Амерички сценарио за свргавање Кима

Северна Кореја је ноћна мора Американаца - има нуклеарне бојеве главе, хемијско и биолошко оружје и ракете које могу да далеко добаце. Американци стога разматрају сценарије за пропаст комунистичког режима династије Ким.

Свијет 09.03.2017 | 07:35
Амерички сценарио за свргавање Кима
Последњих дана са Корејског полуострва стижу вести о нуклеарним пробама Северне Кореје и постављању америчког антиракетног штита у Јужној Кореји.

Председник САД је током кампање више пута помињао Северну Кореју и позивао Кину да "смири Кима Џонга Уна".

Шта ће се догодити ако се Северна Кореја једног дана распадне у масовним немирима, економској катастрофи или рату, пита у чланку под насловом "Прави проблем Севернке Кореје нису ракете или нуклеарне бомбе, него распад" аутор Хери Казианис, извршни уредник америчког магазина "Тхе Натионал Интерест".

Дебељушкасти лош момак Ким Џонг Ун је на челу земље којој ће вероватно бити потребне хиљаде милијарди долара да би се окренула било чему што личи на нормално, а да не помињем "отрежњење" и промену начина живота милиона људи којима су мозгови испрани, а они живели у глади и третирани као робови, наводи Казианис.

Казианис цитира анализу РАНД корпорације о могућој пропасти режима у Северној Кореји. РАНД корпорација је невладина организација која, између осталог, објављује анализе међународне политике, и сарађује са многим добитницима Нобелове награде.

Анализу је за РАНД корпорацију урадио Брус Бенет, а Казианис је најзанимљивије делове поделио на пет тачака.

1. МОГУЋИ НАЧИНИ СЛОМА У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ

Под којим условима је могућ пад режима Кима Џонга Уна? То се може испољити у два облика - слом режима породице Ким и слом система власти.

У случају слома режима биће свргнута породица Ким (Ким Џонг Ун, конкретно) и неки нови лидер ће преузети власт, вероватно неко из војске.

Тада би контролни механизми и организације углавном остали нетакнути, иако би механизам власти неко време био поремећен.

Нови владар вероватно би покренуо чистке многих високих функционера и заменио их људима који су му лојални.

Други сценарио је много више застрашујућ.

У случају слома система власти, породица Ким би била свргнута са власти и ниједна група не би била способна да оформи нову централну власт Северне Кореје, односно завладало би безвлашће. Функционисање централне власти би у великом делу престало, укључујући и систем контроле.

Важно је истаћи да би колапс режима породице Ким био корак на путу колапса система власти. Колапс је истовремено и процес и исход.

Северна Кореја није искусила свргавање са власти владајуће породице нити слом система власти, али изгледа да је пад у току, па је Кимов режим најбоље назвати "пропадајући или еродирајући тоталитарни систем".

2. МОГУЋ ЈЕ ГРАЂАНСКИ РАТ

Грађански рат у Северној Кореји, а нарочито употреба оружја за масовно уништење, могао би да се прелије и на Јужну Кореју и нанесе озбиљну штету.

Фракцијске снаге могле би да нанесу озбиљну штету артиљеријом и нападима специјалних јединица на Јужну Кореју, нарочито ако би била употребљено нуклеарно оружје или биолошко оружје.

Једна или више севернокорејских фракција могла би намерно да нападне Јужну Кореју као вид освете, ако процени да неће преживети.

Напади балистичким пројектилима на градове у Јужној Кореји, нарочито оним са нуклеарним, хемијским или биолошким бојевим главама, могли би да нанесу велику штету широм те државе.

Поред материјалне штете, озбиљне последице претрпела би и економија Јужне Кореје, као и само друштво.

Све наведене последице могле би да отежају Јужној Кореји да надокнади штету и спроведе уједињење Кореје.

Из перспективе Јужне Кореје, најгори исход био би дестабилизација целог Корејског полуострва, јер би се проширили криминал и побуне широм земље, ако јужнокорејска власт не би имала снаге да то спречи.

3. КИНА БИ МОГЛА ДА СЕ УМЕША

Могућа је и интервенција Кине, а неки сматрају да би се то вероватно и догодило.

Кина би, у том случају, могла да покуша да спречи уједињене две Кореје.

Док би снаге Јужне Кореје, САД и Кине напредовале, могао би да се развије сукоб Јужне Кореје и САД са једне стране и Кине са друге.

У том случају, и напори Кине да спречи уједињење и рат против Кине могли би да угрозе уједињење Кореје.

4. ГЛАД

Северна Кореја већ има проблема са прехрањивањем становништва, а урушавање система власти би вероватно гурнуло земљу у масовну глад.

Људи који имају новац би нагомилали залихе хране због страха од глади и јер би цена хране могла нагло да скочи у условима безвлашћа.

У условима несташице хране, војска и они који имају оружје могли би да нападну оне који имају храну и да им отму залихе.

Хуманитарне организације које помажу Северној Кореји би вероватно смањиле помоћ због сниженог нивоа безбедности, а хуманитарне испоруке могле би и да буду потпуно укинуте ако би хуманитарци били озбиљно угрожени.

5. ЦЕНА ОБНОВЕ И УЈЕДИЊЕЊА БИЛА БИ ОГРОМНА

Процењено је да би могући трошкови уједињења били огромни - само финансијски трошкови износили би неколико хиљада милијарди долара, од којих би већи део био потрошен током првих пет година од уједињења, а трошкови би се наставили и деценијама после тога.

Годишњи буџет Јужне Кореје износи око 250 милијарди долара.

Ако би уједињење коштало 2.000 милијарди долара (500 милијарди за војне операције, 500 милијарди за санацију штете у Јужној Кореји и 1.000 милијарди за економски развој севера), то је износ који је осам пута већи од јужнокорејског годишњег буџета.

Када би се трошкови уједињења растегли на 10 година, буџет Јужне Кореје би морао да буде значајно повећан, што би могло да изазове повећање пореза од 100 одсто. Мало људи то жели.

Ове процене не укључују хуманитарну помоћ и здравство.

Очигледно је да опасност која долази из Северне Кореје далеко превазилази претњу нуклеарним оружјем.

Пропаст севернокорејског режима и уједињење две Кореје било би велики изазов за Америку и њени савезници у Азији ће морати да се позабаве тим питањем, јер је историја показала да ниједна диктатура не траје вечно.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неко

09.03.2017 07:21

Јел то она демократска УСА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за неко

09.03.2017 08:13

Свака част то су те демократе,сто су нас бомбардовали рушили мостове болнице и убијали дјеци бацали осиромасени уранијум,ти исти направисе од либије онакве земље згариште Гдје било бесплатно и здравство и школство,у ираку направисе сиротињу,на јапан бавили две атомске бомбе 5000000 хиљада људи побили у дану,то су те демократе јебем их у уста