То само у Суперлиги Србије има! За пропусте у дербију награђени суђењем!

Мајо Вујовић ће бити главни судија, а Светозан Живин помоћник на мечу Јавор - Металац, док ће Срђан Обрадовић делити правду на утакмици Спартак - Борац. У свакој могућој комбинацији, исплати се бити судија у Суперлиги. И када арбитри погреше, и то кардинално, уместо казне још добију и награду, у виду делегирања за нову утакмицу.  Враћа се судија који погрешио на дербију: Сад мора да буде распоређен, али ако овако настави. . .  Председник Судијске комисије Ђорђе Жутић детаљно о арбитрима. . .

Фудбал 17.03.2017 | 11:30
То само у Суперлиги Србије има! За пропусте у дербију награђени суђењем!
Речју - будалаштина. Тако је и у случају Срђана Обрадовића, додатног судије у екипи Маја Вујовића у вечитом дербију, човека који је имао бруталан превид код водећег гола Црвене звезде, а ни касније у току меча није бриљирао. Као и његов колега, линијски судија Светозар Живин.

И шта је резултат? Уместо паузе дуже од два кола (а нигде нисмо видели неку казну), Обрадовић је добио да као главни судија води сутрашњи дуел у Суботици, између Спартака и Борца, док Живин поново да асистира главном судији са дербија, Мају Вујовићу, овога пута у утакмици Јавор - Металац.

Када су људи упућени у нека правила и поједине прописе помислили да ће дотични да буду кажњени адекватно због пропуста, судијска комисија нас је уверила у супротно. Треба рећи и да је Обрадовић, пре дербија, био први арбитар меча Раднички - Вождовац, где је био прилично несигуран. Мајо Вујовић, који никако да се ослободи етикете грешника, такође без икакве консеквенце, водио је од дербија утакмицу Рад - Спартак (2:0), а биће главни судија сутрашње утакмице у Ивањици.

Овакве одлуке не воде ничему добром, то је јасно. Више од 40.000 људи посматрало је с трибина вечити дерби. Ко зна колико уз ТВ екране. Пропусти су виђени као на длану. А они који су задужени за квалитет суђења оваквим потезима уверавају нас у супротно и вређају интелигенцију онима који још не одустају од праћења Суперлиге. И подсећамо, раније се ипак знао ред. Ко озбиљније погреши - паузира дуже. Ако му се то понови, лети са листе. Уколико се догоди још један кикс - тај може да заборави на пиштаљку или на заставицу. Тако треба да буде и сада. Заправо - мора!

СВИ СПОРНИ НА ТЕРЕНУ У СУБОТУ

СРЂАН ОБРАДОВИЋ

главни судија Спартак - Борац

СВЕТОЗАР ЖИВИН

помоћни судија Јавор - Металац

МАЈО ВУЈОВИЋ

главни судија Јавор - Металац

ПРЕПОРУКА КОЛИНЕ - МЕДВЕЂА УСЛУГА

Како “Блиц” сазнаје, некадашњи легендардни арбитар Пјер-Луиђи Колина, главни официр за суђење УЕФА, послао је препоруку Судијској комисији ФСС, у којој је навео да би добра ствар била да се судији који погреши у неком мечу пружи шанса за поправни већ у следећем колу. Италијан је то вероватно написао верујући да то неће да се злоупотреби, односно да ће се схватити на прави начин, а не да се прашта појединима и када треба и када не би смело.

На 153. вечитом дербију није видео да је лопта прешла гол-аут линију, после чега јепаузирао два кола, али за викенд се враћа на велику сцену. И то као главни судија. Судијска комисија Фудбалског савеза Србије делегирала је Срђана Обрадовића за првог арбитра меча 28. суперлигашке рунде између Спартака и Борца, који је на програму у суботу од 14 часова у Суботици.

Реч је о петом судији са недавног окршаја Црвене звезде и Партизана, промакло му је да је Џон Риз у 24. минуту вратио лопту у игру иако је она целим обимом напустила границе терена, да би у наставку те акције Гелор Канга довео црвено-беле у вођство.

„Судијска комисија Фудбалског савеза Србије потписник је конвенције УЕФА и мора да се понаша у складу са правилима. По правилнику, уколико неки судија направи грешку, све што можете јесте да га не делегирате једно или два кола, али онда га враћате. Обрадовић није судио два кола и он сад мора да буде распоређен“,  предочио је за Информер Ђорђе Жутић, председник Судијске комисије.

Кад је о Обрадовићу реч, Жутић је јасан у поруци да је после грешке на дербију његов рад по посебном лупом:

„Он ће сад да суди, али ако му се грешке буду понављале, реаговаћемо. Кад неко не ради на очекиваном нивоу, најпре буде премештен, рецимо, на нижи ранг такмичења, па онда одлучујемо шта и како даље. Наравно, уколико се испостави да му је ово била једна од ретких грешака, не можемо га склонити. Ко ради тај и греши. Кад се на крају сезоне буду сводили рачуни, пех са дербија Обрадовићу ће бити урачунат као минус. Од тога колико неко квалитетно суди зависи у коју групу ће бити распоређен за следећу сезону“.

Занимљиво је да ће за викенд на терену да се нађу и Мајо Вујовић и Светозар Живин, главни судија и његов први помоћник са поменутог дербија. Делегирани су да деле правду на сусрету Јавор - Металац (субота, 17 часова), а чињеница да је Вујовић судио и у претходном колу показује да му је Судијска комисија (Ђорђе Жутић, Мирко Симић, Милан Караџић) опростила грешке са Маракане, односно одговорност пребацила на судију иза гола, Срђана Обрадовића.

„Замислите да је неки фудбалер у лошој форми и тренер га једноставно склони из тима за ту сезону. То се не ради тако, може да буде склоњен утакмицу или две, али онда му се даје нова шанса. Исти случај је и у Европи. Па и тамо судије греше, па опет буду распоређене. Тачно је да се ова грешка десила у мечу који код нас има можда и највећу тежину, па због тога привлачи више пажње. Ипак, човеку мора да буде пружена нова шанса“, закључио је Ђорђе Жутић за Информер.

Извор: блиц.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар