Добој и Станари до имовине арбитражом

Након што се двије године општина Станари и град Добој нису успјели договорити о подјели имовине, коначну одлуку о томе шта коме по закону припада, биће донесена арбитражом.

Република Српска 09.03.2017 | 13:50
Добој и Станари до имовине арбитражом
Као најмлађа општина у РС, Станари су тај статус добили 2015. године, а рок за подјелу имовине са Добојем, у чијем су саставу раније били, био је 90 дана. Међутим, споразума између ове двије локалне заједнице и даље нема.

- Обавијестили смо град Добој и општину Станаре да закључе споразум о изношењу спора пред арбитражу којим ће јасно дефинисати питање које ће бити предмет арбитраже - навела је министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић у одговору на посланичко питање које је на сједници Народне скупштине РС упутио народни посланик Горан Јеринић (СНСД) о проблему имовине Добоја и Станара.

Решићева је истакла да су обје локалне заједнице обавијештене о томе шта треба да предузму како би биле испуњене законске претпоставке за формирање арбитраже.

Начелник Станара Душан Панић сматра да Добој неправедно тражи новац који је наводно уложен у Станаре.

- Они од нас траже да им вратимо око три милиона марака на основу кредитних задужења града. Не можемо ми њима враћати нешто што нисмо ни добили. Предлагали смо да подвучемо црту и да сва непокретна имовина на територији општине остаје Станарима, а покретна да припада Добоју, међутим, они не пристају на то и упорно нас терете овим кредитом - рекао је Панић и додао да још нема договора ни о томе шта ће тачно бити предмет арбитраже.

Замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић истиче да је град тражио од Станара да од тренутка када су добили статус општине почну враћати кредит који је уложен у инфраструктуру на њиховој територији.

- Кредит у износу од око шест милиона марака из 2012. године уложен је за асфалтирање путева у општини Станари, обнову Дома културе, јавну расвјету и водовод. Преостало је да се врати пола кредита - рекао је Марић.

Додаје да с обзиром на то да нису споразумно нашли рјешење и да слиједи арбитража, захтјев града ће бити знатно другачији од онога што су тражили на почетку.

- Тражили смо само да наставе враћати кредит који је уложен на подручју општине Станари, али нису пристали, па ћемо на арбитражи тражити и све остало - рекао је Марић.

Законом о територијалној организацији РС прописан је и начин подјеле заједничке имовине посредством арбитраже.

Закон предвиђа да ако се општине не могу договорити о подјели имовине, могу споразумно донијети одлуку да рјешавање спора о подјели заједничке имовине повјере арбитражи. Арбитражни суд се формира од једнаког броја представника обје стране у спору, представника Владе РС и једног члана из реда стручњака из области имовинског права, који је истовремено предсједник арбитраже.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар