ЕБРД у БиХ уложила 200 милиона евра

Економска ситуација у БиХ је у посљедњих неколико година боља, али темпо напретка мора бити бржи и снажнији, наводи се у Извјештају о транзицији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Босна и Херцеговина 13.03.2017 | 19:07
ЕБРД у БиХ уложила 200 милиона евра
Како стоји у овом документу, већи напредак је потребно остварити у области приватизације и рјешавања проблема компанија у државном власништву и у складу с тим би Влада ФБиХ требало да приватизује компаније попут "Алуминија" и  "БХ Телецома".

"Успјешна приватизација 'БХ Телецома' била би кључни позитивни сигнал инвеститорима у БиХ да је убрзана реформска усмјереност, а тиме би био и побољшан имиџ приватизације у цијелој земљи", наводи се у извјештају.

У извјештају се наводи како су даље реформе потребне и у енергетском сектору.

"Власти би требало да предузму даље кораке како би обезбиједиле правни оквир који би био компатибилан са ЕУ у области енергетике, а који би уклонио тренутне правне препреке за успостављање организованог гасног и енергетског тржишта и тржишно повезивање", наводе у ЕБРД-у.

У овој банци су оцијенили како је примјетан напредак и у оквиру Реформске агенде те да кључан напредак обухвата усвајање новог закона о раду у оба ентитета те кораци за побољшање пословне климе, те мјере фискалне консолидације.

Ипак, како су поручили, неопходно је смањење административних оптерећења за предузећа, која потичу из разних фискалних и парафискалних намета.

Иначе, како је јуче саопштено у Бањалуци, ЕБРД је уложио прошле године у 15 пројеката у БиХ више од 200 милиона евра, а сличан тренд требало би да се настави и у овој години.

Холгер Мунт, директор ЕБРД-а за све земље западног Балкана које нису чланице Европске уније, казао је како је прошла година за БиХ била готово рекордна, како по питању пројеката, тако и по висини средстава.

"Кумулативно, у БиХ смо уложили више од двије милијарде евра. Највећи дио новца уложен је у инфраструктурне пројекте", казао је он.

Питер Санфеј, замјеник директора ЕБРД-а, казао је како је економска ситуација у БиХ у посљедњих неколико година унапријеђена, али да у овој години долазе бројни изазови.

"Када сам рекао да се ситуација поправља, нисам хтио да минимизирам проблеме. Оно што нас охрабрује је да су резултати истраживања које смо сповели показали да је перцепција људи таква да су они ипак мало задовољнији него што су били, тако да се ствари крећу набоље, али не тако брзо", казао је Санфеј.

Казао је да БиХ и даље заостаје у лакоћи пословања у односу на земље у региону те поновио како је за БиХ предвиђен раст БДП-а од три одсто.

"Оно што нас охрабрује је то што је земља опредијељена и посвећена чланству у Европској унији. То ће бити тежак пут који ће трајати неколико година", завршио је он.  

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Боx

13.03.2017 18:23

Наравно условљени да се улазе у инфраструктуру а не у производњу!!! Теско оном коме ви помазете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

13.03.2017 22:25

Ецономиц Хит Ман.

Name

Драган

13.03.2017 18:24

То је политичко-тајкунски плијен. Ми од тих пара слабо шта имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

13.03.2017 19:04

О цему ви прицате лопови дају лоповима а народ зиви од 470 км какав напредак све висе тонемо боли њих за народ њих треба све у затворе бацит ко у сјеверној кореји да их керови раскидају

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ста

13.03.2017 20:00

У ста улозили.Ниста се не види.То ко она милијарда у Сребреницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

13.03.2017 20:09

ЕБРД.....ЕвоБајаРусиДају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.03.2017 18:32

Политичари и њихови тајкуни вам на томе срдачно захваљују.

ОДГОВОРИТЕ