Исправка: Ево шта значе ове наљепнице на воћу?

Портали домаћег говорног подручја неколико година објављују чланке у којима се тврди да наљепница с кодом који почиње бројем 8 на воћу и поврћу значи да је оно генетски модификовано. То, ипак, није случај. Некада је тај префикс заиста означавао генетски модификоване производе, али он никада није кориштен у малопродаји. Овим смо исправили претходну вијест уз помоћ портала раскрикавање.ба. 

Свијет 11.03.2017 | 07:32
Исправка: Ево шта значе ове наљепнице на воћу?

У тексту који смо раније објавили се наводи да већина људи не обраћа пажњу на налепнице на кори воћа, већ их инстинктивно скида прије јела, чак  и када их примети, ретко ко зна шта те декларације значе.

Ево шта су чињенице

Бројеви на наљепницама на воћу и поврћу представљају ПЛУ кодове (Прице Лоок Уп - Претрага цијене) које додјељује Међународна федерација за стандарде пољопривредних производа (Интернатионал Федератион фор Продуце Стандардс - ИФПС).

Како се на страници ове организације објашњава, према порталу Раскрикавање. ба, ПЛУ кодови користе се за идентификацију воћа и поврћа, биљака и орашастих плодова који се не морају паковати прије продаје.

Основна намјена ПЛУ кодова је, објашњава се, стварање лакшег, бржег и прецизнијег процеса вођења инвентуре и продаје таквих производа. ИФПС додјељује ове кодове након “ригорозног прегледа на националном и међународном нивоу”.

Ови кодови означавају различите атрибуте који се приписују конкретном производу, попут његове врсте, величине или начина узгоја. “ПЛУ кодови осигуравају да потрошачи/це плац́ају тачну цијену тако што уклањају потребу да касири/ке идентификују производ и то да ли је он конвенционално или органски узгајан или не”, наводи се на страници ове организације.

Налепница с четири броја

Ако воће има декларацију с четири броја, и почиње с бројем 3 или 4, значи да је узгајано поможу вештачког ђубрва, односно по пољопривредним правилима која су важила у последњих педесетак година. Лимун је, на пример, означен бројем 4033, док банане носе бројеве 4011.

Налепница с пет бројева

Ако воће на себи нема четири броја, већ пет - од којих је први број 9, то значи да је органски узгајано. Таква декларација гаранција је тога да је воће узгајано без ђубрива и пестицида. На пример, органски узгојене банане носе број 94011.

Када је ријеч о бројевима који чине кодове, на страници ИФПС-а објашњава се да ПЛУ кодови од 4 и 5 цифара за производе насумично се додјељују у оквиру низа бројева унутар серије 3000, 4000, 83000 и 84000. 83000 и 84000 бит ће додијељени након што се исцрпе серије 3000 и 4000. Сам код не садржи никакву информацију. На примјер, ниједан број у оквиру четвороцифреног броја не представља ништа посебно. Четвороцифрени кодови су за конвенционално узгајане производе. Петоцифрени кодови који користе серије 3000 и 4000 користе се за идентификацију органских производа. Префикс '9' ставио би се испред четвороцифрене конвенционално узгајане шифре за органске производе.  

Први број на декларацији је 8
 
Није тачно да је ово можда и најважнија декларација јер представља воће које је генетски модификовано. 
 
Како преноси портал Раскрикавање.ба, тврдња о броју осам који наводно означава генетски модификоване производе вјероватно је настала, због ПЛУ кодова који су постојали раније. Некада је тај префикс заиста означавао генетски модификоване производе, али он никада није кориштен у малопродаји. 
 
Такође не стоје ни наводи да на декларацији чији је први број 8 не предсавља воће које је генетски модификовано, нити се то препознаје на основу пет бројева од којих је први увек 8. на пример, такве банане имају на себи број 84011.

Тврдња о броју осам који наводно означава генетски модификоване производе вјероватно је настала због ПЛУ кодова који су постојали раније. Некада је, наиме, тај префикс заиста означавао генетски модификоване производе, али он никада није кориштен у малопродаји. 

На страници ИФПС-а доступан је и алат за претрагу базе ПЛУ кодова. Код 4011 заиста означава жуте банане. Ипак, претрага кода 84011, који, према тврдњама из чланка, наводно означава генетски модификоване банане, не даје никакве резултате. Са друге стране, уколико се, рецимо, дода префикс броја 9, претрага у бази података даје резултат у ком се наводи да се овај префикс користи за органске производе те да се детаљи о конкретном производу могу пронаћи на његовој страници. Такво обавјештење у случају броја 8,не постоји.

Овим чињеницама претходна вијест, коју смо пренијели с портала еxспрес.хр, је исправљена уз помоћ портала <стронг>раскринкавање.ба.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марија

11.03.2017 06:38

А шта ради инспекција што не гледају и повлаче са трзиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

срна

11.03.2017 07:33

Постени инспектори добију добру провизију,а за дјецу бас их брига.Строга контрола је само у њиховим куцама,да им се дјеца не потрују.

Name

брле

11.03.2017 13:08

Од куда се појави овај паметњаковиц, зар није имао до сада прилику да указе на ове детаље. Јели могуце да једино он зна за ово. Ста је онда са свим другим коњима који треба да ово контролису и презентују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возд

11.03.2017 21:31

Инспекција узима кес да змури и игра ринга ринга раја...

ОДГОВОРИТЕ