Ево ко је и како вјеровао у Ивану Шпановић кад нико није...

Драго ми је да сам у прилици да јавно захвалим Драгану Ђиласу на свој помоћи која ми је омогућена - поручила је за Блицспорт европска шампионка.

Остали спортови 09.03.2017 | 12:15
Ево ко је и како вјеровао у Ивану Шпановић кад нико није...
Ивана Шпановић је понос Србије. Најбоља европска скакачица удаљ, златна са шампионата из Београда, наша хероина, имала је, међутим, мукотрпан пут до звезда. До пре само четири и по године није изгледало да ће све овако да буде... Блицспорт открива пут лепе Зрењанинке до светског врха.

После Олимпијских игара 2012, када је Ивана у Лондону заузела за неке тек 11. место, била је због повреде стопала и медијске критике на прекретници - шта даље? У то време (од 2008. до 2013. године) добијала је месечну стипендију од 1.000 евра од “Дајрект медије” Драгана Ђиласа, као и многи млади спортисти, уз само један услов - да морају увек да наступају за Србију и да не причају о томе јер бивши градоначелник и председник Кошаркашког савеза није желео да од тога прави рекламу. После Лондона, Шпановићева је била изложена јавним критикама, многи су је нападали због дуге косе, вештачких ноктију, али ју је више од свега болела повреда стопала. Мало је људи знало за њен проблем, мало њих је и веровало у њу, а међу реткима је био Драган Ђилас. Била је на раскрсници јер се сматрало у нашој јавности да је у Лондону доживела неуспех иако је у јуниорској конкуренцији само неколико година раније освојила свет и Европу, а 12 месеци пре Олимпијских игара била је и европска вицешампионка. Јако је било важно да људи и даље верују у нашу Ивану и да препознају њен шампионски карактер, а један од ретких је био Ђилас, испоставиће се права адреса за наставак њене каријере.

- Господин Драган Ђилас је стипендирао многе талентоване младе спортисте из појединачних спортова у то време, међу којима сам била и ја од 2008. до 2013, и сигурно да је и то умногоме помогло мом спортском развоју јер смо од стипендије коју сам добијала одређена средства одвајали и за припреме, хонорар тренера, опоравак и лечење. Ми смо то искористили на прави начин и драго ми је да сам у прилици да јавно захвалим Ђиласу на свој помоћи која ми је омогућена - поручила је Ивана у изјави за Блицспорт.

На састанку Ђиласа и Иване, наша атлетичарка је рекла да је сада на прекретници, да нема довољну подршку и да су јој потребна средства за припреме у Јужној Африци уочи Светског првенства у Москви. Ђилас је на то одговорио: “Видећу шта могу да учиним”. Није прошло много, одлучио је да јој помогне јер је веровао у њу. Чиме се руководио? Тиме да је Ивана скакала 6,78 метара са 18-19 година и да је немогуће да не може преко седам, сада када је неколико година старија. “Ајде да покушамо, деловала је да верује у себе и да ће отклонити недостатке. И да ће узети медаљу у Рију”, водио се Ђилас управо тим осећајем и интуицијом.

Шпановићева се само насмејала на ту констатацију великог пријатеља српског спорта, спортиста, навијача, неколико година касније и врло успешног председника Кошаркашког савеза. Ивана се у међувремену опоравила од повреде, реализовала припреме у Јужној Африци по плану, а онда је на Светском првенству у Москви освојила историјску прву медаљу за Србију.

- Не дајем изјаве о тим својим активностима, али сам као и сви грађани Србије пресрећан кад видим какав је шампион Ивана постала. И хвала јој на лепим речима. Мислим да је за њу само небо граница - рекао је Ђилас за Блицспорт.

Касније је Ивана добила и подршку Атлетског савеза, Министарства за спорт, Олимпијског комитета... А све после тога је историја. И бронза у Рију и злато на ЕП и, надамо се, одличја на СП, Олимпијским играма у Токију...

Шпановићева није једина

Драган Ђилас је стипендирао и стипендира још увек у месечном износу од 1.000 евра многе наше спортисте. Амелу Терзић, Чабу Силађија, Емира Бекрића, Иву Обрадовић, Ивана Ленђера, Асмира Колашинца, Михаила Дудаша, Милорада Чавића, Николину и Оливеру Молдован, Татјану Јелачу Мирковић..., уз договор да се о томе не прича и не пише. Ипак, “забрану” је прекршила мајка сестара Молдован, наших кајакашица.

- Драган Ђилас нам је једини помогао и о томе нећу да ћутим. Такође и бивша министарка Снежана Самарџић Марковић, а касније се укључио и Олимпијски комитет - рекла је Миланка Молдован.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар