Турци пријете: Узвратићемо!

Холандске власти прогласиле су турску министарку за породична питања Фатму Бетул Сајан Кају "непожељном" и привеле је како би је спријечили да се обрати скупу у знак подршке турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердоану у Ротердаму, јавили су холандски медији.

Свијет 12.03.2017 | 10:07
Турци пријете: Узвратићемо!
Њој ће до границе са Њемачком бити дата полицијска пратња, пренио је Ројтерс.

Синоћ се неколико стотина демонстраната са турским заставама окупило испред турског конзулата у холандском граду Ротердаму, тражећи да виде турску министарку за породична питања док спор између двије земље ескалира.

Полиција је поставила металне баријере како би спријечила демонстранте да приђу конзулату, пренио је Ројтерс.

Претходно је тв ЦНН Турк јавила да је са холандске границе враћен конвој министарке за породична питања Фатме Бетул Сајан Каје која је колима кренула из Њемачке за Холандију.

Касније се, међутим, турска министарка огласила на Твитеру и навела да ју је холандска полиција 30 метара испред турског конзулата у Ротердаму зауставила и спријечила да уђе у њега, наводи британска агенција.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је раније данас да је одлука холандских власти да забране његовом авиону да слети у Ротердам, "неприхватљив скандал" и запретио да ће Анкара одговорити Холандији како она и заслужује.

"Даћемо им одговор какав заслужују", поручио је Чавушоглу на аеродрому у Истанбулу.

Шеф турске дипломатије тврди да Холанђани покушавају да спријече турске званичнике да се сретну са бирачима у Европи.


Турска ће узвратити Холандији на "најгрубљи начин" рекао је премијер Турске Бинали Јиилдирим.


"Противимо се овој ситуацији најоштрије, а холандским властима је прењето да ће одмазде бити и то на најгрубљи начин...одговорићемо на неприхватљиво понашање", рекао је Јилдирим.


Холандска полиција користила је рано јутрос псе и водене топове како би расјтерала демонстранте, који су бацали камење и флаше. Неколико демонстраната "пребила" је полиција, саопштио је за Ројтерс један од сведока.

Министарство спољних послова Турске саопштило је да холандски амбасадор у Анкари не мора да се враћа "још неко вријеме" са одсуства.

Амбасада Холандије у Анкари затворена је у наизглед чину одмазде, а стотине људи протествовало је због холандских поступака.

Сличне мјере предострожности су предузете и испред резиденције холандског амбасадора као и куће отправника послова, јавио је АП.

Турски званичник који није желео да буде именован није навео друге информације.

Холандија, као и Њемачка и Аустрија, заузела је став да не дозвољавају турским политичарима да одржавају митинге на својој територији у циљу скупљања подршке за предстојећи референдум у априлу на коме предсједник турске Реџеп Тајип Еродан жели да прошири своја овлашћења, што је изазвало оштре реакције турских званичника.

Ердоан је и Холанђане, као и Њемце, назвао фашистима.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Логика...

12.03.2017 09:48

Нису тек тако бадава Турци са Русима цесто у разговору. Неки нови вјетрови дувају. Нови дилл , нова срања у Свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

12.03.2017 10:17

Насекирах се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

12.03.2017 10:22

Ердоган је у савезу са Путином и сада је послије њега други најмоцнији цовјек у европи а послује референдума о овластима видјеце те како це се ствари одвијати са европом у потпуности це се окренути русији сто је и нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.03.2017 10:36

Господо Турци, не праве се изборни митинзи на територији других држава. Нарочито не они који за циљ имају промоцију недемократског устава, и нарочито се то не ради у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Драган

12.03.2017 11:31

Е вала Драгане доцекасмо да и ти једну паметну прозборис а да се слозимо са тобом. Аферим за коментар

Name

Рере

12.03.2017 20:21

Сада још преведи турчине шта желите,овде се прича Српски!!!

Name

Фик

13.03.2017 17:40

Турци имају Диктатора и ето им га ал немозе по Европи народ у Европи неце диктатора и препознака лако.

ОДГОВОРИТЕ