Шта ће бити када умре краљица?

Како се приближава 91. рођендан енглеске краљице Елизабете Друге, медији све више спекулишу о томе шта ће се десити након њене смрти.

Свијет 19.03.2017 | 18:50
Шта ће бити када умре краљица?
Упркос томе што је њена мајка доживела 101 годину, медији упозоравају да краљица живи скоро деценију дуже од просечног животног века жена у Великој Британији.

Гардијан наводи да су монархија и влада већ деценијама спремни за краљичину смрт.

Новинар Сем Најт разговарао је са историчарима, државним званичницима, представницима медија и особама блиским палати како би сазнао детаље о "Лондонском мосту", што је кодни назив за тајни план који ће почети са реализовањем одмах након краљичине смрти. Трајаће девет дана, односно до њене сахране.

Према информацијама до којих је дошао, Велика Британија је још 1960-их почела да планира развој дешавања након смрти краљице.

У новије време одржана су два или три годишња састанка учесника који су задужени за реализацију плана, укључујући и скоро десет владиних канцеларија, полицију, Краљевске паркове Лондона, војску и емитере вести.

Медији су већ припремљени за смрт краљице, па тако Гардијан већ има написане приче које ће се објављивати када Елизабета друга премине, док Тајмс планира 11-дневни програм. ИТН и Скај њуз мреже већ годинама вежбају емисије поводом смрти краљице.

На дан смрти, Би-Би-Си планира да активира радио-преносни систем упозорења који је коришћен за време Хладног рата, а Гардијан пише да већина новинара никада није чула за њега.

Британске радиостанице опремљене су плавим ОБИТ светлима којим ће бити сигнализирана смрт краљице, након чега ће све радио станице прекинути емитовање музике и свој програм прилагодити трагедији, док ће Би-Би-Си престати са емитовањем сатире.

У погребну поворку требало би да буду укључени и краљичини пси, пасмине Велшки корги. Четири дана након смрти, тело краљице биће пребачено у Вестминстер Хол, где ће остати четири дана, а ожалошћени ће бити у могућности да јој одају почаст скоро цео дан.

На дан сахране краљице, у Великој Британији ће све бити тихо.

У 9 сати пре подне Биг Бен ће зазвонити једном, док се остатак дана неће чути. У 11 сати, када ковчег буде спуштен, планирано је да људи широм Уједињеног Краљевства заћуте, да најаве на железничким станицама буду искључене и да се возачи аутобуса повуку на страну улице.

Извор: Агенције
Фото: Илустрација(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цица

19.03.2017 17:54

Уз ватикан највеце зло свјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЦИЦА

19.03.2017 19:52

Особно мислим да је Лондон нај веће зло на свијету а прате га Рим и Телаwиw

Name

Милојко

19.03.2017 20:42

Битно је да није нимало до нас.

Name

Wwww

19.03.2017 18:05

Ковцег це ваљда бити спустен у 11х и 11мин,то им је битан моменат,мозда це то цак бити 11.новембра,али то це се јос видјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

19.03.2017 19:42

Ђаво не умире никад,само мијења облик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црн нокат

19.03.2017 21:14

Контам бице софра кад умре сад посна или мрсна

ОДГОВОРИТЕ