Повлачење Ратка Варде: Воли Партизан, али не мрзи Звезду!

Ратко Варда је у 37. години завршио богату играчку каријеру, коју је градио у чак 20 клубова, а кроз шта је све пролазио открио је у разговору за Блицспорт. И како није имао стрпљења да сачека шансу у његовом Партизану, и зашто жали што је касније одбио Црвену звезду, шта га је натерало у НБА лигу. . .

Кошарка 09.03.2017 | 23:30
Повлачење Ратка Варде: Воли Партизан, али не мрзи Звезду!
- Дужи временски период размишљао сам о крају каријере, па сам одлучио да су моји играчки дани прошлост. Једноставно, не желим више нигде да идем, да се сељакам, да размишљм где ћу и како ћу. Када бих могао да играм за неки београдски клуб, вероватно би моја одлука била другачија. Физички се осећам да могу још да пружим на паркету, али је дошло до засићења промене средине. Не идем више нигде из Београда, уколико ме неко из престонице зове можда променим одлуку. Можда ме удари и нека даска у главу, па одиграм још сезону-две (смех). Не размишљам о тренерском позиву, иако кошарку држим у малом прсту. Имао сам част да радим с пуно великих тренера и од сваког сам покупио по нешто. Тренутно ми то није у плановима.

Жалим због Звезде

- Жао ми је што нисам прихватио позив тадашњег тренера Звезде Светислава Пешића и што нисам потписао за тај клуб. Увек понављам, Партизан волим и то је клуб за који ћу да навијам докле год сам жив, али нисам од оних људи који ће да мрзи највећег ривала. Звезду поштујем, јер београдски великани не би били то што јесу један без другог. Ривалство треба да постоји, али само на терену. Када сам имао понуду црвено-белих нисам хтео да размишљам шта би могло да ми се деси уколико обучем њихов дрес. Жао ми је што сам одбио Пешића, али у то време није било реално да пређем у екипу с Малог Калемегдана. То је била искључиво моја одлука. Чекао сам понуду Партизана последње три године, али је нисам добио. Желео сам да поново играм у црно-белом дресу, међутим, жеља ми се није испунила.

Да сам остао у Партизану...

- Сениорску каријеру сам почео у Партизану 1995. са 16 година код тренера Ранка Жеравице. Прошао сам пут од најталентованијег играча Европе до "закопавања" на клупи. Пет сезона сам седео и чекао прилику, и нисам је добио. Желео сам да играм, па сам по сваку цену хтео да напустим Партизан. Једини услов је био да се упутим у НБА лигу, где нисам ни био драфтован, разумљиво, јер нисам имао на основу чега да будем на списку клубова који би ме драфтовали пошто нисам ни играо. Да могу да вратим време, неке одлуке бих свакако променио, остао бих у Партизану. Ипак, хвала Богу на лепим тренуцима којих је било много током каријере. Не могу да кажем да је била добра, али је била ОК каријера.

Лудост ме одвела у НБА

- У НБА сам отишао са 22 године, пун огромне жеље за доказивањем. Пистонси су сезону раније имали један од најслабијих скорова, а када сам дошао стигли су Жељко Ребрача, Виктор Александер, а био је и Бен Валас. Да ми је тада била ова глава ћутао бих и не бих мрдао из Партизана. Био сам нестрпљив и моја лудост ме је коштала. У животу је битно да се носите и са погрешним одлукама које сте донели.

Реал највећи, Бејрут најлепши

- За мене је Реал највећи европски клуб, а ја сам имао прилику да носим дрес Мадриђана. Остао ми је дрес "краљевића" са мојим именом, тако да ми је то довољно. Лепо ми је било и у Либану, у мојој последњој сезони. Нисам ни знао у шта се упуштам када сам прихватио позив Хекмеха, али нисам ни слутио да ће ми бити баш толико лепо. Бејрут је дефинитивно један од најлепших градова од свих у којима сам био.

Нисам ја одлучио да играм за Босну

- Од мојих двадесетих година увек сам био на ширим списковима за репрезентацију, али нисам добијао прилику на такмичењима. Понављам, нисам одлучио да играм за Босну и Херцеговину, већ су људи из КСС-а послали моје папире тамо. С ове тачке, то је било глупо размишљање. Тамо спорт није на првом месту, већ је све толико подељено да је невероватно.

Јокић ће бити други Новицки

- Никола је дете које се игра и ужива у томе што ради. Због тога је успешан и заслужио је да буде још успешнији. Уколико сам "крив" и за најмањи делић његових подвига, онда сам почаствован. За неколико година ће Јокић бити нови Дирк Новицки. Можда не буде бољи од њега, али ће бити раме уз раме с Немцем.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

10.03.2017 00:20

Добар си само да берес јабуке и нарандзе,ниси за косарку

ОДГОВОРИТЕ