Сјећање на погинуле борце из Сарајева

На братуначком гробљу данас ће бити служен парастос погинулим борцима са сарајевског ратишта чији су посмртни остаци пренесени у Братунац, те прислужене свијеће за покој душа.

Република Српска 11.03.2017 | 08:13
Сјећање на погинуле борце из Сарајева
У Братунцу је синоћ у организацији Завичајног удружења "Срби сарајевске регије" одржана академија сјећања којом је обиљежена 21 година од егзодуса Срба из сарајевских општина након потписивања Дејтонског споразума.

Срби из сарајевских општина у рату су одбили 36 офанзива, а након потписивања Дејтонског мировног споразума те територије припале су Федерацији БиХ.

Срби из Илијаша, Вогошће, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Грбавице и дијела сарајевског Старог града напустили су вјековна огњишта кроз мећаву и непрочишћеним шумским путевима, оставили су имања, кренувши у потпуну материјалну неизвјесност, исцрпљени четворогодишњим ратом и великим људским и материјалним губицима.

Први пут у историји човјечанства догодило се да народ који креће у егзодус оставља имовину, а носи посмртне остатке погинулих сродника и бораца.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 150.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Егзодус је започео у децембру 1995. године, а завршен је почетком марта 1996. године. Највећи број избјеглих српских породица са подручја Сарајева населио се на подручју Епархије зворничко-тузланске.

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

С.Б.

11.03.2017 07:49

Дакле 150.000 Срба је напустило Сарајево након Дејтонског споразума ”не желећи тудју власт". Другим ријечима они нису били прогони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

11.03.2017 09:13

Никада ниједан политицар није одговарао за овај егзодус.

Name

Ре

11.03.2017 10:04

Бакир не одговара као ни његов стари ни зашта,муслиман је то.

Name

боро

11.03.2017 08:14

Нека им је слава и лака земља , то су моји саборци и комшије , али на крају и после свега , зашто и за кога . Да им дјецу и породице шутају дезертери и лопови . Нико од њих се није за ово борио .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Боро

12.03.2017 18:43

Боро легендо.Био и остао цовјек. И кад си био борац,и послије рата директор,и послије фотеље(која те није искварила) кад си осто без новца,опет си исти....ПОЗДРАВ ЉУДИНИ ИЗ ХАДЗИЦА. Свака је златна.

Name

Хм

11.03.2017 08:30

Ја вјерујем да би било пуно боље и паметније да су остали, а да тадасње српског водство умјесто да подстице одлазак, уцини све да људи остану у ФБиХ у својом куцама

ОДГОВОРИТЕ
Name

рехм

11.03.2017 09:35

Јеси био ту?Ако ниси поклопи се..

Name

ккк

11.03.2017 08:36

Издаја од стране наши политичара и добровољан одлазак,како смо ми наивни

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

11.03.2017 08:43

Како а увек говорите оставимо прослост,гледајмо у будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

11.03.2017 08:43

Слава им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.03.2017 08:57

Треба да будемо захвални Краиснику за егзодус он нас је наговорио на то.А сад кад се све то одиграло како се одиграло морамо прихватити тако су нам водје одредили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

11.03.2017 09:40

Никоме није падало на памет да после 4 године ратовања оданде да зиви са муслиманима као да ниста није било. Могло је 100 Крајисника говорити да одемо или останемо знало се од првог дана да це сваки Србин напустити ту територију. Крајисник нема везе са том одлуком.

Name

попара

11.03.2017 08:59

Гдје су им имања,јесу ли их продали или су заплијењена.?Србима који су остали ниста не фали,дјеле судбину Босњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.03.2017 09:36

Бас тако њихова имања су И даље остала у њиховом власниству.Биједу су навели да иде од својих огњиста А босњаке задесило исто.Данас це доци неки да нам паламуди како нас је неко протјеро И тако слицну срања.Ста фали оним сто су остали И Босњацима иСрбима на својим огњистима

Name

Ре попара

11.03.2017 09:39

Најбоље да смо са собом понијели и имања и да се висе никада са вама не сретнемо ни на километар то би и вама и нама било најбоље...Али не иде,ми одемо ви за нама у Лукавицу,као пси...

Name

ре АР

11.03.2017 10:27

Некима не фали ништа а некима фали глава на раменима. Владо Перишић,бивши радник ГРАС-а, је остао у свом стану у Храсном, 1992. године, вјерујући у причу да му се ништа неће десити. Био је самац, без породице. И до данас нису пронађени његови посмртни остатци, а у његовом стану живи онај који му је причао да му се неће ништа десити. Свирепо је убијен у купатилу свог стана, нити коме крив нити дужан. Моја породица је 1996. године у јануару мјесецу, изашла из своје куће у Илиџи, плашећи се за личну безбједност. Кућа је девастирана до марта мјесеца до темеља. Од остатака куће која је зидана старом сарајевском циглом, мој комшија, бошњак је уредио ентеријер у својој коноби-ресторану, који му и данас ради. Кад смо се обратили надлежним у општини, да нам се изврши обнова куће, одбијени смо уз образложење да кућа није девастирана у рату. И локална власт а и бошњаци који су се населили око нашег имања, чинили су све да нам се онемогући повратак. Обзиром да се радило о 5500 м квадратних плаца, све је узурпирано од стране дошљака, тако да смо имали велике проблеме да се уклоне привремени објекти-штале и шупе са нашег посједа. О понижењима и увредама које смо доживљавали све до 2002 године, могао бих написати роман. Након свега доживљеног, усљедила је продаја и одлазак у Нови Сад. Далеко вам кућа од моје.

Name

Драгутин

11.03.2017 10:24

Најбољи људи у Српском народу леже под земљом. Продани од политичара који су спроводили план запада и масона енглеза.Када ћемо једном да схватимо да су нам енглези намештали поделе,геноциде и ратове кроз историју да би нас бројчано смањивали.Балкански ратови, Први светски рат,Други светски рат,голи оток, ратови 90-тих. Све битке и ратове смо добили уз крв и муку наших сународника,али су нам зликовци енглези све територије преко наших политичара одузели и дали тзв.другим народима на Балкану,а наше успехе унизили... Погинули Српски борци РС-е и РСК-е као и Косова и Метохије су били обманути идејом да ће те територије за које се они боре бити у саставу државе Србије,а ми који смо данас живи видимо да то није тако?Борци су преварени и издани од својих тзв.политичара који су радили и раде за енглезе спроводећи овде и даље патњу и нестанак Српског народа. Енглези нису дали да се на Балкану формира јака Српска држава на простору где живи Српски народ, обманули су нас Југославијама и купили тзв. елите у Српском народу да спроведу за новац у дело нестанак сопственог народа са Балкана.Енглези вештачки држе овде кризу и сиротињу да би лакше поткупљивали наше политичаре и народ,тј да би нас уништавали.Док Русија све то немо посматра и не чини ништа да то заустави и спречи даљу пропаст нашег народа на Балкану?Нека је вечна слава и ХВАЛА свим Српским и осталим несрбима погинулим борцима за интересе Србије,ал није морало тако да буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

11.03.2017 11:55

Српске дјевојчице Милица Лаловић и Наташа Учур убијене су на данашњи дан прије 21 годину у сарајевском насељу Грбавица, снајперским хицима испаљеним из дијела града под контролом муслиманских снага, а за тај злочин још нико није одговарао.Снајпериста са зграде “Лориса” на тадашњем Тргу Пере Косорића убио је 11. марта 1995. године десетогодишњу Милицу и деветогодишњу Наташу које су се играле ластиша у Улици Раве Јанковић, испред зграде на броју 59, у насељу које је тада било под српском контролом. Била је то њихова посљедња игра, осам мјесеци прије потписивања Дејтонског мировног споразума.

ОДГОВОРИТЕ