Максимална казна за убиство Станка

Потпуни обрат догодио се на суђењу за убиство петнаестогодишњег Станка Глигоревића 2015. године у Бијељини и тада малољетни убица Момир Илић је у другостепеном поступку проглашен кривим за умишљајно убиство и изречена му је максимална казна од пет година малољетничког затвора, рекао је данас пуномоћник породице убијеног дјечака Миодраг Стојановић.

Република Српска 11.03.2017 | 13:14
Максимална казна за убиство Станка
Стојановић је рекао новинарима да је потпуни обрат у овом случају измијењена квалификација дјела и максимална казна у односу на првостепни поступак у којем је утврђено да је убиство почињено из нехата и оптуженом којем се суди као малољетнику изречена заводска мјера у трајању од шест мјесеци до четири године.

"Сада је Окружни суд рекао да је он умишљајно убио дијете и изречен је малољетнички затвор који може бити максимално пет година и добио је пет година", каже Стојановић.

У име породице убијеног дјечака он је рекао да они, ако нечим могу да буду задовољни, то је чињеница да је правилно утврђена правна квалификација дјела и опис догађаја који су узрковали смрт њиховог сина.

Стојановић каже да још није добио писано образложење пресуде, али је обавијештен да је у усменом изрицању пресуде суд рекао да не постоји више право жалбе и да је то коначна одлука у овом случају.

Међутим, он оставља могућим да се према Закону о заштити малољетника отвори и могућност трећестепеног поступка пред Врховним судом Републике Српске.

Према ријечима Стојановића, ако је одлука коначна, правоснажна и без права на жалбу, то би значило да ће осуђени малољетник у року од мјесец и по дана бити у малољетничком затвору у саставу затвора Туњице у Бањалуци, уз могућност да се тај одлазак на издржавање казне одложи за три мјесеца.

У изјави новинарима Стојановић каже да је реконструкција убиства утврдила да је дјечак убијен с леђа, а да је мотив убиства произашао из исказа једне од кључних свједока у случају која је препричала свој разговор са убијеним дјечаком ноћ уочи злочина и разлоге због кога се он тај дан видио са оптуженим.

Стојановић није откривао детаље овог свједочења, али према ранијим изјавама пријатеља убијеног дјечака, он је био изложен својеврсном "рекетирању" од стране оптуженог, који је у то вријеме и сам био малољетан.

"Мислим да је другостепени суд прихватио ту аргументацију и свједочење, за разлику од првостепеног суда, као и доказе који указују на реално рационално поступање и понашање оптуженог са оружјем, уперивање оружја у правцу дјетета које одлази и удаљеност са које је пуцано, механичке радње које су морале претходити извршењу", истиче Стојановић.

Адвокат прецизира да је врло рационална радња да оптужени узме и извади пиштољ за кога сам каже да га је понио да би се хвалио да има пиштољ, а тај коме се хвали и коме жели да му покаже одлази од њега и окренут је леђима док оптужени репетира пиштољ, убацује метак у цијев, узима пиштољ са двије руке, уперује га у правцу дјечакових леђа, повлачи обарач и пуца.

Стојановић је рекао новинарима да тужилаштво води официјелни поступак и против оца осуђеног малољетника због изазивања опште опасности, зато што је држао пиштољ на таквом мјесту које је доступно.

Према његовим ријечима, отац је већ оглашен кривим и кажњен условно, али тужилштво је незадовољно овом казном.

Петнаестогодишњи Станко Глигоревић убијен је 6. јуна 2015. године у дворишту Основне школе "Кнез Иво од Семебрије" у Бијељини једним хицем из пиштоља, а улазна рана је на задњој лијевој бочној страни тијела.

(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Митар М.

11.03.2017 13:14

Г. Стојановићу, требате прије свега објаснити породици оштећеног, а и јавности зашто сте били против измјене праве квалификације овог дјела у изазивање опште опасности из члана 402/6 КЗ РС. Добро Вам је познато да је овај случај школски примјер овог кривичног дјела, а казна је иста, а суд не би имао проблем са доказивањем умишљаја. Веома, добро знате, да осуђени има право жалбе Врховном суду РС, јер је по њега изречена тежа казна. Зашто то прећуткујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

12.03.2017 14:18

Е јесте максимална до зла бога...срамота и јад и туга и .....

ОДГОВОРИТЕ