Како нам љубав "помути памет"

Ево шта нам се дешава кад се заљубимо, неколико занимљивости о томе како нам заљубљивање "помути памет".

Свијет 18.03.2017 | 20:53
Како нам љубав "помути памет"
Кад се заљубите, колена вам клецају, осећате лептириће у стомаку... Али, да ли сте некад размишљали шта се дешава у нашем мозгу кад се заљубимо, и зашто се некад осећамо као да нам је особа у коју смо се заљубили "помутила памет"?

Љубав обично тумачимо из романтичне перспективе, па све гледамо кроз емоције. Али, и неурологија има ту да дода понешто... Ево како наш мозак ради кад смо заљубљени и колико је његова улога важна у грађењу дугорочне, стабилне и срећне везе.

Како нас мозак одржава у том блаженом стању које доноси заљубљеност? Па, тако што одређене ствари превиђа. Стварно.

Ради се о томе да кад се заљубимо и започнемо везу са неким, наш мозак подржава "позитивне илузије" да би нам омогућио да изградимо срећну везу. У питању је у ствариспособност да се концентришемо на оно што нам се код некога допада, уместо на оно што нам код њега смета.

Психолози то описују као способност која нам дозвољава да максимализујемо врлине нашег партнера, и минимализујемо његове мане.

Овим су се у својим истраживањима бавиле и научнице др Хелен Фишер, антрополог, и др Луси Браун, неуролог, и у студији посвећеној питању дугорочне љубави анализирале су, између осталог, и снимке рада мозга стотина људи у различитим фазама партнерских односа, преноси YоурТанго.

Закључиле су да су код људи који су у дугим, срећним везама, региструје се промена активности у регијама мозга које су одговорне за осећај емпатије, контролу стреса и емоција и позитивне илузије.

Ова трећа регија је вентромедијални префронтални кортекс, и то је зона која је активна кад доносимо свој суд о нечему. Кад смо према некој појави критични, тај део мозга се "упали", одатле све почиње.

Знате шта се деси са том зоном кад смо заљубљени? Активност се значајно снижава. Наш мозак, дакле, БИРА да не доноси критички суд о ономе кога волимо. Зар то није дивно?

Ово, наравно, не значи да треба да се правите луди ако партнер ради нешто што вас повређује, али свакако сугерише да ако желимо да будемо срећни са неким с времена на време морамо мало да "зажмуримо". На ситнице бар. Јер, ако чак и на биолошком нивоу наше тело и наш мозак подржавају идеју да је љубав важна, а да су остало - ситнице, ко смо ми да се не сложимо?

(Мондо.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

(не) рационално

19.03.2017 17:20

Било би сувисе лепо да би дуго трајало.Нисам никакав струцњак за мозак и органе. Зато не знам ста се догадја у мозгу кад је цовек заљубљен.Знам из искуства само једно.Кад је цовек заљубљен, крв струји (теце) у једном правцу.Напаја само један једини орган а то у сваком слуцају није мозак.

ОДГОВОРИТЕ