Спашен Тодорић, власник "Агрокора"

Агрокор је у последње две недеље договорио додатних 300 милиона евра кредита с руском Сбербанком, што је компанији довољно за плаћање свих доспелих обавеза према добављачима.

Регион 17.03.2017 | 14:58
Спашен Тодорић, власник "Агрокора"
Упућени тврде да би тај концерн до краја седмице с тим новцем требало да затвори и све дугове према држави, пише Вечерњи лист.

У медијима се баратало бројком од шест милијарди куна дуга (809 милиона евра), али је хрватски министар финансија Здравко Марић то више пута демантовао.

Власник Агрокора Ивица Тодорић је тако, оцењује Вечерњи, купио време за предах и сузио простор за гласине да га у идућих неколико недеља чека "црна будућност".

Одразило се то и на тржиште капитала, па је пад деоница компанија које су у саставу Агрокора знатно успорен, а деонице Звијезде и Беља су расле.

Извори блиски компанији кажу да нема места паници и да ће се у наредним данима расплести план реструктурирања фирме, а по ком би дошло и до власничког престројавања.

Породица Тодорић остаје у власништву компаније, кажу, али у ком обиму, још се не зна, што сугерише да је Ивица Тодорић спреман да се одрекне дела Агрокора како би спасио компанију, наводи се у тексту Вечерњег листа.

Друга страна тврди да ће бити постављен нови Надзорни одбор компаније, а да ће у управу ући стручњак за финансије који би водио финансијско реструктурирање. Тиме је значајно ублажен став који се могао чути међу повериоцима почетком недеље, када су тражили да се Тодорић потпуно повуче из управљања компанијом.

Кредитом у висини од готово 2,3 милијарде куна, Тодорић је смирио повериоце, очито и добављаче који сада више немају инструмент за евентуални притисак претњом блокадама.

Највећи изазов је ПИК кредит који је Тодорић уговорио 2014. као лични дуг од 485 милиона евра, јер ако Дојче банка и помисли да кредит неће бити враћен, може и пре јуна 2018. да наплати потраживања преузимањем деоница разних Агрокорових предузећа.

Ипак, како се може чути, Дојче банка не намерава да повлачи нагле потезе, већ је спремна и да суфинансира опоравак Агрокора ако се у њему смањи утицај породице Тодорић.

Осим немачке државне банке, у Агрокору је присутно и око 1,3 милијарде евра руског државног капитала кроз кредите руских кредитора, Сбербанке и ВТБ-а, пише Вечерњи лист.

(Ало)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

неутрални

17.03.2017 14:03

Не спашавају Руси Тодорића него својих 1,3 милијарде Еур-а, колико су му кредита дали, а овај не може да исплати обавезе. Ту је још око 4 милијарде у вриједности КМ добављачима и још пар милијарди обвезница и других кредита. Конзум односно Агрокор је био Туђманов пројекат економске колонизације Балкана, али је загризао више него што може прогутати. Зато је битно куповати наше производе у нашим трговинским ланцима, без обзира из којег ентитета, само да је наше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.03.2017 14:09

А сад, браћо Руси, откупљујте једну по једни фирму од њега. За камате, наравно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

17.03.2017 16:34

У свим балканским корама од банане, сви болесни на крају падну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАНА

31.03.2017 16:05

Пашћемо на жалост само ми који смо у његовим фирмама запослени за њега се ја не секирам ич.

Name

Цеца

14.05.2017 20:42

Како год да било, моје је искуство да је то човек који редовно исплаћује плате и додатке и да је у директном контакту са запосленима један културан, љубазан, нормалан човек који поштује свог радника, није га срамота да попије кафу у кафићу са својим запосленим који је у запрљаном радничком оделу. Они који не ваљају су послодавци у земљи у којој господин Тодорић има предузећа, они се к..че, прете, бахати су. Причам о личном искуству. Мене он занима као послодавац, не занима ме његов капитал, а као послодавца сматрам га коректним.

ОДГОВОРИТЕ