Бет Исреал и даље неће у Јасеновац

Јеврејска верска заједница Бет Исраел ни ове године неће присуствовати званичној комеморацији у Јасеновцу из протеста јер Влада Хрватске не предузима конкретне кораке, већ толерише усташку идеологију.

Регион 16.03.2017 | 18:17
Бет Исреал и даље неће у Јасеновац
"Последица таквог поигравања с једним делом хрватске историје директно утиче на атмосферуу друштву, у којем се усташки злочини релативизиују, и то на свим ниовима, док се истовремено шири ксенофобија и антисемитизам", саопштено је данас из Бет Исраела, пренела је ХИНА.

Та верска заједница подсећа да је 80 посто припадника јеврејске заједнице у НДХ убијено у логорима Јасеновац, Даница, Стара Градишка и другим сабирним местима или су их усташе изручили нацистима, који су их транспортовали у логоре смрти као што је Аушвиц.

"Поздрав `За дом спремни` симбол је најмрачнијег дела хрватске историје, тоеком којег су извршени стравични злочини над одраслима и децом“, наведено је из Бет Исраела.

За припаднике јеврејске заједнице свечане манифестне комеморације на којима се пригодно осуђује усташтво и приклања антифашизму нису довољне јер свакодневица показује нешто супротно тому.

Службеној комеморацији у Јасеновцу прошле године нису присуствовали представници Јеврејске заједнице, Српског народног вијећа и антифашистичких организација јер су сматрали да је у друштву присутна ревитализација усташтва.

Јасеновац је од августа 1941. до 22. априла 1945. био логор смрти у којем су убијани мушкарци, жене и деца због своје верске, националне или идеолошке припадности. Поименични попис жртава логора наводи имена и податке за 83.145 жртава - 39.570 мушкараца, 23.474 жена и 20.101 ђеце до четрнаест година старости. Највише је у 1337 дана постојања логора страдало Срба, Рома, Јевреја и Хрвата.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Срећа

16.03.2017 17:23

Срећа па није министар Чађо машиновођа,побјгао би са лица мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највећа трагедија

16.03.2017 17:51

Ружно је лицитирати са бројкама људи који су уморени на најгори начин али овдје се ради о стравичним бројкама.Прича о 81.000 људи је хрватски податак вјероватно.Наравно они на све могуће начине покушавају умањити број жртава и приказати колико је то могуће да се ту ради о жртвама фашизма.Позната је изјава Стеве Крајачића комунистичког функционера на отварању споменика 1963 боље речено увреда логорашима са ријечима :Мало смо вас побили!

ОДГОВОРИТЕ