Привредници Брчког против фискализације

Упркос противљењу привредника, а на инсистирање ентитета, од почетка идуће године фискалне касе биће уведене и у дистрикту Брчко.

Република Српска 11.03.2017 | 09:00
Привредници Брчког против фискализације
Закон о фискалним системима већ је усвојен, а у току су припреме које подразумијевају израду софтвера, доношење правилника, обуку службеника итд. и засад кључно је питање ко ће све бити обухваћен том фискализацијом.

"Фискализација почиње 1. јануара 2018. године и то је сигурно. Радимо правилнике и на вези смо с ентитетима и гледамо како је то ријешено у окружењу, а све с циљем да то урадимо што јефтиније. Није нам циљ да људе оптеретимо и фискализујемо и оне који нису у фокусу, тако да ћемо гледати да што мање људи и послова обухватимо тим", рекао је Мато Лучић, директор Дирекције за финансије Брчко дистрикта.

Подсјећања ради, ентитетски премијери, Фадил Новалић и Жељка Цвијановић, послије заједничке сједнице двије владе рекли су да ће Савјету министара БиХ упутити приједлог за увођење фискализације у Брчко.

Овај став ентитетских премијера многе је збунио с обзиром на то да је у вези с фискализацијом у Брчко дистрикту мање-више све већ познато и јасно, јер су усвојени потребни закони и још је остало да се само технички припреми тај посао.

Према садашњим евиденцијама, у Брчко дистрикту има око 5.500 правних лица која ће, ако се преслика ситуација из Републике Српске и Федерације БиХ, морати имати фискалну касу.

Просјечна цијена фискалне касе на почетку фискализације у Републици Српској и Федерацији БиХ била је око 1.000 КМ, што ће вјероватно бити случај и у Брчком, иако се тренутно половне у ентитетима могу наћи и за 200-300 марака.

Према незваничним информацијама у Брчком, фискализације би могли бити ослобођени трговци на пијацама, мање занатске радионице и одређене услужне дјелатности као што су таксисти, превозници итд., али то ће прецизно бити дефинисано правилником који ће урадити Влада Брчко дистрикта.

"Добре су контроле и сада и фискализација неће промијенити ништа, већ ће бити само додатни намет на привреднике. Те фискалне касе треба укидати на цијелој територији БиХ и ићи у смјеру као и остале земље које су с том фискализацијом престале", рекао је Нефаир Побрић, предсједник Привредне коморе дистрикта Брчко.

Као и Побрић, и Шевал Суљкановић, предсједник Удружења послодаваца Брчко дистрикта, каже да нема потребе за увођењем фискалних каса јер на тај начин нико неће добити ништа.

"Без икакве потребе нас излажу трошковима и људи ионако послују на ивици, а сада им још фискалне касе и додатни трошкови требају. Све то кошта, и из угла послодаваца то уопште није потребно", рекао је Суљкановић, додајући да се фискалним касама неће драстичније побољшати наплата пореза.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар