Младен Иванић са Нетањахуом и Либерманом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који борави у званичној посјети Израелу, разговарао је данас у Јерусалиму с предсједником Владе Израела Бењамином Нетањахуом и министром одбране Авигдором Либерманом о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији у двије земље.

Босна и Херцеговина 15.03.2017 | 17:18
Младен Иванић са Нетањахуом и Либерманом
Иванић и Нетањаху разговарали су и о економској ситуацији у БиХ и Израелу, те изазовима на међународном плану са којима се модерно друштво суочава, попут тероризма и екстремизма, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Двојица званичника оцијенили су добрим односе БиХ и Израела и истакли да има могућности за њихово унапређење у многим областима.

Саговорници су закључили да би данашњи састанак требало да буде само почетак јачања веза БиХ и Израела, посебно у области одбране, информационих и модерних технологија, као и успостављањем директне сарадње компанија.

Предсједавајући Предсједништва БиХ информисао је премијера Израела о жељи БиХ да се, у оквиру комплетног региона, придружи ЕУ и о корацима који јој предстоје на том путу.

Иванић и Нетањаху размијенили су искуства о начину рјешавања сукоба у региону, као и у спровођењу економских реформи.

Иванић и Либерман сагласили су се да двије земље имају отворену могућност сарадње у области одбране, уз општу оцјену саговорника да посјета делегације БиХ Израелу има обострану корист.

Предсједавајући Предсједништва БиХ посјетио је данас и Хебрејски универзитет у Јерусалиму, а руководство и научни радници представили су Иванићу резултате у развоју нових технологија, аутомобилској индустрији и истраживачком сектору.

Током боравка у Израелу, предсједавајући Предсједништва БиХ састао се и са предсједником Израела Реувеном Ривлином, предсједником израелског парламента Кнесет Јулијем Еделштајном, као и с Његовим блаженством патријархом Јерусалима и све Палестине Теофилом Трећим.

Иванић је разговарао и са представницима Свјетског јеврејског конгреса и пословним људима Израела.

Предсједавајући Предсједништва БиХ посјетио је и Меморијални центар за јеврејске жртве Холокауста током Другог свјетског рата "Јад Вашем" у Јерусалиму, гдје је положио вијенац у Сали сјећања и на обиљежје логора Јасеновац.

Предсједавајући Предсједништва БиХ са делегацијом, у којој је представник бошњачког члана Предсједништва БиХ Елвир Чамџић, данас путује у Палестину, гдје ће се састати са палестинским предсједником Махмудом Абасом и Комитетом за преговоре.

Посјетом је предвиђен и састанак са палестинским вјерским званичницима и полагање вијенца у Маузолеју Јасера Арафата.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

а Мартин Шлаф

16.03.2017 08:15

Хоће ли Иванић пренијети јавности поруку коју Додику шаље Мартин Шлаф? Видјецемо........

ОДГОВОРИТЕ