Како се презива краљица Елизабета ИИ

Краљица Елизабета ИИ је толико препознатљива, да није потребно да се представља и именом и презименом. Међутим, по потреби, рецимо у школи или током служења војног рока, на располагању имају неколико имена.

Свијет 15.03.2017 | 16:10
Како се презива краљица Елизабета ИИ
До 1917. године породица уопште није користила своје презиме. Ословљавали су се именом и кућом или династијом којој су припадали, као што је рецимо династија Тјудор или Јорк.

Тада је британски краљ Џорџ В одлучио да промени име своје куће из Сакс Кобург Гота у Виндзор, по једном од двораца у њиховом поседу, јер у јеку Првог светског рата није желео да има било какве везе са немачким пореклом.

Он тада није променио само име династије, него је Виндзор постало и званично презиме краљевске породице.

Иначе, када се принцеза Елизабета ИИ удала за Филипа Моунтбатена 1947. године, узела је његово презиме, а када је крунисана за краљицу, свом презимену додала је и Виндзор, како би се њихови потомци разликовали од остатка краљевске лозе. Ипак, ретко ко зна да ли Елизабета ИИ Монтбатен Виндзор користи своје пуно име.

Презиме Монтбатен Виндзор искористила је краљичина ћерка, принцеза Ен кад се удавала 1973. године, иако према британском закону, није морала да се служи њим.

С друге стране током служења војске принчеви Вилијем и Хари користили су презиме Велс према очевој титули принца од Велса. Истом логиком послужиле су и се и ћерке принца Ендрјуа, војводе од Јорка, које су се током школовања представљале као Еугенија и Беатрис Јорк.

Чланови краљевске породице нису дужни да користе презиме, па најмлађи наследници британске круне - принц Џорџ и принцеза Шарлот користе само своје име и титулу.

(Дневник.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар