Годину дана од Гагине смрти!

Један од највећих и највољенијих глумаца са простора бивше Југославије Драган Николић преминуо пре тачно годину дана, у 72. години живота.

Србија 11.03.2017 | 10:26
Годину дана од Гагине смрти!
Својом јединственом глумачком игром, привидно безнапора, са великом сугестивношћу и непоновљивим духовним шармом удахнуо је живот култним антихеројима међукојима су Џими Барка, легендарни Флојд, неодољиво симпатични Прле, шармер Попај, дивљи Влах-Алија, градски витез Урке.



Николић је глумац без кога се, после више од стотину бриљантно одиграних улога, у којима је показао да уњеговом изражајном регистру има места и за незнане националне јунаке, романтичне заводнике са грађанскимили полуграђанским педигреом, ликове са сумњивог врха и несумњивог друштвеног дна, не може ни замислитидомаћа филмска и позоришна уметност, наводи Атеље 212.

Драган и његова супруга Милена Дравић су се упознали 1972. године када су заједно водили шоу програм "Образ уз образ" и на једној паузи између снимања, 31. децембра, отишли су у општини да се венчају. Милена је до последњег дана била уз супруга и бринула о њему.



Рођен је 20. августа 1943. године у Београду. Одрастао је на Црвеном крсту, а након завршене основне школе уписао је Четрнаесту београдску гимназију коју није завршио јер је био премештен у Економску школу. После две године проведене у средњој школи полагао је и положио пријемни испит на Академији за позориште, филм, радио и телевизију и тада као седамнестогодишњак био најмлађи студент. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду.

Звезда српског глумишта је филмску каријеру отпочиње 1964. године мањом улогом у филму "Право стање ствари", тада је потписан крштеним именом Драгослав Николић. Заслуге за измену надимка на месту имена дугује грешци на крају телевизијске серије "Довољно је ћутати" из 1965. године када му је у каирону за улоге уместо имена стављен надимак који ће обележити његову каријеру.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хвала Гаго

11.03.2017 12:07

То је легенда, вјечна вриједност! Људино, нек ти је лијепо тамо у Рају.

ОДГОВОРИТЕ