Фелпс о Чавићу: Ван свих граница пристојности!

Мајкл Фелпс, један од најуспешнијих олимпијаца свих времена, одговорио је на прозивке Милорада Чавића које се тичу допинга.

Остали спортови 12.03.2017 | 21:45
Фелпс о Чавићу: Ван свих граница пристојности!
Бивши српски пливач јавно се обратио Мајклу Фелпсу након што је Американац рекао да никад није учествовао у трци у којој су сви такмичари били “чисти”.

Освајач 23 олимпијске златне медаље, који је позвао америчке законодавце да “погурају” реформе светског антидопинг програма, сада је одговорио Чавићу.

“Мислим да тај коментар прелази све границе пристојности. Можеш да одеш и да видиш све резултате који су дошли после мојих тестова на допинг, само напред ... Ако мислиш да сам варао, то је онда твоје мишљење. Смешно је где се данашњи спорт налази. Није поштено да постоји толико спортиста који су узимали супстанце за побољшавање перформанси. Више од 1.900 спортиста није тестирано ниједном у години пре Олимпијских игара у Рију. У периоду од шест месеци пре Игара УСАДА ме је тестирала 13 пута. То је оно што је тужно у данашњем спорту. Знам да сам све радио спортски, да сам напорно тренирао да бих дошао до резултата и знам шта иде кроз моје тело, а допинг није једна од тих ствари”, рекао је Фелпс током обраћања на ‘Фејсбуку’.

Чавић је био Фелпсов највећи ривал у трци на 100 метара лептир, а врхунац ривалитета достигли су у финалу трке на Олимпијским играма у Пекингу 2008, када је Американац стигао до злата иако је изгледало да је Србин први дотакао ивицу базена.

“Људи који падну на допинг тесту не заслужују другу шансу јер су учинили нешто што други раде тренингом. Годинама сам се разбијао тренирајући, покушавајући да постанем бољи за сваку трку. И у томе сам успео. Имао сам циљеве и остварио сам их јер сам радио изузетно напорно. Постоје и други људи који користе лаке, јефтине путеве, а онда причају о допинг. То је смешно. Има сјајних спортиста, али има и много оних који варају да би остварили резултате. То штети спорту, одузима му право значење. То је тужно, а мени као оцу који гледа како му син одраста, остаје да се надам да ће се променити у будућности”.

Фелпс ће сведочити пред Представничком домом америчког парламента на саслушању поводом унапређења антидопинг мера. Америчка влада намерава да додатно спонзорише Светску антидопинг агенцију (WАДА).

“Извините што сам пренаглио, али ово је нешто у вези чега сам веома емотиван. Фрустрирајуће је када људи говори да си преварант, да си урадио ово или оно. Не знате, ја сам једини који зна. Знам и хиљаде допинг тестова, бочица крви и урина које сам дао”, закључио је Фелпс.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар