Права бораца на маргини догађаја

И поред тешке материјалне ситуације, Борачка организација Републике Српске је једина организација која је успјела бар мало да побољша положај борачке популације. Борачки додатак на годишњем нивоу повећан је за 3,7 одсто, а инвалиднина за 1,7 одсто, рекао је генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске, присуствцујући сједници представника борачких организација Регије општина: Прњавор, Србац, Градишка и Лакташи, која је одржана данас у Српцу.

Република Српска 14.03.2017 | 20:30
Права бораца на маргини догађаја
„И даље су изражени проблеми незапослености демобилисаних бораца, дјеце погинулих бораца, неријешено је питање стамбеног збрињавања дијела породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од 1. до 4. категорије“, нагласио је Савчић.

Он је изразио незадовољство неријешеним статусом борачке организације, због чије иницијативе Борачка организација тражи да добије статус од посебног интереса за Републику Српску.

„Не умањујући значај и улогу осталих удружења грађана и фондација, али имајући у виду историјску улогу Војске и Полиције Републике Српске и до сада регистрованих 127.355 чланова, Борачка организација заслужује да има статус од посебног интереса у односу на остале“, казао је генерал Миломир Савчић.

Он је додао да Борачка организација не може да буде задовољна динамиком и редовношћу исплате накнада.

„Недопустиво је да годишње борачке накнаде, које се исплаћују једном годишње, као што је накнада одликованом борцу, касне 2,5 мјесеца. Ради се о укупном износу од око три милиона марака, што за иоле озбиљну државу, без обзира на кризу у којој се налази, не би смио бити проблем, поготово јер се ради о елити борачке популације, о борцима који су одликовани највећим државним одликовањима, а налазе се на маргини догађаја. Морају се зауставити исплате пензија и плата док се њима не исплате накнаде“, поручио је Савчић.

Додао је да због оваквог односа влада велико незадовољство. Није више питање вриједности накнаде. Борце више вријеђа неодговоран и понижајајући однос према њима. Са својим предсједником били су сагласни и учесници борачког скупа у Српцу, који су такође изнијели безброј негативних примјера, а посебно указали на експанзију формирања двојних удружења борачких категорија која добијају статус од јавног интереса.

Апеловано је на стварање јединства у Борачкој организацији, које мора бити ефикасније у остваривању стечених права бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. Доста примједби упућено је на рад Института за тражење несталих, те затражена већа помоћ државе у заштити и одбрани осумњичених и оптужених српских родољуба за наводне ратне злочине.

(БН телевизија/ С. К.)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

лука

14.03.2017 20:04

Питам се за ста примас плату или надокнаду за свој рад?Цуј побољсао се полозај бораца,који примају борацки на годисњем нивоу, од 3 и по марке.Која то он зајебава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај је гори од Цургуза

14.03.2017 22:19

Прима огромну пензију и огромну плату, а за борце је урадио мање од Цургуза |(тј. ниста), иако смо сви мислили да од Пантелије не мозе горе!

Name

Демобилисани

15.03.2017 06:16

Свака част Лука на коментару. Ми немамо борачке организације.То је приватна организација пензионисаних југо официра који поред добре пензије из Србије примају и велике плате и накнаде из РС и БиХ. Такви официри су Савчић, Торбица, Ћетковић, Продановић итд. За то вријеме прави борци на бироу чекају боље дане и примају борачки додатак у висини њихове једне дневнице,

Name

ВРС

15.03.2017 06:46

Свака част Лука на коментару. Ми немамо борачке организације.То је приватна организација пензионисаних југо официра који поред добре пензије из Србије примају и велике плате и накнаде из РС и БиХ. Такви официри су Савчић, Торбица, Ћетковић, Продановић итд. За то вријеме прави борци на бироу чекају боље дане и примају борачки додатак у висини њихове једне дневнице,

Name

умрли

14.03.2017 20:18

Питам вас само да ли породице умрлих бораца имају икаква права у овој јадној РС. Све сте им узели цак и право на рад,изгледа по вама њихова дјеца немају право на зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

14.03.2017 21:45

На залост ни дјеца погинулих немају никаква права а камо ли дјеца бораца који су посље рата умрли.

Name

Пензионер

14.03.2017 20:18

Коме ти држиш предавања за нерад Института, када је твој колега пензионисани официр запослен у томе Институту и узима нечији хљеб, а ништа не ради. Неки незапослени демобилисани борац би сигурно имао успјеха у раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

14.03.2017 20:49

Ово нема нигдје на свијету да људи који су створили републику немају никаква права у истој боље су заштићени пси они имају у азилу храну и лијечење а ја немам 3 године овјерену књизицу и ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола-нико микић

14.03.2017 20:51

Пола ратних инвалида је лажно, па се то неможе наплаћати, а последица је да стварно заслужни немогу добити оно што би их у нормалним околностима следовало. Скоро сви припадници РВ и ПВО су борци 1. или 2. категорије, а многи пилоти РВИ. Кога БОРС зајебава. Колико чланова има БОРС, а колико бораца 1.категорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за николу

14.03.2017 21:14

ја сам овај изнад тебе 100 посто си у праву треба направити ревизију и код инвалида и код категоизације ја знам доста људи који су прва категорија и мјесеци колико xоћеш а он није нигдје ишао од куће или је био у србији

Name

Озрен

15.03.2017 05:31

У праву си мико Али и ми смо криви сто сваки öд нас зна неког дезертера који прима борацки или ИМА примање као рви а био по новом саду или КО зна гдје а Нико неце да оде и Казе име и презиме лл му је комсија ил родјак ил КО зна висе ин СЕ не стиди сто то прима а ми СЕ стидимо рец КО је.

Name

Борац рс

14.03.2017 21:23

Преписи закон о правима бораца из федерације ако наса лоповска влада није у стању да то прихвати идемо у протесте па ми смо створили рс. Од дезертера са платом од 5000 км , немоземо бити мирни посматраци. Савцицу ако несто хитно не предузмес пропали смо скроз или пусти да нас води неко ко има м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

14.03.2017 22:07

Доста висе и тебе и твоје демагогије.назалост и тебе је овај резим купио за ситне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.03.2017 05:18

Генерале у бивсем систему генерал је био несто велико сто дозвољвас да се толико бламирас идајес изјаву да је несто повецан борацки на годисњем нивоу сто неказес да се за то повецање немозе купити ни јено пакло нај јефтинији цигарета загодину. Генерале какав си ти предсједник борса кад ти дјеце погинулих бораца годну дана лезе незпослена по парковимауниставајуци своје здравље као сто су им и родитељи униствали деведесетих година ста сте презели да се прцесуира давитељ из Милица над дјевојком погинулог борца...

Name

МУНГОС

15.03.2017 05:27

ШИМЕ, НАЖАЛОСТ У ПРАВУ СИ. МИЛОМИР САВЧИЋ ОДЕ У ПАПКЕ...

Name

борац

15.03.2017 05:27

Срамота ме је више слушати штап причаш,аман па ти си до сад најгори предсједник бор.орг.,ништа ти ниси учинио за нас борце,мој генерале,јадан си ти, а ми још јаснији с тобом,ако имаш храбрости очитај им лекцију,позови борце на протесте па да видиш како ће власт друкчије да размишља,пензије блокирати док се инвалидима на мјесечном нивоу не исплати тако и за борце.

Name

херој

15.03.2017 05:34

Шта је са инвалодима пете и веће групе,чији смо ми инвалиди,нас нигдје нема,важно је да други постоје,срами се генерале,пардон јели то твоја титула из рата или ти је Додик додијелио,тако се не Бори за своје борце.Фуј.

Name

патриота

15.03.2017 09:11

Борац, у праву си, некад су генерали били нособе које су се уважавале,образовани, стручни, непоткупљиви, непоколебљиви и сл., Од ових из задњег грађанског рата, да је остала ЈНА, два до три би били генерали, а већина осталих би завршили каријеру као потпуковници. Ту је и Савчић који је због политике кренуо против свог команданта и добио генералски чин. Залосно,али истинито.

Name

боро

15.03.2017 10:05

хе херој У праву си.Инвалиди од 5 категорије изгледа нису ницији инвалиди.Срам да их буде.

Name

ал паћино

15.03.2017 00:00

Оставка.......колико си дуго на тој позицији без икаквих резултата......ако имаш мало још у себи официрске части онда.........оставка !

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.03.2017 05:40

Не трабуњај отисао си у папке било би интересантно знати твоја примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пантер

15.03.2017 06:04

Одма треба да савчић поднесе опставку ништа није урадио само је горе па више би се борио неписмен човјек он је ситуиран и незна за наше муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод

15.03.2017 06:19

Е мој Пантелија,,,,,,, па ти си гори од Пантелије како те није стид причати о повишици борачког додатка само млатите празну сламу,што год више састанака боље по вас.СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

15.03.2017 06:22

ГЕНЕРАЛЕ АКО СИ ОВАКАВ БИО И У РАТУ, СКИДАЈ ЧИНОВЕ БАГРО КОМУНИСТИЧКА. НЕ ЗАЈЕБАВАЈ ОВАЈ ПОШТЕНИ СРПСКИ НАРОД. ПРЕСЕЛИ СЕ У ЦРВЕНИ ШТАБ ЈЕР ТАМО И ПРИПАДАШ ПА ДА СЕ ЗНАМО ПОНАШАТИ ПРЕМА ТЕБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.03.2017 06:55

Са Ристом Радицем из Лопара ако сте мислили поправити статус бораца ,грдно сте се преварили.Распитај те се о том човјеку који он има углед у Лопарама па ће вам бити моного штошта јасније што је овакав статус стваралац Републике Српске.Прво човјек је неписмен ,провјерите му дипломе,друго распитај те се мало ,,,ШУНД ОД ЧОВЈЕКА,,,у сваком погледу.Основни му манир да се изражајно тј користи терминологију интелектуалца.Сво вријеме рата је само то вјежбао.Познат образац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђенереле можеш стварно помоћи својим борцима

15.03.2017 07:12

Ђенерале закони о правима бораца и закони о приватизацији су борце Војске Републике Српске , ратне војне инвалиде ВРС и чланове породица погинулих бораца ВРС у приватизацији предузећа значајно фаворизовали, поменуте категорије су постале власници преко 30% капитала у предузећима , што су огромни износи за које се нико никада од челника борачке организације није ни интересовао , а камоли борио. Ђенерале навешћу неколико примјера: мали рудник Станари, ће Вуку Хамовићу донијети минимално 200 милиона КМ чисте добити, шећерана у Бијељини ће се поклонити вијетнамцина (да би се направила нова , треба пара као за термоелектрану, угља ће нестати, а шећерне репе никада), Фармланд , односно, највећио дио Лијевча Поља ће се поклонити кинезима, ради се на томе да се кинезима поклони и Семберија ... Ђенерале, за борачке категорије пара као у причи, само се мало треба потрудити, а не из угодног конформизма причати о сити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

15.03.2017 07:46

Генерале само тако настави бит цес 18 савјетник владаиуцег резима само да напоменем Србија има 7 хрватска 6 ами цемо имти 18 савјетника асве су прилике да си ти тај 18.

Name

Странка бораца

15.03.2017 13:09

Генерале, велико си разочарење и преплаћен си са својих 30 сребрењака !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТОЈА

16.03.2017 20:40

Ста је са борацким вауцерима постењацине. Јадна мајко јаднијех сватова. Срам да Вас буде.