Свештеник пронашао дијамант од 706 карата и предао га властима

Свештеник у Сијера Леонеу је пронашао небрушени дијамант, највећи нађен у овој земљи у последњих 40 година и предао га влади у нади да ће то помоћи развој његове земље, јављају данас агенције.

Занимљивости 17.03.2017 | 14:09
Свештеник пронашао дијамант од 706 карата и предао га властима
Пастор Емануел Момох је нашао дијамант од 706 карата у селу Јакаду на истоку дијамантима богатог Сијера Леонеа, а јуче га је предао председнику Ернесту Баи Короми.

Короми је изразио захвалност, рекао да га радује што нико није покушао да прошверцује дијамант из земље и обећао да ће камен бити продат ономе ко највише плати на најтранспарентинији могући начин. Дијамант, за нијансу мањи од пака за хокеј, је други највећи икада нађен у овој западноафричкој земљи. Рудари су 1972. нашли "Звезду Сијера Леонеа" од 968,9 карта, која је касније продата за 2,5 милиона долара.

Момох је агенцији Асошијетед прес рекао да је предао дијамант јер је био дирнут развојем који је у току у региону Коно, где га је и пронашао. Радује га изградња путева и побољшање снабдевања електричном енергијом, након скоро 30 година изненадних нестанка струје. "Верујем да влада може да уради више, посебно када држава пролази кроз економске изазове", рекао је свештеник.

Дијаманти су били главни извор финансирања десетогодишњег грађанског рата у Сијера Леонеу, окончаног 2002. године. Упркос свом огромном минералном богатству, ова земља је једна од најсиромашнијих на свету.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар