Кирјос опет кобан по Нолета!

Ђоковић остао без круне – Кирјос поново кобан! Новак Ђоковић није успео да одбрани титулу на првом Мастерсу сезоне у Индијан Велсу пошто је елиминисан у осмини финала од Ника Кирјоса – 6:4, 7:6(3).  Нишикори рутински, Куевас изненадио Гофана! Кеј Нишикори и Пабло Куевас пласирали су се у четвртину финала Мастерса у Индијан Велсу.

Тенис 16.03.2017 | 01:11
Кирјос опет кобан по Нолета!
Најбољи српски тенисер изгубио је у пустињи Калифорније после готово четири године и три узастопне титуле, односно 19 узастопних тријумфа, а због пораза од Аустралијанца изгубиће и 910 бодова.

Проблематични, али суперталентовани Ник забележио је и други узастопни тријумф против Новака, у исто толико међусобних окршаја јер га је и прошле недеље избацио са турнира у Акапулку.

Као и у Мексику, Кирјос је сервирао готово надреално – изгубио је само шест поена приликом првог и 13 приликом другог сервиса.

Међутим, упркос томе поражавајуће делује податак да један од најбољих ритернера у историји 'белог' спорта није имао нити једну брејк прилику.

Шта више, Ђоковић је тек у финишу другог сета, при резултату 4:4, успео да избори ђус при сервису противника.

С друге стране, Аустралијанац је већ на отварању дуела успео да направи брејк који је успешно сачувао за вођство у сетовима, да би тек у другом периоду игре Србин подиграо ниво агресивности у приступу.

Ипак, то није било довољно ни за почетак преокрета, већ само за тај-брејк – где је Кирјос без већих проблема освајао своје поене, теравши Ђоковића да лоптице шаље у аут.

Ривал Кирјосу у наредној рунди биће бољи из једног од класика 'белог спорта' између Рафаела Надала и Роџера Федерера.

Нишикори рутински, Куевас изненадио Гофана! Кеј Нишикори и Пабло Куевас пласирали су се у четвртину финала Мастерса у Индијан Велсу.

Јапанац је рутински поразио Доналда Јанга из Сједињених Америчких Држава у два сета, после 78 минута игре – 6:2, 6:4.

С друге стране, Уругвајац је направио мало изненађење елиминисавши Белгијанца Давида Гофана после борбе у три сета – 6:3, 3:6, 6:3.

Нишикори ће се за полуфинале борити са бољим из дуела између Малека Џазирија из Туниса и Американца Џека Сока, док ће Куевас на мегдан Пабло Карењо-Бусти, који је елиминисао нашег Душана Лајовића.

Ђоковића од 03.30 очекује и меч у дубл конкуренцији са Виктором Троицким, када ће се борити са Раџивом Рамом и Рајвеном Класеном за пласман у полуфинале.

Нешто раније, своје учешће на првом Мастерсу у сезони завршио је Душан Лајовић.

Дуел по пакленој врућини није добро почео за нашег играча, Новак је успео да анулира почетних 0:30 за ривала, али је онда везао две грешке и Кирјос је већ у првом гему стигао до брејка, који је без превише проблема потом и потврдио – 0:2.

За разлику од меча против Дел Потра, Ђоковић је поново деловао стегнуто, одсутно и није говором тела давао добре сигнале. У неколико наврата је уместо форхеда ударао бекхенд, деловало је да постоји неки проблем, Ник је убрзо имао нову шансу за још један брејк, али је Новак добро одсервирао два пута и уписао први гем на свој конто – 1:2.

Ник је наставио да игра у истом ритму, брзо је повратио два гема вишка, док се Новак и даље мучио када је он био тај који сервира. Иако га је почени ударац добро служио, игра у пољу била је проблем јер је или био превише пасиван или је некаректеристично избациовао лоптицу у аут. Међутим, упркос томе а највише захваљујући сервису, успео је још једном да се извуче и настави да врши притисак на противника – 2:3.

Уследио је још један перфектан гем Аустралијанца, који за само 80 секунди стиже до 4:2, а наредни гем почиње новом некарактеристичном грешком Ђоковића из бекхенда.Направио је још две, Кирјос је у међувремену одиграо диван дропшот из скока, па је поново био у опасности да дође на корак до губитка првог сета. Ипак, још једном се пробудио у правом тренутку, иако је деловао поприлично летаргично, што је било довољно за одржавање резутлатског прикључка – 3:4.

У наредна два гема није било превише узбуђења, иако је Ђоковић стигао до 30:30, али је Кирјос наставио сјајно да сервира и дошао у ситуацију да својим сервисом потврди рани брејк за вођство. И сада је Новак узео два поена, овога пута за 15:30, међутим – лоше је одиграо волеј на 30:30, а Ник новим добрим сервисом повео – 4:6.

Појачао је Новак интензитет игре на старту другог сета, без изгубљеног поена узео је први гем и онда поново припретио на сервис Кирјоса. Ипак, јефтине грешке спречиле су га да материјализује секвенцу боље игре, Нику се убрзо вратио сервис и резултат је поново био изједначен – 1:1.

Евидентно је било да је Ђоковић подиграо ниво игре, освојио је још један гем без изгубљеног поена, Кирјос је и поред мањег пада у сервису успео да одговори, да би затим поново извршио притисак на Новака (15:30), који везује три добра поена и враћа предност на своју страну – 3:2.

Направио је Кирјос прву дуплу сервис грешку, али ни то није било довољно да се угрози, пошто су после грешке уследиле две нове 'бомбе' и добар форхенд за нови егал – 3:3.

Финиш другог сета није се превише разликовао од његовог доташањег тока, Обојица су уз мање осцилације узела још по један гем, да би прилику да можда и преломи сусрет пропустио Кирјос, када је при резултату 30:30 послао форхенд у мрежу, што је Новак лако казнио – 5:4.

Није Кирјоса напуштао сервис, Ђоковић је упркос томе успео да стигне тек до првог ђуса у мечу, али не и до прве брејк лопте. Као и сваки пут до сада, Ник је почетним ударцем себи направио предност и рутински привео гем крају – 5.5.

Наредни гем био је далеко најузбудљивији у мечу, иако није тако деловало пошто је Новак освојио прва два поена. Међутим, још једном је себи закомпликао живот, па је морао да спасава нове две брејк лопте. Прву је понишито лепим пасинг шотом на линију, другу добром сервис-форхенд комбинацијом, да би наредни ударац Кирјоса завршио у ауту – 6:5.

Ушао је Кирјос у малу расправу са главним судијом између гемова, што га је мало пореметило. Одсервирао је четврту дуплу сервис грешку, Новак је још једном имао 15:30, али је Аустралијанац по ко зна који пут савршеним сервисима изборио тај-брејк – 6:6.

Није добро почео 13. гем за Новака, слајс је завршио у ауту за мини-брејк, а Кирјос се надовезао са нова два добра сервиса за великих 3:0. Србин је у бесу бацио качкет и потом добрим форхендом, односно сервисом смањио заостатак. Међутим, Кирјос је толико добро сервирао да је и из другог сервиса направио винер, уследио је нови аут Новака, па још један – и све је било готово – 6:7(4).

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Младен

16.03.2017 05:14

Нека настави јести траву.

ОДГОВОРИТЕ