Сјећања - видео, Гардијан: Како је QПР поклекао пред Партизаном?

Није било много великих преокрета у историји европског клупског фудбала, али у једном од њих учествовао је београдски Партизан.

Фудбал 09.03.2017 | 23:09
Сјећања - видео, Гардијан: Како је QПР поклекао пред Партизаном?
Црно-бели су 1984. године успели да надоканде четири гола заостатка против Квинс Парк Ренџерса у Лондону и после 6:2 победе 4:0 у Београду и прођу у треће коло Купа УЕФА.

Сличан изазов имали су фудбалери Арсенала у осмини финала Лиге шампиона, али после 5:1 у Минхену, истим резултатом поражени су у Лондону.

И Барселона је на тешким мукама после пораза од Пари Сен Жермена у Француској 4:0.

Ови резутлати мотивисали су новинаре британског Гардијана да подсете на историјски меч између Квинс Парк Ренџерса и Партизана у ком су црно-бели направили невероватан подвиг.

Ране осамдесете биле су узбудљиве године за навијаче Квинс Парк Ренџрса. Под вођством менаџера Терија Венејблса клуб је стигао до Финала ФА Купа 1982. и освојио Другу дивизију 1983. и осигурао пето место 1984. Енглеске лиге, пласиравши се у Куп УЕФА за сезону 1984/1985. Али невоље су биле пред њима.

Венејблс је прешао у Барселону, а Алан Малери је стигао из Кристал Паласа. После само шест месеци Малери је имао много проблема у Западном Лонодну, укључујући 5:5 са Њукаслом и киксеве у гостима са Тотенхемом, Сандерленом и Лестером. Али авантуре Квинс Парк Ренџерса у Европи заузеле су највише простора у медијима на почетку сезоне, али не због резултата којима су се многи надали.

Једна од предности Квинс Парка био је њихов терен од вештачке траве, али су они због тога своје мечеве у УЕФА Купу морали да играју изван Лофтус Роуда, па је КПР изабрао Хајбери као свој нови дом. Није се чинило да ће им промена терена донети неке промене у прва два кола.

Лака победа од 3:0 против Рејкјавика у гостима, претходила је тријумфу од 4:0 на Хајберију пред само 6.196 навијача. Летње појачање, Гери Банистер, постигао је хет трик, па је лондонски клуб лако прошао у наредну рунду. Наредни тест био је много јачи за Малерову екипу.

Партизан, који је освојио шампионат Југославије 1982/83 и био други у наредној сезони, предвођен је талентованим нападачима Звонком Живковићем и Драганом Манцеом. Ипак, Малерова екипа је веровала у себе. Пре првог меча на Хајберију, рекао је да жели у Београд са два гола предности. Његове жеље су биле више него испуњене, али четири гола предности нису била довољна за пролаз.

Малеријев план је био да нападне Партизан по боковима, користећи везне играче Фередеја и Стјуарта. Стјуарт је замењен на полувремену, али је све ишло како треба. Џон Грегори је постигао водећи гол у 12. минуту пред 7.836 навијача, пре него што је Клинчарски поравнао резултат минут касније. Манце је 10 минута касније донео предност Партизану поготком са 30 метара, али је КПР одговорио брзо преко Фередеја, а вођство домаћима вратио је Стеинрод пред крај полувремена.

Неил је повећао разлику на почетку другог полувремена, а два поготка постигао је Банистер у наставку за победу 6:2.



То што је КПР примио два поготка на свом терену није била идеална ствар, али Малери је могао бити задовољан перформансом свог тима на Хајберију.

Виђена је једна немила ситуација. Неил је интервенисао у препирци између Стеинрода и Смајића, гурнувши играча Партизана који је пао на земљу. "Југословен је добар глумац“, рекао је Малери. Неил је добио црвени картон и морао је да пропусти наредни меч.

Утакмица је била веома тешка. Тренер Партизана Ненад Бјековић био је љут због Фенвиковог старта на Љубомиру Радановићу. „Срамота, он је требало да добије црвени картон.“ Фенвик је био опрезан и сматрао да би Партизан могао још више да се „бије“ у реваншу. „Не смемо да дозволимо да будемо укључени у то, иако ће они хтети да нас уплаше.“

Атмосфера у Београду је одувек била велики фактор, а "добродошлица" коју су играчи Квинс Парк Ренџерса добили на загревању, сат времена пре почетног ударца свима је отворила очи. Играчи су гађани кованицама са трибина које су биле до пола попуњене, а бука коју је правило 45.000 навијача шокирала је и самог тренера. „Никад нисам видео публику која може да направи тако нешто. Било је тешко нашим младим играчима да се носе са тим.“

Добар почетак гостију био је кључан у утишавању навијача Партизана, али Манце је донео предност црно-белима после само пет минута. КПР је одолевао до 40. минута, али заостатак је преполовљен када је штопер Викс фаулирао Живковића у казненом простору, а Драган Каличанин постигао погодак са пенала. Живковић је терорисао одбрану Квинс Парка само пет дана по завшетку служења војног рока. Мора да је Викс пожелео да је Живковић продужио останак у војсци.



Вече је од лошег постало још горе за КПР када је Јешић постигао трећи погодак за Партизан. Немогуће је сада постало могуће када је Живковић постигао четврти гол из слободног ударца за потпуни повратак. Прошло је 64 минута и остало је довољно времена за КПР да постигне погодак, али они су били шокирани и потучени. Укупан резултат 6:6 одвео је Партизан у наредну фазу због голова у гостима.

Малери је закључао играче у свлачионици 40 минута по завршетку меча, пре него што се појавио пред новинарима да прокоментарише „најгори резултат у његовом фудбалском животу“. „Не кривим никога поједниначно. Примили смо четири гола и Партизан је био бриљантан. Нису нам допустили да кренемо напред са лоптом“, рекао је менаџер КПР.

„У Београду смо већ изгубили више од сат времена пре почетка меча. Видео сам како су се лица играча променила када смо изашли на терен у ону атмосферу. Било је невероватно. Уплашио сам се толико да сам дуго мислио о томе.“

Причало се да су играчи попили много алокохола на том путу, пре и после меча, али шта год била истина, цело искуство била је ноћна мора за КПР.

„Нисам под притиском“, рекао је Малери на повратку у Енглеску, али водио је изгубљену битку. Мање од месец дана после дебакла од Партизана, Малери је отпуштен, а КПР је био на 16. месту. Под менаџером Френком Сајблејем на крају су завршили на позицији изнад зоне испадања.

Партизан је у наредном колу испао од Видеотона и показало се да није сваки тим милосрдан као КПР, навео је Гардијан.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар