Позвали грађане на протест

Предстоје нам тешки дани, али ми радници Жељезница Републике Српске ћемо истрајати у заштити својих добара, права и породица, поручило је данас 12 радника Жељезница Републике Српске који штрајкују глађу у Бањалуци. Они су позвали колеге, раднике и грађане Републике Српске на окупљање.

Република Српска 19.03.2017 | 13:47
Позвали грађане на протест
Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката Саобраћајно-транспортне дјелатности у Жељезницама Републике Српске који такође штрајкује глађу, рекао је да ће се данас у 17 часова штрајкачима у Бањалуципридружити још 12 колега у Добоју који ће такође штрајком глађу тражити редовну исплату плата и накнада.

"Све постојеће стање у јавним добрима и сервисима Републике Српске указује на план и провођење стварања трусног подручја гдје су све извјеснији социјални немири и сукоби невиђених размјера. Коме још треба разарање нашег мира? Да ли Влада као најодговорнија институција извршне власти у томе учествује? Да ли у томе учествује институција предсједника Републике Српске?

Ми жељезничари нисмо мериторни да оцијенимо ове параметре, но њихову ескалацију више не можемо ни да трпимо. Овим путем позивамо јавност Републике Српске да се активно укључе да се ријеши постојећа пат позиција одговорности, обавеза и дужности да се активирају надлежности и провођење закона те укључе грађани - да се не чини већа штета и спријече ризици који воде урушавању и нестајању Републике Српске", поручили су данас радници Жељезница Републике Српске који штрајкују глађу у Бањалуци.

Они су позвали Владу Републике Српске на рад и одговорност, као и "организације од јавног значаја Конфедерацију и Савез синдиката, Борачку организацију Републике Српске, Црвени крст Републике Српске, РТРС”.

На питање у каквом су стању радници који већ четврти дан штрајкују глађу, Марин је рекао:

"Држимо се, шта ће бити даље видјећемо".

Објаснио је и да је један од штрајкача из Добоја морао да оде да ради иако је приказао папир да је 48 сати у штрајку.

"Ставили су га да ради, а да му не би направили пријаву морао је пристати. То је директно угрожавање безбједности саобраћаја и материјалних добара и неко би требао да за то оговара", сматра Марин.

Осим социјалног радника предузећа, у протеклим данима нико им се није обраћао.

"Ми првенствено тражимо поштивање закона и исплату плата у складу са законом. Требало би да сједну са нама да се договоримо на који начин да изађемо из овога. Ми смо свјесни да нико нема у џепу 20 милиона да исплати, али нико од њих не жели да прихвати то да ми немамо исплату плата у складу са законом.

Немамо исплату топлих оброка, превоз, километар и остале материјалне трошкови преко 14 мјесеци. Не можемо да разумијемо, возови иду, добро се ради, а пара нема, не знамо зашто и гдје нестају те паре", додао је Марин.

Радници Жељезница Републике Српске у четвртак су су организовали протестну шетњу од Трга Крајине до парка Младен Стојановић, тражећи обуставу примјене новог Правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, исплату плата и свих материјалних трошкова у законским роковима, поштовање судских извршних пресуда и покретање одговорности и смјену Управе.

Након ове протестне шетње дио радника одлучио се да ступи у штрајк глађу.

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Трге

19.03.2017 12:48

Да ми се како увалити у Зељезнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

19.03.2017 13:04

Ре тргепаметнији си ка цутис

Name

Жељезничар

19.03.2017 14:31

Људи вјерујте да нико неби угтожавао свој живот и здравље из објести и зато што му је добро.Ови људи су напаћени и немојте им пристајати на муку.

Name

Сеx, другс & роц'н'ролл

19.03.2017 13:08

Паре отисле за опеацију подоцњака. На реду је операција одвајања фотеље од г.зице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2017 13:38

Не мозе се то оперисати,залијепљено је ОХО љепилом

Name

Мустафа

19.03.2017 13:19

Ха ха комедије. И фирме и радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

19.03.2017 13:52

Ал вас Баја хандри ен хоце да прави зграду за цуке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја до јаја

19.03.2017 15:17

Да пробате појести референдуски гласацки листиц.. мозда завара глад ;)

Name

Баја

19.03.2017 16:43

Ево нисмо висе дрзава и одмах наступају проблеми. Десет година док смо били дрзава јели сте траву и сутили а сад ко фол гладујете.Умјесто да се захвалите јер сте годинама несто добијали,колко толко, зељезнице Српске је требало давно ставити под кљуц.Влада је одвајала стотине милиона за васе плате и регресе 20 година, да би ви гледали у један воз на дан и ходали ко зомбиси горе-доле са цекицима у рукама.

Name

Брано

19.03.2017 14:07

Највисе сто иритира и боли ове људе, а и све нас који цемо им се ускоро придрузити јесу лази које Управа, Влада и Ресорно министарство пласирају у јавност. Генерални директор и Министар Трниниц у својим иступима казу да немамо разлоге за страјк и протесте јер нам се исплацује све осим разлика топлих оброка и досудјених пресуда. То је бестидна лаз. Ради истине реци цу вам право стање. Зелезницарима се исплацују само голе плате без уплацених пореза и доприноса, а не исплацују топли оброк 13 месеци, километар исто толико, превоз 17 месеци. Силедзијским понасањем Директора Савановица РВИ су укинута права која по Закону имају, не исплацују се накнаде које по Закону припадају за смртне слуцајеве, родјење детета и слицно. Многи нас олајавају и критикују јер им горе поменути лазови пласирају неистине, а ово су вам драги моји суградјани истините и лако проверљиве информације и зато вас молим и апелујем да нам прузите подрску у активностима које предстоје. МИ ОДУСТАТИ НЕЦЕМО УЗЕЛИ СУ НАМ СВЕ АЛИ ОБРАЗ И ДОСТОЈАНСТВО НИСУ И НЕЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

19.03.2017 16:53

РИЈЕЧ ЈЕ РИЈЕЧ. ГЛАСАЈТЕ ЗА НАС, ОПЕТ И УВИЈЕК.

Name

007

19.03.2017 14:38

Уз дужно поштовање свих запослених,али када су гањали посао нису се пуно сикирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

19.03.2017 18:02

Тако је. Треба видјети колико имају стажа ови људи. Сви што су задњих 10-15 год. примљени у жељезнице су запослени преко дебеле везе и да.не.раде ниста.

Name

Јово

19.03.2017 15:19

Лијепили сте плакате, скупљали сигурне гласове, давали новац да се запослите...они који нису, они су ћутали и гледали "свог" посла док су свједочили стотинама нових а непотребних радника чије су плате обезбјеђиване кредитним задужењима. Сад се суочите са директним посљедицама свог рада и нереаговања а знајте да је ово тек почетак онога сто нас чека. Још више се чудим оним који су "изненађени" стањем, па само будала може очекивати било шта добро од жељке и министара типа трнинић, малешевић и њима сличним. Бојим се да је касно за било какву промјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.03.2017 15:41

Нема од тога ниста.. Људи це и даље испијати кафе по кафицима и ударати по пиви, узивати у благодатима наср дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

19.03.2017 15:52

Гласали сте, узивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зазор

19.03.2017 18:10

Само ви парадијте! Пока је вец требало да сте отоустени заједно са директиром! Вас посао мозе обављати мање од хиљаду радника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оропаст

19.03.2017 20:15

ЖРС су пропале, изгубили су тржишну утакмицу. Како сада ствари стоје Жељезнице ФБиХ су преживјеле. Читамм неки дан да су федералци имали добит од 6.5 милиона КМ... Ако се нешто не уцини бојим се да це федералци преузети транспорт у цијелој БиХ.. Нису они дзаба бас сад слуцајно увели модерне талго возове, није то слуцајно..

ОДГОВОРИТЕ