Има ли мјеста за пихтије у календару?

Има ли мјеста за пихтије у црквеном календару, црква апеловала и на ГучуОдржавање традиционалне пихтијаде у Руменки поред Новог Сада одложено је послије упозорења епископа бачког Иринеја. Пихтијада у Руменки одржаће се тек послије поста.

Србија 08.03.2017 | 13:22
Има ли мјеста за пихтије у календару?
Пихтије за Гиниса у Руменки око 10.000 посјетилаца из региона и цијеле Србије пробаће ове године, умјесто усред зиме, крајем априла – послије Ускрса.

“Најмањи је проблем направити пихтије у априлу, изнајмићемо хладњачу и расхладну витрину”, наводи Бранислав Поповић, организатор “Пихтијаде” у Руменки.

Због хладноће су Руменчани прво и одложили Пихтијаду. Чекајући да прођу и сланинијада и кобасицијада – комшијске манифестације, њихова је пала у првој недјељи поста. Недопустиво, прво је рекао Црквени одбор. А онда и Епскоп бачки Иринеј – позваће вјернике да одбране пост.

“За вријеме пихтијаде, капије храма ће бити затворене, а са звоника ће се сваких пола сата оглашавати мртвачко звоно. Чланови Управног одбора пихтијаде биће анатемисани из цркве, свештеник неће улазити у њихове домове, једино ће им бити дозвољено крштење дјеце јер она нису крива за грех и лудост родитеља.”, наводи се у саопштењу епископа бачког Иринеја.

Црква је апеловала и на Гучу и лесковачку Роштиљијаду. Зато се већ више година обе манифестације одржавају – прва прије, друга послије Госпојинског поста. Београдски фестивал пива, међутим, одолијева. Подсјећају на двјеста година традиције Октобар феста у Минхену.

“Оснивач Октобар Феста је пивара чије пиво је настало тако што су монаси направили пиво довољно хранљиво да преброде пост. Датум Бир феста се управо, кад је стартовао прије 15 год, формирао у договору са државом Србијом као један важан туристички производ, јер смо га уметнули послије гуче, прије зрењанинских дана пива, лесковачке роштиљијаде, јер је био план да се те манифестације не преклопе”, објашњава Дејан Грастић Беерфест

А календар Туристичке организације Србије има бар три пута више манифестација, него дана у години.

“Туристичке манифестације продужавају боравак туриста, повећавају приход на локалном и националном нивоу. Зато је Министарство, прошле године, за пројекте промоције, едукације и тренинге у туризму, у које спадају и манифестације, уложило 145 милиона динара. Њихова најзначајнија улога је побољшање имиџа Србије”, наводи се у саопштењу Министарства трговине.

Слику Србије, највећим бројем посјетилаца, најбоље промовишу Бир фест, Егзит, Гуча, Нишвил, Роштиљијада.

“Имамо и фестивале који су локалног карактера, чак сеоског карактера, али они на неки начин откривају и дух нашег народа. Датум фестивала, као и датум било ког специјалног догађаја је изузетно важан јер датум може да симболизује може да носи поруку са собом, може да носи идеју”, објашњава Миљан Премовић, стручњак за маркетинг.

Зато би, савјетује, организатори требало да се држе распореда. И да гледају временску прогнозу, распореда манифестација, а изгледа и црквени календар.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тама

08.03.2017 12:54

Гријех излази из уста...а не узимањем хране....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.03.2017 16:07

Кад несто не знас боље да цутиш.

ОДГОВОРИТЕ