"Насљеђе": Почаст најмлађем борцу

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Републике Српске данас су на мјесном гробљу Горњи Улишњак, федерална општина Маглај, положили вијенце и одали почаст за најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је погинуо прије 24 године.

Република Српска 19.03.2017 | 18:20
"Насљеђе": Почаст најмлађем борцу
Предсједник бијељинског одбора Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Бранислав Шушљик рекао је Срни да је дужност и обавеза да се од заборава сачува жртва Споменка Гостића, али и свих очева који су своје животе уткали у темеље данашње Републике Српске.

"Споменкова храброст и одлука да у тешким временима буде са људима који су бранили своје постојање на родној груди, мора да буде трајно подсјећање будућим генерацијама да су за опстанак на овим просторима гинули и најмлађи", истакао је Шушљик.

Он каже да је дјело Споменка Гостића трајно за српски народ и отаџбину Републику Српску.



Према његовим ријечима, данашњем поклоничком путовању присуствовали су и представници градских одбора "Насљеђа" из Бањалуке и Добоја, Градске управе Бијељине, те дјеца погинулих бораца, чланови њихових породица и други људи добре воље.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи, на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Извор/фото: СРНА

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хм

19.03.2017 17:54

Занимљиво би било знати колико активних војних старјесина војске РС је погинуло у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.03.2017 18:33

И ко је дао дозволу да дијете буде на фронту, за овај млади живот неко мора на робију, за*еби шупљу о отадзбини

Name

ре хм

20.03.2017 09:00

Колико је твојих мудјехедина погинуло то питај боље.због ове дјеце који су бранеци свој праг зивот дали никад нетреба дозволит да зазиви план оног терористе алије а којег је наслиједио ниста бољи син . никад Република Српска неце бити босна

Name

Дзоо

19.03.2017 18:36

Момцино лака ти земља а овим политикатнима позелио би најгоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поредјење са Боском Бухом

19.03.2017 19:11

Мозда је рузно реци али ово испада као она прица о Боску Бухи 12 годисњем народном хероју уиз 2 свј. рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

19.03.2017 19:16

Бог да ти прими душу у Рајска насеља, јер ти живот свој млади даде за Крст Часни и слободу златну, испуњавајући Свету Христову Заповијест "дати живот за пријатеље своје"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још

19.03.2017 19:46

Једна у низу брука Српског народа и његових држава Републике Српске и Србије,да овакав лик нена споменика,трга,авенија итд. стварно брука док неко ко је молио за бомбардовање Срба има споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

20.03.2017 17:05

Споменко је сам напао бункер са двије бомбе и неутралисао га ко Боско Буха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зх

20.03.2017 18:14

Јово нека ти бог суди за ове ријеци.

Name

Јово

20.03.2017 20:35

Распитај се мало па коментариси.

Name

Миле

20.03.2017 17:51

Опрости ми мали Споменко, али не могу да се не осврнем на ову помаму звану Споменко Гостић, када Споменка има широм Републике и нико их се никад није сјетио, има их по троје из једне куће и малољетних и женске чељади који су као и Споменко бранили кућни праг. Њихове мајке су још живе као опомена, али не вриједи. Неко је негдје пресудио да велича Споменка, а остали ће остати анонимни, иако су бог ми је свједок и у борби и уи смрти исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2017 20:50

Ти си брука од човјека.

Name

поп

20.03.2017 20:26

Док су дјеца гинула други су сверцовали ронхил и сада глуме патриоте и борце за српство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет замјена теза

21.03.2017 07:55

Код Срба постоји стални сукоб између личности/партија и даље кроз све организације и удружења.Та исцрпљујућа борба не престаје ниједног тренутка и стално продубљује јаз између народа,сврстаног на жалост кроз два непомирљиво супротстављена политичка блока.Тако сада траје "отимање" око тог несрећног дјечака,чији ће подмлаци ушушкани кроз некакве нове видове борачких удружења однијети цвијеће код споменика или код гроба и онда сви навале да се сликају и приказују на фацебоок страницама толико нападно да више није јасно да ли су они отишли тамо стварно због онога што изјављују или само због себе и неких циљева онога ко стоји иза форсирања напрасних изљева захвалности и сјећања а сви знамо да до прије три године већина није имала појма о животу и погибије овог дјечака.Такмичење су отворили Жељка и Ђокић брзопотезним постављањем споменика овом дјечаку у Добоју без обавјештавања локалних власти и борачке организације.Само су наредили директорима средњих школа у Добоју да доведу ђаке са наставе пред цркву гдје је откривен споменик и гдје су Жељка и Ђокић држали говоре.Од тада траје злоупотреба имена и личности дјечака Споменка, гдје два политичка блока покушавају доказати ко више поштује ово дијете односно ко мисли на борце итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема назива улице, Срби стока!

21.03.2017 19:17

Али у БЛ зато има Тузланска и Јеврејска у строгом центру. Не знам чиме су Зидови заслужили да имају име улице у самом центру. Гдје је онда и Ромска или Циганска. Страсно ко све одредјује имена улица! На част градонацелницима од првог до задњег.

ОДГОВОРИТЕ