Анализа и најава меча: Лалатовић и Божовић - поштовање и ривалитет!

Фудбалери Чукаричког и Црвене звезде састају се у 27. колу Суперлиге, а у центру пажње су и тренери два тима који један о другоме говоре са великим поштовањем, али се ту полако рађа и ривалство. Које су највеће врлине и мане два тима?

Фудбал 19.03.2017 | 12:30
Анализа и најава меча: Лалатовић и Божовић - поштовање и ривалитет!
Поглед на табелу каже да је Црвена звезда апсолутни фаворит против Чукаричког (недеља, 15х, ТВ Арена Спорт1), али ако "загребете" мало испод површине јасно је да су Брђани најтежи меч шампиона Србије до краја "прелиминарне фазе" Суперлиге.

До пре само три месеца, тешко да је ико замислио да ће Чукарички бити у позицији да се бори за "горњи дом", али је Ненад Лалатовић врло брзо имплементирао своје фудбалске идеје на Бановом брду.

Уклопио је играче у "његову" формацију 4-1-4-1, добио неколико квалитетних играча, али још увек експериментише и тражи "идеалних 11". Очекивано, за некога ко је тек дошао у клуб...

Мало ко би се одлучио да након ОНАКВЕ јесени какву је имала Војводина, која је држала корак за "вечитима" и притом одиграла одличне квалификације за Европу напусти "Карађорђе", али је чудна атмосфера око клуба и неизвесност оно што је дуго мучило Ненада Лалатовића, али и његове играче.

Ниједног тренутка није могао да се посвети само фудбалским стварима, како је то често наглашавао, него је морао да размишља о кашњењу плата, променама у управи...

Стога, не чуди његова одлука да потпише уговор са Чукаричким, без обзира на резултатске неуспехе те екипе током јесени, јер му је предочен вишегодишњи пројекат на чијем је он челу.

"Чука" је током овог пролећа освојила 13 од могућих 15 бодова, што су успели још само Партизан и управо Црвена звезда, а током јесени им је за тих 13 бодова било потребно пуних 13 мечева!

По преузимању екипе прва мисао је била да Чукарички "опстане" у лиги, али јасно је да су то биле само протоколарне ствари, сходне стању на табели, и да је Ненад Лалатовић већ тада израчунао колико је то бодова потребно његовој екипи како би ушла у популарни плеј-оф.

Учинак је до сада сигурно задовољио њега и играче, али могу ли да оду корак даље и изненаде Црвену звезду?

Ненад Лалатовић и Миодраг Божовић један о другоме увек говоре са великим поштовањем, па неће чудити и ако се оно пренесе и на фудбалско игралиште у виду "резервисанијег" почетка.

Полако се ту "рађа" и ривалство...

"Они су клуб који је најбоље организован у Србији и имају бившег тренера Звезде на клупи (Ненада Лалатовића), који је један од најталентованијих тренера у Србији и сигурно прижељкује да победи Звезду, када већ не ради у њој. То ће им сигурно бити додатни мотив", казао је тренер Звезде у најави меча.

Ништа мање речи хвале ни са друге стране.

"Лалат" је више пута истицао да је Миодраг Божовић одличан стручњак, чак га је он и "препоручио" Црвеној звезди након растанка са челницима овог клуба.

Ненад Лалатовић ипак верује да ће његов противник, који иде ка титулу, покушати да их нападе од старта и да дође до брзог гола који им је, у већини случајева, значио растерећенију игру у наставку меча и лакши долазак до бодова.

Тренер Чукаричког не важи за "дефанзивног тренера" и више пута је поручивао да је био свестан да би се многи тренери повукли, док он жели офанзивнији и атрактивнији фудбал.

"Уколико буде спортске среће и ако не буде страха, за који немамо разлог, можемо до резултата. Ако изгубите од Звезде то су мање-више сви очекивали, али ако победите ви сте јунаци", поручио је он пред меч.

Ово је пети меч који Ненад Лалатовић води против његовог наследника на "Рајку Митићу".

У првом мечу је поражен као тренер Борца из Чачка (4:2), док је претходна три пута водио Војводину. Новосађани су "одолели" у првом сусрету, да би у наредном, славио против Црвене звезде (3:1), али ваља напоменути да је Миодраг Божовић, који је са Звездом раније пре тога освојио титулу, извео тада комбиновани састав.

"Прштање" се очекивало у дербију крајем септембра, када су обе екипе "биле у налету", а упркос добром издању "лала" у првом полувремену, у наставку је уследио потпуни пад његове екипе, и лака победа Црвене звезде која је могла да буде и убедљивија од 4:1.

ШТА СУ ВРЛИНЕ, А ШТА МАНЕ ЗВЕЗДЕ?

Екипа Миодрага Божовића је од другог полувремена против Војводине на "Карађорђу", када је преокренула резултат против "лала" са постигнута три гола, у успону форме и још на лицима играча после те утакмице видело се колико им је то значило за самопоуздање.

То самопоуздање се најбоље видело против Јавора, у можда и најбољој партији "Грофових" играча ове сезоне, када су упутили двоцифрен број удараца у оквир гола, а имали сигурност задње линије која, за разлику од неких претходних мечева није нервирала домаћу публику када би противници кренули у контру, пошто је Абрахам Фримпонг дао једну нову димензију Звездиној одбрани.

Већ сада се види да је пронађен тај дуго чекани штопер, а слична су мишљења и када је у питању предводник напада. Ричмонд Боаћи је почео сваки меч овог пролећа и нарочито добро се показивао на гостовањима, постигао три гола, док се "поштено испромашивао" против Јавора.

Ипак, радује навијаче Звезде што нападач улази у шансе, у крајњем случају - и сам их ствара.

Миодраг Божовић је пет пута извео исти састав, и неће бити никакво изненађење ако и шести пут заредом посегне за истих 11. Тим је све уигранији, Гелор Канга има све већу улогу, Срђан Плавшић игра сјајно, а Мичел Доналд "држи" средину терена под контролом.

А, можда би у томе могао да тражи шансу Ненад Лалатовић приликом анализирања противника? Звезда има велики фонд играча, али их није много учествовало у игри током пролећа, и можда његову шансу представља што може унапред да спреми тактику.

Оно што се у игри Црвене звезде приметило је да "лоше реагују" на пресинг противника, али да чим он "олабави" услед недовољне физичке спреме играча - они постају врло опасни.

Мач са две оштрице, а видећемо и да ли ће и тренер Чукаричког, по угледу на Драгана Ивановића, "игнорисати" Џона Руиза који често делује усамљено на терену, па је Војводина на почетку дуела са Црвеном звездом практично играла са Богданом Планићем као "лажним десним беком" уз подршку Ивана Лакићевића који је одлазио врло високо.

Добили су тако играча више на средини терена, али ни то им на крају није помогло да дођу до победе.

ШТА СУ ВРЛИНЕ, А ШТА МАНЕ ЧУКАРИЧКОГ?

Екипа Чукаричког још увек се "тражи", али се већ сада у њиховој игри виде идеје Ненада Лалатовића који је познат по томе да од својих играча или извлачи максимум, или није задовољан њиховим радом и не рачуна на њих због тога.

Његова екипа је одиграла пет утакмица и добила четири, али је још увек то мали узорак да би се могло рећи шта је "идеалних 11".

Оно што се одмах види је да је ту поново "карактер тима" и да играчи поново имају самопоуздања. У мечевима против Јавора и Борца, Чукарички се враћао из пораза, против Чачана два пута, и јасно је да је тренер имао знатан утицај на тај "психолошки моменат".

Чукарички је претежно играо у 4-1-4-1 формацији, са задњом линијом коју чине голман Петрић, бекови Петар Јовановић и Мирослав Богосавац, уз пар штопера Ђорђе Ђурић и Ерхан Машовић. Ту је најмање "експериментисао" и покушао да уигра одбрану, уз минималне "исправке" у случају повреда.

Испред њих је на позицији задњег везног играли Марко Доцић и Драгољуб Срнић, док је занимљиво у последњој утакмици против Борца (3:2) почео са "тимом за преокрете" без класичног задњег везног и са два нападача, али је мало вероватно да ће се у тако "отвореној" и, још увек непровереној тактици, приказати и у недељу против Црвене звезде.

За сада се по десној страни одлично показао Петар Бојић, који јесенас практично није играо због повреде лигамената, али сада улази у препознатљиву форму. Такође, Дарко Зорић све боље делује на терену, а Лалатовић се нада да ће га вратити на оне дане из Борца из Чачка, а судећи по томе да је многе играче у досадашњем делу тренерске каријере "ресетовао", није ни чудо што је Црногорац одлучио да поново сарађује са њим.

Огњен Ожеговић још увек није пронашао прави ритам, али се на терену боље сналази када је у игри и "помоћни" нападач Александар Јевтић, па је јасно да ће Лалатовић имати дилему око офанзиве.

Највећа мана његовог тима је неискусна одбрана, али и то што је још увек провео недовољно времена са екипом. Можда и то "бреме" да "мора" да се покаже против тима који је некада водио.

Јасно - квалитет је далеко на страни Звезде.

У последњих пет мечева Звезде и Чукаричког просечно је "падало" више од четири гола по мечу. Звезда је славила у три, а "Чука" у два сусрета. Укупна гол разлика је на страни црвено-белих: 14:8.

Лалатовић против Црвене звезде (2-1-3):

22. септембар 2013., Вождовац - Црвена звезда 1:0

8. март 2014., Црвена звезда - Напредак 4:1

24. октобар 2015., Црвена звезда - Борац Чачак 4:2

2. април 2016., Војводина - Црвена звезда 0:0

7. мај 2016., Црвена звезда - Војводина 1:3

25. септембар 2016., Црвена звезда - Војводина 4:1

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар