситуација под пресингом противничког тима.

Пре него што обуче дрес, рецимо, Бајерна (не знамо зашто баш тај дрес, ал' ето...), могао би да поправи ваздушне дуеле и завршницу, јер није био мали број шанси које је олако пропустио, нарочито у Бундеслиги.

Брант има још једну велику врлину - не фолира, не глуми фаулове и нема навику да "навлачи" судије на погрешне одлуке. Већ има две медаље са великих такмичења - злато са ЕП за омладинце 2014. и сребро са ОИ у Рију 2016.

Јоаким Лев га је већ четири пута слао на терен у дресу сениорског тима Немачке.

"ПРОБЛЕМ" СА СВИХ СТРАНА

ОСМАН ДЕМБЕЛЕ (ДОРТМУНД)

Место рођења: Верно (Француска)

Датум рођења: 15. мај 1997. (19)

Позиција: Нападач

Јача нога: Обе

Број дреса: 7

Уговор важи до: 30. јун 2021.

Цена на тржишту: 28.000.000 евра

О Осману Дембелеу је већ доста писано, још док је био фудбалер Лила, сада можемо само да се надовежемо - после непуне сезоне у Борусији Дортмунд већ се исплатио сваки цент који је немачки клуб потрошио на потпис вихорног тинејџера.

У првој сезони код Томаса Тухела, Дембеле се у оштрој конкуренцији сакупљеној на "Вестфалену" изборио за улогу стартера, забележио је 35 наступа до сада, дао седам голова и поделио чак 16 асистенција, од чега пет у Лиги шампиона.

Не постоји млађи и бољи асистент у том такмичењу од њега.

Тухел га подједнако често користи на левом боку (14) и средини (15), а седам пута играо је и као десно крило. На свакој од тих позиција је постизао и голове и асистирао - лево 2/8, у средини 3/4, десно 2/4.

Дембеле има један од најефикаснијих дриблинга у Европи, велики проценат шанси у које уђе претвара у гол, свој или саиграчев, не плаши се са 19 година да преузима одговорност и дели пресудне лопте у црвеној зони противника, а често намешта лопту и код прекида. Када буде почео раније да се ослобађа исте, и игра са мање контаката, биће још убојитије оружје, које је и овако "смртоносно".

Играјући за Лил и Борусију, Дембеле је десет голова дао је десном ногом, шест левом, један са пенала, један из слободног ударца и само један главом - ето мане!

За крај, још да прокоментаришемо да је цена од 15 милиона евра плаћена 1. јула 2016. године за 19-годишњака заиста била... повољна.

ТОМАС ЛЕМАР (МОНАКО)

Место рођења: Бај Мао (Гваделуп)

Датум рођења: 12. новембар 1995. (21)

Позиција: Нападач

Јача нога: Лева

Број дреса: 27

Уговор важи до: 30. јун 2020.

Цена на тржишту: 20.000.000 евра

Томас Лемар до 2010. године живео је и "пикао" фудбал на егзотичном Гваделупу, скоро 7.000 километара далеко од престонице "матичне" земље, Француске.

Овај момак из Бај Маоа, градића од 30.000 становника на карипском острву које припада Француској, до 2015. године играо је у другој лиги, за Каен.

Он је данас један од хит играча сезоне 2016/17, како у Лиги шампиона, тако и у Лиги 1, где његов Монако напредује фантастично - пласман у четвртфинале преко Пепа Гвардиоле и лидерска позиција у националном шампионату. Уз десет голова и 11 асистенција момка који се левом ногом служи као руком. Једноставно, "стави" лопту тамо где жели.

Након што га је милионер Димитри Риболовљев платио свега четири милиона евра пре мање од две године, Лемар се прво наметнуо у свлачионици као занимљив, весео и поштен момак, а убрзо је постао газда и на терену, иако је прошлог новембра напунио 21 годину.

Изводи слободњаке и тресе мреже, шутира левом и асистира, проиграва саиграче и притом истрчи скоро трећину маратона за просечну утакмицу Лиге шампиона.

"Знао сам своје квалитете, али нисам очекивао да ћу овако експлодирати", рекао је недавно Лемар, који је два пута био стрелац и у Лиги шампиона, где је са осталим "клинцима" из Монте Карла одиграо неколико маестралних утакмица, а сада их све заједно очекује "киндергарден" окршај са једнако талентованом Борусијом Дортмунд.

Љубимац оних неколико навијача Монака има јак и дугорочан уговор са клубом, међутим питање је колико ће "кнежеви" моћи да га задрже, нарочито ако буде наставио да игра како игра, а игра…

П. С. Лемар је 15. новембра дебитовао за Француску у утакмици са Шведском заменивши "ортака" с ове Мондо топ листе, Равиоа.

ЗАНИМЉИВА ПРИЧА О ДОСАДНОМ МОМКУ

ЈУЛИЈАН ВАЈГЛ (ДОРТМУНД)

Место рођења: Бад Ајблинг (Немачка)

Датум рођења: 8. септембар 1995. (21)

Позиција: Везиста

Јача нога: Десна

Број дреса: 33

Уговор важи до: 30. јун 2021.

Цена на тржишту: 23.000.000 евра

Јулијан Вајгл живи у трособном стану у скромној дортмундској четврти заједно са дугогодишњом девојком, студенткињом из провинције.

И сам је из малог места, тачније баварске термалне бање Бад Ајблинг, која понекад "набије" 18.000 становника. Лети. У сезони.

Кажу да не конзумира алкохол, да стриктно држи дијету и да леже прилично рано у кревет, већ око 22 часа. Када добије слободно, отпутује код својих кући, одмори се и изађе са другарима из детињства.

Говоре да добар део дана проводи тражећи енергију, концентрацију и инспирацију за ствари којима се бави.

У међувремену - он је један од најбољих фудбалера Бундеслиге и, свакако, један од највећих талената Европе у свом годишту. Ако је Марко Верати "нови Андреа Пирло", мада је то спорно поређење, онда је Вајлг "нови Ћави Алонсо", играч какав се ретко виђа и који још ређе греши.

А, све се врти око њега када је Борусија Дортмунд у питању. И, без обзира на то што често под притиском, што га стално "лове" у замку, он се волшебно извлачи, што дриблинзима, што ситним додирима лопте, којима купује време и чека праве опције, што савршеним пасовима, кратким и дугим, дубоким и широким, сигурним и ризичним…

Има просек од 89 додавања по мечу уз 93 одсто успешности, а пре две сезоне је играо у Цвајти, за тужни Минхен 1860, који се распадао на свим нивоима и "претио" да испадне у регионалну лигу. Холанђанин Маркус фон Ален учинио га је са 18 година најмлађим капитеном у историји старијег и мање успешног минхенског клуба, али је Вајгл потом изгубио траку због бизарне ситуације у којој се нашао са саиграчима.

Наводно, неколицина младих играча Минхена критиковала је клуб приликом вожње таксијем, а таксиста је касније то открио и оптужио их да су незахвални, па су били кажњени.

Међутим, то није успорило успон вижљастог везисте, који је лета 2015. године са само два и по милиона евра (!?) прешао у велику Борусију Дортмунд, прихвативши да се из улоге "алфе и омеге" претвори у борца за такмичарске минуте. И изборио се, а како игра Бе-Фау-Бе ове сезоне, нећемо дуго чекати дан до констатације да је Вајгл поново "алфа и омега" екипе.

Он константно тражи лопту и отвара се саиграчима у стилу Ћавија Ернандеза. Прозвали су га "Интелигентни", јер савршено препознаје кретње и намере и саиграча, и ривала, а осећај за простор чини га фудбалером лако уочљивим, чиме доприноси квалитету игре целе екипе и саиграче чини тачнијим, успешнијим и самоуверенијим.

"Узбуђен сам због њега. Не познајем га, али видим да фудбалу доноси све оно што је неопходно да играте у средини. Веома је важан за Дортмунд, без њега они би били другачији тим", рекао је недавно менаџер Манчестер ситија, Пеп Гвардиола, који је још у јануару покушао да га одведе са "Вестфалена" после само годину и по дана наступа у жуто-црном.

Наравно, није успео, иако му је цена за то време скочила на преко 40 милиона евра. Спортски директор "милионаера" Михаел Цорк понудио му је нови, јачи, дугорочнији уговор од првобитног и Вајгл га је на одушевљење "Жутог зида" потписао, тако да је за Дортмунд везан до 2021. године, а и плата му је скочила у складу са утицајем у свлачионици.

"Јулијан одушевљава свежином и посвећеношћу, као и врлином да ствари упија невероватном брзином. Поред свега, он је отворена и драга особа", рекао је његов тренер Тухел, који му је са задовољством препустио диригентску палицу и дао му слободу у игри.

И заиста, када гледате Дортмунд, управо је Вајгл тај који диктира темпо игре, који мења, црта, који има право да дугом лоптом промени страну, врати назад ако види да се спрема клопка, "оде горе", ако осети да може да уради нешто више. Управо је то "горе" део терена на ком Вајгл мора боље.

Дао је један гол у каријери, Спортингу у Лиги шампиона, победнички, са дистанце, за 2:1. Апсолутно је тачно да његова улога на терену није да даје голове, па ни асистира, али било би штета да такав таленат једног дана не изгради јак, прецизан и убојит шут.

"Ствари се одвијају много брже него што сам и замишљао. Дошао сам из друге лиге у екипу пуну топ фудбалера са намером да се уклопим и учим. Зато сам морао да будем веома објективан прошлог лета", рекао је скромно Вајгл, свестан "хајпа" који се шири око њега.

Навијачи Бундеслиге прогласили су га прошле године за "новајлију године".

ЗАМАЛО ДА НЕ БУДЕ ТУ, А...

КИЛИЈАН МБАПЕ (МОНАКО)

Место рођења: Бонди (Француска)

Датум рођења: 20. децембар 1998. (18)

Позиција: Нападач

Јача нога: Десна

Број дреса: 29

Уговор важи до: 30. јун 2019.

Цена на тржишту: 10.000.000 евра

Мало је недостајало да Килијан Мбапе не буде на овој листи, иако је у овом тренутку свакако тинејџер о ком се највише прича у европском фудбалу.

Како?

Тренер Леонардо Жардим, који га је учинио најмлађим фудбалером у историји Монака (а, Мбапе је потом срушио Тијерија Анрија и као најмлађег стрелца у историји Монака), дао је талентованом нападачу само 25 минута јесенас у групној фази Лиге шампиона, уводећи га три птуа са клупе у шест кола.

У оштрој конкуренцији која влада у Европи то би вероватно било премало за "упад", али оно што тинејџер из предграђа Париза приказује у 2017. години, са нагласком на двомеч са Манчестер ситијем у осмини финала ЛШ, није му само обезбедило улазак на листу, већ га је попело на врх - по гол у Манчестеру и Монте Карлу, за елиминацију Пепа Гвардиоле и место на насловницама водећих спортских листова широм континента.

Мбапе, који је фудбалом почео да се бави у малом клубу Бонди, где му је тренер био отац Вилфред, имао је разговор са Зинедином Зиданом те 2013. године, који га је врбовао да потпише за Реал Мадрид и придружи му се у "Б" тиму, но... у договору са оцем, који му је данас и менаџер, суперталентовани дечак одлучио је да се захвали славном земљаку и највећем клубу света и изабере Монако.

Колико је био у праву? Или, колико је био добро саветован?

Одговор можемо пронаћи не само у бројкама: 10 асистенција, 17 голова, 31 утакмица ове сезоне, већ и у начину на који игра, како се отвара, како тражи лопту, како улази у дуел, како "гризе" у одбрани, како добија поверење саиграча... Чак и када не постигне гол или не асистира, Мбапе стилом игре остави јак утисак на све који га гледају, уживо или преко ТВ-а, а један од његових највећих "фанова" је и сам Тијери Анри.

Легенда Монака и светског фудбала у суперлативима је говорио о Мбапеу, подсетивши јавност на прошлосезонску утакмицу Лиге Европе, Тотенхем - Монако, коју је француски тим добио резутлатом 2:5 на "Вемблију", а Мбапе са 16 и по година био један од најбољих на терену.

"Чим сам га први пут видео, питао сам људе око себе о коме се ради, ко је он... Одмах сам знао да ће бити велики играч. Био је клинац, дриблао је, шутирао је на гол, освајао је лопту, осетило се колико је воли...", рекао је Анри.

Упитан да упореди Мбапеа и Анрија, менаџер Арсенала, Арсен Венгер, иначе заљубљен у таленте који долазе из његове земље, рекао је…

"Мбапе је апсолутно, добро не баш апсолутно Тијери Анри, али је истина да има сличне квалитете, сличан таленат и сличан потенцијал. Наравно да га пратимо. Веома добро га знамо и веома добро се развија. Мислим да је продужио уговор са Монаком, тако да је Монако тај који одлучује о његовој судбини. Заиста, могао би да буде нови Тијери Анри".

Многи су Мбапеа саветовали да не жури из Монте Карла и не направи грешку коју је, када је стигао позив великог Манчестер јунајтеда, направио његов претходник у улози "вундеркинда", Антони Марсијал.

Судећи према томе како је бирао као мали, између Реала и Монака, може се претпоставити да Мбапе неће журити са Стадиона "Луј ИИ", на којем ће ускоро бити одиграно четвтфинале Лиге шампиона између Мбапеа, Лемара и осталих са једне, односно Дембелеа, Вајгла и осталих са друге стране.

Жреб у Ниону, поред тога што је сударио четири великана европског фудбала, направио нам је још једну посластицу - на делу ћемо једне против других гледати не само четворицу играча поменутих у овој листи, већ и Тимотија Бакајока, Фабиња, Бернарда Силву, Жемерсона, Кристијана Пулишића, Феликса Паслака, Емреа Мора, Микела Мерина, Матијаса Гинтера, Рафаела Гереира, Ерика Дурма, итд.

Будућност је почела!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар