Анализа: Није то Јуве из Берлина, али ни за Барсу не постоје границе од „оне“ ноћи...!

Тешко судијама! Најбољи напад против најбоље одбране. Стара дама тражи освету за Берлин, Барса се сећа Залајете. . .

Фудбал 18.03.2017 | 22:30
Анализа: Није то Јуве из Берлина, али ни за Барсу не постоје границе од „оне“ ноћи...!
Жреб није имао милости према Барселони и Јувентусу. Укрстио их је већ у борби за полуфинале...

Реприза финала из претпрошле сезоне. Шампион Шпаније и шампион Италије. Први и четврти фаворит за освајање ушатог пехара. Шта ћете више од тога? У овом тренутку један од најјачих дуела који могу да се замисле у Европи. Најефикаснији напад Лиге шампиона (21 гол дала Барселона на осам мечева) против најчвршће одбране (два гола на осам утакмица примио Јувентус) елитног такмичења.

Ко коме одговара и чије су шансе веће?

Барселона је свакако фаворит. Што због квалитета, што због традиције, што због уиграности и шампионских навика у Лиги шампиона. Али Јувентус баш у оваквим ситуацијама може да буде фаталан. Штавише, воли када није фаворит против шпанских великана. Када се једна тако квалитетна екипа не налази под притиском, огроман квалитет плус инат могу да продукују чудо. Додуше, у Торину би се много више обрадовали да су извукли Реал Мадрид за који су били пеницилин претходних година.

Каталонце до пре десетак дана нико није очекивао у четвртфиналу после оног дебакла на Парку принчева. Али у реваншу су направили чудо и добили огромну ињекцију самопоуздања. На крилима тог чуда, Барса је израсла у првог фаворита за освајање Лиге шампиона. Осим пласмана у четвртфинале, та утакмица им је донела још нешто драгоцено. Веру да за њих не постоје границе. Од те утакмице је за њих све могуће, никога се не плаше и свакога желе да униште. Додуше, ни до сада нису баш били нешто претерано опрезни и уплашени.

Барселонин хендикеп је што ће за разлику од Јувентуса имати више обавеза у домаћем првенству где трчи трку са Реалом, док је Стара дама ту причу скоро завршила. Барси иде у прилог што је реванш на њеном терену као у случају против Пари Сен Жермена, али Италијани су мајстори за нокаут фазу. Ово је Бјанконерима чак и пожељније него да су налетели на Барсу у финалу с обзиром да су им у једном мечу шансе мање и да торински клуб има губитничке навике у европским финалима.

Јувентус је пре две године у финалу био надомак европске титуле, али је Барса на крају ипак била непремостива препрека. Јуве је био најбољи у остатку света јер је Барса тада била света за себе.



Али превариће се Каталонци ако помисле да ово онај исти тим који су победили у финалу пре две године. Потпуно је различит. Нема Тевеза, Видала, Погбе, Пирла, Евре, Љорентеа... Управо од тог финала је Јуве почео да ради на склапању екипе која ће освојити Лигу шампиона јер састав оне екипа из Берлина би у наставку падао и никада не би поновио ту сезону. Барса је скоро иста, а прави додатак је само Умтити.

Зато је Јуве довео Игуаина, Пјанића, Кедиру, Дибалу, Алекса Сандра, Пјацу, Квадрада иДанија Алвеса који је у том берлинском финалу био са супротне стране. Алвес ће први пут после десет и кусур година морати да игра против Барсе у којој је поставио неизбрисив траг, али с обзиром на његов ментални склоп вероватно ће пронаћи инат да бившем клубу докаже неке ствари.

Међутим, упкос свим поменутим звездама, највећу адут Јувентуса је Макс Алегри који је са Миланом (када је почела силазна путања Росонера) умео да фрустрира Барселону маестралним тактичким поставкама. Са далеко слабијим играчима је успевао у неким ситуацијама да намучи Каталонце и закључа Месија. На крају су они увек пролазили даље, али углавном уз помоћ среће или судија. И у берлинском финалу је Јуве сат времена сјајно паририао Блауграни. Можда је време да нека од Алегријевих шема на крају донесе и победу јер су му се Каталонци превише провлачили.

Барсу чека и вероватно најбоља одбрана Европе. Буфон и „ББЦ“ трилинг штопера могу да играју завезаних очију. Аутоматизам у игри Јувентус потиче управо из последње линије.Меси, Суарез и Нејмар неће добијати поклоне као од Маркињоса, Курзаве и осталих. Управо је Бонући прижељкивао Барсу уочи жреба.

Пре 13 година су се Антићева Барселона и Липијев Јувентус састали управо у четвртфиналу. Јуве је пролаз изборио на Камп Ноу у реваншу голом Залајете у продужецима...



На крају, никако не треба сметнути с ума ни фактор суђења. Ово су два клуба за која се највише теоретише да имају судијски ветар у леђа. Наравно, Јувентус има већи рејтинг и искусније играче од Пари Сен Жермена па се Барси неће свирати баш онакви пенали као против француског тима у реваншу. Ко буде бољи у вршењу притиска на арбитре, тај је већ у предности. А знамо да су и једни, и други мајстори за то...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар