Мишковићи тужили Србију Америци

Марко Мишковић, син власника "Делта холдинга" Мирослава, тужио је Србију суду у Вашингтону због пореског дуга од 320 милиона динара, није навео колику одштету тражи, али се нада милионима.

Србија 08.03.2017 | 19:16
Мишковићи тужили Србију Америци
Специјални суд је пре скоро годину дана осудио Мишковића јуниора због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу уплате у државни буџет утајеног пореза.
 
Такође, тада је Мирослав Мишковић осуђен на пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара јер је помогао сину Марку да утаји порез по одбитку од око 320,3 милиона динара, односно око три милиона евра.

Фирма Марка Мишковића "Мера Инвестмент Фунд лимитед" са Кипра поднела је тужбу против Србије 26. јануара Међународном центру за регулисање инвестиционих спорова у Вашингтону. Како поступци пред међународним арбитражама нису јавни, званично се може сазнати само да се ради о поступку из области финансијских услуга. "Блиц" сазнаје да Мишковић није тужио Србију због пресуде по којој је београдска фирма "Мера инвест", ћерка кипарског фонда, приликом купопродаје Предузећа за путеве Ниш утајила порез од 320 милиона динара, већ због тог пореског дуга.

Порески дуг који је фирма Марка Мишковића "Мера Инвест" утајила приликом купопродаје Предузећа за путеве "Ниш" износио је 320 милиона динара
Мишковића ће у спору са отаџбином заступати бечки "Сцхонхерр Рецхтсанwалте ГмбХ" и београдска адвокатска канцеларија "Моравчевић, Војновић и партнери", а Србију ће бранити државни правобранилац Оливера Станимировић и тим адвоката Владимир Ђерић, Владимир Павић и Сенка Михај.

Пошто се ради о строго поверљивом предмету, ниједан од учесника у спору није желео ништа да коментарише. У току је формирање арбитражног већа Међународног центра за регулисање инвестиционих спорова, а и обе стране у спору о томе се питају и треба да постигну консензус. Уколико се не постигне консензус, онда ИЦСИД именује арбитре. Такође, потребно је да се одреди динамика рада обе стране у спору, па према сазнањима „Блица“ прво и једино рочиште очекује се тек за две године, док ће се након тога на пресуду чекати још шест или седам месеци. Зато је реално очекивати да се овај спор Мишковића и Србије оконча крајем 2019. године.

Колико је реално да контроверзни бизнисмен добије државу на суду у Вашингтону, тешко је рећи, кажу у једној београдској адвокатској канцеларији која има искуства са арбитражом.

- Сваки предмет је посебан, а овде се ради о гомили папира и обимној документацији на основу које арбитражно веће треба да утврди чињенично стање. То веће још није ни формирано, тако да је преурањено и незахвално бавити се прогнозама - кажу у овој канцеларији и додају да не памте да ли је и када Србија изгубила спор са својим грађанином.

Мирослав и Марко Мишковић ухапшени су 2012. године са Милом Ђурашковићем, власником "Нибенс групе", због малверзација у приватизацији путарских предузећа.

Тужилаштво тражило 10 година затвора

Тужилаштво за организовани криминал у завршној речи предложило је да Марко Мишковић буде осуђен на 10 година затвора због учешћа у пословима којима су оштећена путарска предузећа, као и за утају пореза и да добије новчану казну од милион динара.

Узео адвокате који су већ тужили Србију

Занимљиво је да ће Марка Мишковића у спору са Србијом на суду у Вашингтону заступати српски правници - из београдске адвокатске канцеларије "Моравчевић, Војновић и партнери". Ова канцеларија ће права Мишковића бранити са бечким "Сцхонхерр Рецхтсанwалте ГмбХ", с којим већ годинама сарађује.

Случајност или не, тек обе ове адвокатске канцеларије ангажовала је белгијско-луксембуршка "Зелена НВ" за тужбу против Србије пред арбитражом у Паризу. Пре непуних месец дана на том рочишту у главном граду Француске против Србије је сведочио бивши амбасадор у Белгији Радомир Диклић и оптужио Србију за „ланац корупције који држава не може да реши“, и то у поступку тешком 115 милиона евра.

- Сведочио сам, али нисам против Србије, само сам рекао оно што сам знао и чему сам присуствовао као амбасадор Србије у Белгији - рекао је Диклић за "Блиц".

У адвокатској канцеларији "Моравчевић, Војновић и партнери" нису хтели да открију детаље Мишковићеве тужбе, ни како је могуће да учествују у оба спора против Србије пред међународном арбитражом.

- Пошаљите нам питања на мејл, па ћемо вам одговорити - било је све што су поручили из ове канцеларије.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Занимљиво,

08.03.2017 18:44

у Србији млати велику лову ,и јос је тузи"премало му ,какви проклетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.9.Март.2017

09.03.2017 15:20

Лопов тужио,Србију лоповској држави,Америки.

Name

Венера

10.03.2017 19:33

Катаклизма је јако близу, све ће бити поравнато природном силом и опет ће се кренути од нуле. Свијет је презасићен свиме и свачим, нема правичних норми, 10 % човјечанства је приграбило огромни капитал, а при том правећи законе који им иду у прилог, који им је све то омогућио.На крају ће они сами између себе заратовати због похлепе.

ОДГОВОРИТЕ